Ana Sayfa GÜNCEL KAHVERENGİ KOKARCAYI YOK EDELİM!

KAHVERENGİ KOKARCAYI YOK EDELİM!

14
0
Paylaş

Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz üreticilerin korkulur rüyası haline gelen kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında üreticilere uyarılarda bulundu.

Yılmaz, kahverengi kokarcanın kışı çoğunlukla ev, ahır, depo gibi kapalı mekanların korunaklı kısımlarında geçirdiklerini ve biran önce mücadeleye başlanılması gerektiğini söyledi.

Son yıllarda artan sayıları ve verdiği zararla üreticileri tedirgin eden kahverengi kokarca zararlısına karşı Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz’dan bir uyarı daha geldi.

Yılmaz; “İlimizin bazı bölgelerinde yoğun olarak görülen Kahverengi Kokarca, kışı ergin halde kışlak adı verilen çoğunlukla ev, ahır, depo gibi kapalı mekanların korunaklı kısımlarında geçirirler. Son günlerde ilimizde görülen mevsim normalleri üzerindeki sıcaklıklar zararlının gizlenerek kışladığı yerlerden çıkmasına ve görülmesine neden olmuştur. Ancak ortalama sıcaklık ve gün uzunluğu zararlının yumurta koyacağı biyolojik dönem için uygun hale gelmemiştir” ifadelerine yer verdi.

“HAVALAR ISINDI KOKARCA GÖRÜNDÜ”

Kahverengi Kokarcanın kışlak diye tabir edilen alanlardan çıkarak fındık bahçelerine dağılmadan kitle halinde imha edilmesinin oldukça önemli olduğunu hatırlatan İl Müdürü Yılmaz: “Kahverengi Kokarca ile kışlak diye tabir ettiğimiz alanlarda yapacağımız mücadele, ilimizde hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerine yükseldiği ve zararlının hareketlendiği şu günlerde ayrı bir önem kazanmıştır. Şuan içinde bulunduğumuz dönem itibariyle kışlak diye tabir ettiğimiz boş ev, ahır, depo, kömürlük, serende gibi alanlarda bulunan zararlı ile fındık bahçelerine dağılmadan hem mekanik mücadele yöntemi kullanılarak hem de ilaçlama yapılabilecek alanlarda halk sağlığına uygun ilaçlar kullanmak suretiyle mücadele çalışmaları yapılmalıdır. Unutulmamalı ki bir ergin dişi 150-200 adet yumurta bırakmaktadır.” diye konuştu.

“SAMURAY ARISI DOĞAYA SALINACAK”

Zararlıyla ilgili mücadelenin tüm hızıyla devam edeceğini kaydeden Yılmaz: “Ayrıca önümüzdeki süreçte zararlı ile mücadelede Bakanlığımız Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretimi devam eden biyolojik mücadele etmeni doğal düşman Samuray arılarının Enstitümüzün belirleyeceği bir zaman diliminde doğaya salınımı yapılabilecektir. Kimyasal mücadele zamanı ise İl Müdürlüğümüz tarafından ilan edilecek olup, kullanılabilecek bitki koruma ürünleri Bakanlığımız Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanında (bku.tarimorman.gov.tr) yayınlanmaktadır. Zararlı ile mücadelede tüm paydaşların katılımı ve üreticilerimizin desteği ile bu sorunun da üstesinden gelinecektir” açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here