Ana Sayfa GÜNCEL “FINDIK FİYATINI DÜŞÜRMEK İÇİN KİMSE OYUN ÇEVİRMESİN”

“FINDIK FİYATINI DÜŞÜRMEK İÇİN KİMSE OYUN ÇEVİRMESİN”

10
0
Paylaş

Karadeniz Bölgesinin en önemli geçim kaynağından biri olan fındıkta zor zamanlar yaşanıyor. Geçmiş yıllarda hava koşullarından dolayı don, yanma gibi sıkıntıların meydana geldiği fındıkta son zamanlarda ise kahverengi kokarca tehlikesi üreticinin büyük zarara uğramasına neden olurken, mahsulünde büyük oranda kaybına neden oldu.

İlimiz ve ilçemizin geçim kaynağı fındığı her koşulda savunan ve üreticinin hakkı olanı alması için mücadele veren Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

2023 yılı fındık sezonunda kokarca başta olmak üzere birçok unsur nedeniyle üretici büyük zarara uğramış ve ekonomik anlamda kayıplar vermişti. 2024 yılı fındık sezonunda üreticinin alın terinin karşılığı bir fiyat belirlenmesi gerektiğinin altını çizen FATBO Başkanı Ali Feyzi, fındığın fiyatının belirlenmesinde rol oynayan kişi ve kurumlara da uyarılarda bulundu.

ÜRETİCİYE DON OLAYINA KARŞI CİDDİ UYARI

Gazetemize yapmış olduğu ziyaretinde geçen sezon fındığın durumunu ve gelecek sezon beklentilerini açıklayan Başkan Ali Feyzi, on yıl önceki fındıkta yaşanan sorunları hatırlatarak, “2023 yılı fındık sezonunun son zamanlarına doğru yaklaşıyoruz. 2014 yılında fındık sektörü özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde büyük bir don afeti ile karşı karşıya kalmıştı. İnşallah 31 Mart seçimlerine kısa bir süre kala hem on yılda bir geçmişte bu don olayı tekrar etmiş şimdi de 2024 yine 31 Mart pardon seçim var inşallah bir don felaketi ile karşı karşıya kalmayız. Hava şartları fındık sektörü için çok olumlu gitmiyor. Maalesef fındıklarımız özellikle sahil kesiminin fındıkların yaprak açtı. O yüzden üreticilerin bir an önce don sigortası yaptırmalarını kendilerinden rica ediyorum. Çünkü olası önümüzdeki bir ay içinde bir doğum felaketi ciddi bir gönül kaybı ile sektör karşı karşıya kalabilir.” dedi.

ÜRETİMİZİN ALIN TERİ ÇALINDI

Yaşanan olumsuz şartlar sonrasında fındık sezonu başlangıcında üretici fiyat beklentisi içerisine girmiş ve düşük başlayan fiyatlar bu aylar itibariyle yükselmişti.

Fındık rekoltesinin yüksek açıklanmasıyla üreticinin alın terinin çalındığının altını çizen FATBO Başkanı Ali Feyzi, “2023 yılı fındık rekoltesi yani geçen yılın mahsul ile ilgili bütün sektörün birçok taraftarı yanıldı. Rekoltede çiçek sayımını yani geçen yıl karanfil sayımın 900.000 tonlara çıkarttılar. Karanfil sayımı ne demektir. Karanfil sayım 900.000 olunca 100.000-150.000 ton aşağısı piyasada fındık oluşur anlamında demektir. Yani 750.000 ton 800.000 ton fındık var diyenler aslında Üreticimizin alın terini maalesef çalmış oldu. 70 TL’den 75 TL’den başlayan fındık fiyatları mart ayının 10’u gibi 135 TL seviyelerini gördü. Üreticimizin 1 Kuruşa muhtaç olduğu günlerde fındık fiyatlarının fındık maliyetinin özellikle girdi fiyatlarının çok yüksek olduğu bir dönemde üreticimizin alın teri yüksek rekolte açıklayanlar tarafından çalınmış oldu.” ifadelerini kullandı.

“FINDIK FİYATINI DÜŞÜRMEK İÇİN OYUNLAR ÇEVRİLMESİN”

Başkan Feyzi, “2023 yılı fındık rekoltesi 500.000 ton civarındadır. o yüzden gelecek fındıkla ilgili önümüzdeki sezonla ilgili, sektörün bütün paydaşlarına sesleniyorum Allah rızası için zaten rektör açıklamanın da yasak olduğu günlerde dönemdeyiz. Tarım Bakanlığı kendi haricinde rekolte açıklamasını yasaklıyor. Buna rağmen üreticinin elinde, esnafın elinde, fabrika elinde kalan son mahsulleri ucuza almak için çiçek sayımı adı altında erken rekolte açıklamalarına itibar etmeyiniz. Gelecek yılın fındığını önümüzdeki yılın fındığını da alegra adı altında bütün sanayicilere Çağrımdır Kimse doğacağı don biçmesin. Ucuz fiyata önümüzdeki yıl fındığınız satmasın, satmaya kalkmasın! Ondan sonra piyasaya düşürmek için elli türlü alavere dalavere işine girmesin.”

“DESTEK OLMAZSA, FINDIK YOK OLMAYLA KARŞI KARŞIYA GELİR”

Bahçe bakımından, işçi maliyetlerine ve fındıkta büyük tehlike kokarca zararlısı önlemleri ile artan maaliyetleri hatırlayan Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, fındıkta yok olma tehlikesini hatırlatarak, “Rekolte açıklama dönemlerinde Tarım Bakanlığı dışında rekolte açıklamak yasaktır. Ama ihracatçılar birliği ve bazı ihracatçılar el altından fısıltı yöntemiyle bu fiyat piyasayı manipüle etmek için yüksek rekolte tahminleri açıklamaktadır. Bunların amacı daldaki fındığın fiyatını düşük tutmak eldeki fındığı da almaktır. Ben sektörde elimde ürün elimde fındık olana artı toplanacak fındığın fiyatını düşük göstermek isteyen bu çalışma içinde olan herkesin karşısına devletimle ve bize itibar edenlerle beraber durmaya varım. o yüzden kimse bu milletin mahsulü ile dalga geçmeye çalışmasın. Fiyatını düşürmeye çalışmasın. Zaten 2024 yılı mahsulünün 100 TL’nin üzerinde bir rakamı maliyet fiyatları olacak. Bugün en düşük yenmeye 1000 TL fındık bahçesinde çalışma yevmiyesi 1000 TL’den aşağı yevmiye yok. Artık kokarca var bu bahçeler 4-5 kere ilaçlanması gerekiyor yani bu ürün zaten 150 TL’ye mal olacak. Bizim 150 TL’ye mal olacak ürünümüzün üzerinden hiç kimse rant hesapları yapmasın. Önce önümüzdeki üç yıl beşi kokarcadan dolayı fındığı kurtarmamız lazım. Fındığı kurtarmak için Üretici desteklememiz lazım. Üretici desteklemek için Fındığı hak ettiği fiyatları vermemiz lazım. Yoksa fındık sektörü yok olmayla karşı karşıya gelir.” diye konuştu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here