Ana Sayfa GÜNCEL FADEF, Fatsa Basını ile Bir Araya Geldi

FADEF, Fatsa Basını ile Bir Araya Geldi

841
0
Paylaş

Fatsa Dernekler Federasyonu (FADEF) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü ve geçtiğimiz günlerde federasyon içerisinde yaşanan sorunlar nedeniyle toplantı düzenledi.

Fatsa Spor Kompleksinde düzenlenen toplantıya FADEF Yönetim Kurulu  ve basın mensupları katıldı.

Toplantıda konuşma yapan FADEF Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ve Basın, Yayın Resmi Kurum Komisyon Sorumlusu Nimet Koç, gecikmelide olsa 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlamak amacıyla toplantının düzenlendiğini belirtti. Nimet Koç, “ Basının demokratik hak ve özgürlükler çerçevesinde ifa ettiği gibi bu hizmet her türlü takdiri hak etmektedir. Bu bağlamda muhabirlerimizden, sayfa editörlerine; yazarlardan, matbaalarda çalışan tüm basın emekçilerinin FADEF olarak bu özel gününü kutluyoruz. Atatürk’ün önemli bir sözüyle gazetecilerin önemini vurgulamak istiyorum. “Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, samimiyetle yazmalıdır” sözü çok anlamlı bir sözdür. ve Amerika’nın en çok görevde kalan Başkanlarından Roosevelt’in “Basın hürriyeti kalkarsa, vicdan, eğitim ve konuşma hürriyeti de kalkar”  sözüyle sizlerin önemini çok güzel bir şekilde ortaya koymuştur. Napolyon’un “3 gazete beni, 3 sancaktan daha çok korkutur” demiştir. Bu anlamda bizde sizlerin bu kutsal görevinizi yaparken, değerinizi biliyor ve sizleri çok önemsiyoruz. Başarılarınızın devamını diliyoruz. tüm toplumda görev alan sivil toplum kuruluşları ya da diğer kurum ve kuruluşlar basın olmazsa eksik kalır diye düşünüyorum. Özellikle STK’larda basının önemi çok fazladır. Çünkü içinizde ne yaparsanız yapın bunu kamuoyuna doğru bir şekilde tanıtım olmadıktan sonra eksik kalır diye düşünüyorum. Çünkü STK’ların çalışmalarını kamuoyu bilirse bizler güçlenir; çalışmalarımız değer ve kabul görür. Çalışmalarımız şevklenir ve bizlerde görevlerimizi daha teşvik olarak yaparız.” diye konuştu.

Ayrıca il genel kurulunun tamamlandığını ve yeni yönetim kurulunun oluşturulduğunu belirten Nimet Koç, “Geçtiğimiz genel kurulumuzda farklı bir istinat oldu. Bu toplantı ile gerek basın mensuplarının gerekse kamuoyunun sorularına cevap bulmasını ve bu konunun sonlanmasını istiyoruz.” dedi.

Yakup Yeşiltaş,  “10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününüzü kutluyor ve görevi başına hayatını kaybeden basın çalışanlarına da Allah’tan rahmet diliyorum. Basın bağımsız olmalıdır. Basın bağımsız olursa hiç kimsenin tesiri altında kalmadan haberlerini yapar ve insanlarımızı doğru bilgilendirirse; insanlarımızda karar verme aşamasında doğru kadar verebilirler diye düşünüyorum. Fatsa Dernekler Federasyon’unun İkinci Olağan Genel Kurulunu yaptıktan sonra, ilk yönetim kurulu toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Genel Kurulda yaşanan bazı olumsuzluklar hakkında gerçek anlamda bilgilendirmeler ile kamuoyu aydınlatılacaktır. Belirtmeliyim ki Genel Kurul sonrasında bazı değişiklikler yaptık. İlk olarak FADEF Tüzüğünde birkaç değişiklikler oldu. Bu değişiklikler;

  • Yeni Logomuzun tüzüğe eklenmesine karar verilmiştir.
  • Tüzüğümüzün B maddesi gereğince yeni disiplin kurulu oluşturuldu. Böylece federasyonumuzda oluşan yanlış davranışlara karşı bir organ oluşturmuş olduk.
  • Tüzüğümüzde c maddesine göre federasyonun olağanüstü genel kurula gitmesi çağrısının üye tam sayısının yarısının bir fazlası olması konusunda değişiklik yapılmıştır. Daha önce 5’te 1’di yeni tüzüğümüzde delege sayımızın yarısından bir fazlası olmak şartı ile olağanüstü genel kurula gitme kuralı oluşturuldu.
  • Yönetim kurulunun görev süresi 2 yıldan 3 yıla çıkarıldı. Derneklerde 3 yıl son rakamdır. Biz derneğimizin hazırlığını yaparken 2 yıl olarak yapmıştık bunu daha sonra 3 yıla çıkarttık.
  • Yönetim kurulu başkanlığı aynı isimle 2 dönemle sınırlandırılmıştır. Yani federasyonun genel başkanı tüzüğümüz gereğince 2 dönemden fazla başkanlık yapamayacak. Bunu sınırlandırmış olduk.
  • Çalıştay kurulu oluşturulmasına yetki verilmiştir.
  • Federasyonumuzun organları içerisinde yer alan yönetim, denetim, disiplin vb. kişilerin adaylık süresi boyunca görev ve yetkileri askıya alınması gibi tüzük değişikliklerimiz yapılmıştır.

Yani STK’larda herhangi bir siyasi partiden aday olması durumunda tüzükte istifa etme gibi bir konu olmadığı için, biz bu gibi durumlarda görevli olan arkadaşlarımızın görevinden askıya alınması durumunda bir tüzük değişikliğine gitmiş olduk.

Ayrıca Fatsa, Ünye ve Mesudiye Dernekler Federasyonu olmak üzere 3 tane federasyonun bir araya gelerek Ordu Dernekler Konfederasyonu kuruldu.” dedi.

Coşkun Ermek, toplantıda yaptığı basın açıklamasında “Maalesef 6 Ocak Pazar Günü yaptığımız FADEF Genel Kurulumuzda istemediğimiz bazı basın açıklamaları ile karşılaştık. Fatsa dernekler federasyonu 2. Genel kurulu halk eğitim merkezi toplantı salonunda 79 hazirun üyelerinin katılımıyla yapılmıştır. Oturum açılış konuşması yapıldıktan sonra divan heyetinin oluşturulması için yönetim kurulu divan için daha önceden düşündüğü isimleri delege imzaları alınarak önerge oturumu yöneten sayın Halit Kuvancı beye sunulmuştur. Başka bir divan listesi, adaylığını ya da gündeme eklenmesini istediğiniz bir önergeniz var mı diye sorulmasına rağmen verilmediği gibi Ahmet fidan bey tarafından listeye bir ismi gayri resmi olarak alınmasını sözlü olarak istedi. Fakat divan kuruluna 4. bir ismin eklenmesi tüzüğümüze uygun olan bir şey durum değildi. Bu durum yine de oylamaya sunuldu ve 54 kabul, 13 ret oylarıyla divan oluşumu gerçekleşti.” dedi.

“İstifa Dilekçelerinin Muhatabı Divan Kurulu Değil, Yönetim Kuruludur”

Divan kuruluna sunulan dilekçelerde ki isteklerin tüzüğe uygun olmadığını belirten ve istifa dilekçesinin aslının değil fotokopisinin verildiğinin altını çizen Ermek, “Bunun üzerine çoğunluğun itirazı üzerine önerilen ismi ret hakkını kullanarak divan heyeti ve gündem oylanarak oluşturulmuştur.  Bu dakikadan itibaren istifa ettiğini belirten Ahmet fidan bey resmi bir yönetim kurulu listesi sunmamasına rağmen adaylıktan çekildiğini ve   başını çektiği dernekler ile birlikte 3 adet dilekçe verdiler. Bu dilekçelerden bir tanesi “yönetim ve denetim kurulunun yeniden okunması ve konuşma bölümün öne alınması konusuydu. Divan başkanı verilen dilekçeleri inceleyerek tüzüğümüzdeki 9. Maddenin f bendini dikkate alarak reddine karar verdi. Çünkü genel kurul gündemi belirlendiğinden ve gündemin dışına çıkılması talebi geldiğinden dilekçeleri kabul edilmedi.   Bunun üzerine divan başkanlığına sözlü olarak itiraz ve sataşmalarla oturumun yapılmasını engellemek ve düzeni bozmak için genel kurulumuzu aşağılayıcı ve küçümseyen sözler sarf eden Ahmet Fidan salonu terk etmeyi çağırısında bulundu. Bunun üzerine Divan başkanımız emniyet mensuplarımızdan yardımcı olmalarını istemiştir. Çıkmadan önce bir federasyondan istifa ettiklerini anlatan dilekçeyi divana sundular, fakat yine dilekçenin yazılışı ve muhatabı divan değil yönetim kurulu olduğu gerekçesiyle kabul edilmemiştir. Fakat divan kuruluna sunulan dilekçe fotokopi olmakla beraber ıslak imzalarının da olmadığını ve kendi derneklerinin bulunduğu çoğu derneğin kaşesi ve imzası yoktur. Sonradan öğrendiğimiz şekilde genel kurulu terk eden dernek başkanları ve delegeleri bir basın açıklaması düzenleyerek yukarıda yaşanan hadiseleri yalanlayıp farklı bir dille federasyonu ve federasyon başkanımızı hedef alan açıklamalar yaparak basını yanlış bilgilendirerek kişilik haklarına ve federasyona saldırı da bulunarak etik olmayan ve gerçek olmayan iddialarda bulunmuşlardır.” şeklinde konuştu.

İstifa eden derneklerin iddialarına sırasıyla yanıt veren Yönetim Kurulu Başkan Vekili Coşkun Ermek,

“1. Yönetime İstanbul dernekleri alınmadığı yönündeki açıklamalar tamamen asılsızdır. Çünkü hem Ahmet fidan beye hem de Abdül Kadir Tiken ve Muammer coşkun beye bir araya gelerek yönetime 10 kişi vermeleri konusunda ısrarla taleplerimizi ilettik . Fakat Yakup Yeşiltaş başkanlığında bunun mümkün olmadığını ifade ettiler.

  1. İstanbul temsilciliği kalkmadığı gibi temsilcilik kaldırılması yönetim kurulu kararı alınarak yapılır ve böyle bir yönetim kurulu kararı yoktur. Aksine istifa ettiğini söyleyen Yukarı Tepe köyü başkanı Mahmut Ağlık’ın delegesi Sayın Bülent Topçu İstanbul il temsilciliği olarak görevlendirilmiştir.
  2. Yine iddiaların içinde bulunan Yassıtaş köyü kültür ve turizm derneği başkanı muharrem göç beyin delegelerinden coşkun ermek genel başkan vekili, sayın Prof. Dr. Gürol Özcüre denetleme kuruluna getirilmesine rağmen yalan beyanda bulunmaya devam ettiler. Yine Seyfi erat beyin başkanlığını yürüttüğü kayaca derneği delegesi Abdullah Özcan yönetim kurulunda yer almıştır.
  3. Gizlenen hiçbir evrak ya da belge olmadığı gibi Ahmet fidan beyin delegesi arkadaşımız denetleme kurulunda yer aldığı için belgeyi imzalamıştır.
  4. Delege listelerinin istenmesine rağmen kendisine verilmediğini iddia eden Ahmet Fidan tüzüğün yönetim kuruluna verdiği yetkiyle federasyonumuzun web sayfasında yayınlanmıştır.
  5. Genel kurul daveti mesaj yoluyla herkese iletilmiş ki iddia sahipleri orada yer alıyordu.
  6. Derneğe üye olamayan derneklerin geldiğinden bahseden Ahmet fidan bey nezaket kurallarını hatırlatırken nezaketen davet edilmiş misafirlerin bulunması kendisini rahatsız etmiştir.
  7. Sayın Ahmet fidan bey bu derneğin 1 hafta önce genel başkan yardımcılığını yürütüyordu ve kaç derneğin alındığını ve alınan derneklerin kararlarının altında kendi imzasını olduğunu inkar edercesine bir açıklama yaparak akademisyen kimliğine yakışmayan beyanlarda bulunmuştur.
  8. Yine iddia ettiği gibi bir dernekten başkan haricinde yönetim kuruluna alınmamıştır. Yedek üye yer verilmiş ya da denetim ve disiplin kurullarında görev alması sağlandığı liste incelendiğinde ortaya çıkmıştır.
  9. Federasyonumuz sadece genel başkanımız bir partiden adaylığı söz konusu diye sadece bir siyasi parti oluşumu var iddiası da listedeki isimler incelendiğinde yalan ve gerçek dışı olduğu anlaşılacaktır.
  10. İstifa ettiğini söyleyen ve dilekçeye imza veren dernek başkanlarının yine usulsüzlük yaparak genel kurul kararı almadan yönetim kurulu kararıyla federasyona dahil olamaz yada istifa edemeyecekleri tüzüğümüzde açıkça belirtilmiştir.
  11. Arkadaşların beyanından anlaşıldığı gibi kurulduğundan beri bir isim üzerinden federasyonumuzu yıpratma çabaları sürekli hale gelmiş 2 kez olağanüstü genel kurula gitmelerine rağmen seçimi kaybetmişlerdir. Yine bugün seçim mağlubiyetinin verdiği psikoloji ile yapılan basın açıklamasında kişilik haklarına saldırarak federasyonumuza zarar verme yoluna gittiği açıkça görülmektedir.

Tüzüğümüzün yönetim kuruluna verdiği yetkiye dayanarak bu dernek başkanlarının disiplin kuruluna sevk edilmesini ve gereğinin yapılmasını sağlayacağımızdan genel başkanımıza karşı yapılan kişilik haklarına saldırı ve hakaret ile ilgili dava hakkını saklı tutmaktadır.

Bütün genel kurulumuz kamera kaydı yapılarak sürdürülmüştür ve bu kayıtlar hem disiplin kuruluna hem de gerekli görüldüğünde mahkemeye sunulacağını hatırlatırız.

Bir Akademisyen kimliği taşıyan Ahmet fidanın böyle yalan ve gerçek dışı söylemleri ve genel kurula karşı hakaret ve tutumları tüzükte belirtilen şekilde işlem yapılacağını bilinmesini isteriz.” dedi.

Konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularına yanıt verildi ve fotoğraf çekiminin ardından toplantıya son verildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here