Ana Sayfa Slayt “TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİN SAĞLANMASI DEVLETİN SORUMLULUĞUNDADIR”

“TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİN SAĞLANMASI DEVLETİN SORUMLULUĞUNDADIR”

53
0
Paylaş

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü sebebiyle Ordu Barosu tarafından basın açıklaması yapıldı. Ordu Barosu Kadın hakları komisyonu avukatları tarafından Fatsa Adliyesi önünde açıklamasında bulundu.

Ordu Barosu Kadın hakları komisyonu Üyesi Gülay Çörtük’ün yaptığı basın açıklamasında ise şunlara değinildi;

“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye’deki Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verildiği 5 Aralık günü aynı zamanda Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.

Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Türk kadını çok önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde etmişler, eğitimde, sosyal hayatta ve çalışma hayatında yer almaya başlamışlardır. Önce belediye ve muhtarlık seçimlerine katılan kadınlar, Anayasamızda ve seçim kanunumuzda yapılan değişikliklerle birlikte 5 Aralık 1934 tarihinde Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkını elde etmişler ve bu sayede meclise girmişlerdir. Dünya ülkelerine baktığımızda seçme ve seçilme hakkı gibi önemli bir hakkın Fransa’da 1944, İsviçre’de ise 1971’de verildiği görülmektedir. Günümüzde 600 Milletvekilinin olduğu Meclisimizde, Kadın Milletvekili sayısı 121 olup, oran ise %20,1’ dir. Aynı zamanda bu oran Bakanlıklar nezdinde sadece %7’de kalmıştır. Belirtilen oranlar yerel yönetimlerdeki temsilde ise yok denecek kadar azdır.  Dünyanın birçok ülkesinden çok daha önce erkeklerle eşit haklara sahip olan Türk kadını için bu oranlar maalesef ki yeterli olmadığı gibi kadınların hak kazanımlarının geçmişten günümüze ilerleme kaydedemediğinin göstergesidir.

2023 yılında yapılan Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda Türkiye 144 ülke arasından 133. Sırada kalmış ve kadınların ekonomik hayata katılım ve fırsatlar bakımından ise cinsiyet uçurumunu en az kapatabilmiş ülkedir. Gerçek bir demokrasi ancak kadın–erkek eşitliğinin sağlanmasıyla mümkündür. Cumhuriyetle birlikte kadının erkekle eşit bir yurttaş olması yönünde önemli adımlar atılmış ve bu yönde önemli yasal düzenlemeler yapılmışsa da; bugün hala ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanamamıştır. Kadınların hayatın her alanında eşit istihdamının sağlanması için halen mevcut olan tüm engellerin ivedilikle kaldırılması gerekmektedir. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması Devletin sorumluluğundadır. Kadının özgür ve eşit bir birey olduğunun kabul edilmesi kadının insan haklarının ihlalini ortadan kaldıracağı gibi, kadının karar alma mekanizmalarındaki temsilini de arttıracaktır.

Bu bağlamda gerekli yasal düzenlemeler yapılarak, kadınların eşit temsil ve istihdamının toplumsal hayatta karşılığını bulması önem arz etmektedir. Bunun için de Devletin başta eğitim olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte koordineli ve samimi olarak toplumda kadına bakış açısını değiştirecek, zihniyet dönüşümünü yapacak politikalar üretmesi ve uygulamaya koyması zorunludur. Bireylerin ve toplumun zihniyet dönüşümünü sağlayacak bilimsel çalışmaların ve buna bağlı hukuki değişikliklerin yapılması gerekmektedir.

Bu önemli günde, kadınlarımıza tüm dünya ülkelerinden önce seçme ve seçilme hakkı tanıyan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e sonsuz saygı ve şükranlarımızı sunuyor ve Ordu Barosu olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu almaya ve bu hak mücadelesinde Türk kadının yanında yer almaya devam edeceğimizi Kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here