Ana Sayfa GÜNCEL BAŞKAN FEYZİ, “HEDEF MİNUMUM 200 TL”

BAŞKAN FEYZİ, “HEDEF MİNUMUM 200 TL”

18
0
Paylaş

Fatsa Ticaret Borası Başkanı Ali Feyzi, fındıkta üç haneli rakamların gerçek olduğunu belirten açıklamalarda bulundu.

Fındıkta rakamların yükselmesi için sıkı bir çalışma içerisinde olduklarını belirten FATBO Başkanı Ali Feyzi, artan enflasyon oranlarıyla birlikte mevcut fındık fiyatının üreticiyi memnun etmediğini belirterek, geçtiğimiz fındık sezonunda başta kahverengi kokarca zararlısının yarattığı kayıpla oluşan zararı da vurgulayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu.

FATBO Başkanı Ali Feyzi yaptığı açıklamasında ise şu ifadelere yer verdi.

Feyzi, “2022 Yılının Ortalarından bu yana Bölgemizin ana geçim Kaynağı olan Fındığımızın üç Haneli rakamlara çıkması için verdiğimiz mücadelemiz 2023 yılının Ekim ayında gerçekleşse de Ülkemizdeki artan enflasyon ve girdi maliyetleriyle 115 TL’lik fiyat üreticimizi memnun etmemektedir. TÜİK verilerine göre Tarımsal Girdi Fiyat Endeksimiz 2022 Ocak ayına göre 2023 de %95,99 artış göstermiş, bu artışlar aylık bazda %6,24 olarak üreticimizin sırtına yüklenmiştir.

Hükümetimiz Toprak Mahsulü Ofisimiz Kanalıyla 2024 yılı Fındık Sezonunda Fındık Fiyatını Minimum 200 TL’nin altında açıklatmamalıdır. Yine Toprak Mahsulü Ofisimizin elinde bulunan 2023 sezonu mahsulümüz için, Dünya Gıda Krizini göz önünde bulundurarak elindeki fındığın değerini bilmeli ve MAYIS ayından önce satmamalıdır. Satış Fiyatını ise 5-6 $ baz alınarak Fiyatı Revize etmeli ve fiyatı ivedi şekilde kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Çiftçi kayıt Sistemine bağlı destekleme alan üreticinin destekleme ödeme rakamları değişmezken Gübrenin 50 Kg’lık fiyatı 1.000 TL’yi geçmiş bulunmaktadır. Hepsi bir yana Bölgemizi istila eden Kahve Rengi Kokarca Böceğinin 2024 yılı Fındık Mahsulüne vereceği zarar muammadır.

Üreticinin yanında Fındık alım ve satımıyla iştigal yatırımcı ve üyelerimiz Fındık ticaretinden çok büyük sermaye kaybına uğramıştır. Asgari Ücretteki artış oranı Fındık Fiyatlarına yansımadığı için Sermayesini diğer yatırım araçlarında kullanmayıp Katma Değer Sağlayan esnafımız zor günler geçirmektedir. Üyelerimizin sırtındaki vergi yükü ve negatif yatırım kaybı her geçen gün artmaktadır. Örneğin Sezona 100 ton Fındık alım hedefi koyarak alıma başlayan İş adamı 2023 Ekim ayında 7,5 veya 8 milyonla 100 Ton Fındık alımı yaparken, 2024 yılında bu tutar 12 milyonlara çıkmıştır. İş yeri giderleri, Stopaj ve diğer vergi kalemlerini ödemek için Fındığını satan esnafımız açığını tamamlayamamaktadır. Buda Fındıkla iştigal İş adamlarımızda sermaye kaybına neden olmaktadır.

2024 yılı Fındık Sezonunun yaklaştığı bu Günlerde Hükümetimizin Fındık Üreticisi ve Katma değer yaratan İş adamlarımıza el uzatmasını ve Fındığın tüm paydaşlarını Enflasyon belasından kurtarması için gereğini ilk önce Tarım Bakanlığımızdan daha sonra Sayın Cumhurbaşkanımızdan arz ediyorum.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here