Ana Sayfa GÜNCEL HES Kodu Ne Kadar Güvenilir?

HES Kodu Ne Kadar Güvenilir?

2233
0
Paylaş

11 Mart 2020’de bize gelmez dediğimiz illet maalesef geldi ve gitmekte bilmiyor. Her yazımda vurguluyorum bizleri çok sevdi gitmez de büyük ihtimalle…

Biz komşuculuk oynamayı, kalabalık toplantıları, gizli gizli olan eğlenceleri, toplu cenazeleri; bir maskeyle her gün her ortamda zaman geçirmeyi bırakmaksak virüs olağan kalacak bizler mutasyona uğrayıp yeni bir evrim daha geçireceğiz. Maalesef sonuç bunu gösteriyor.

Tedbirler alıyoruz. Tedbirleri sıklaştırıyoruz. Denetimler yapıyor ama bazen denetim yapmadan önce herkesi bilgilendiriyoruz da… ‘Ben geliyorum maskeni kapat’

Keşke Covid-19’da bir ortama girdiğinde “ben geliyorum” diyebilse…

Son zamanlarda her ortamda zorunlu olan Hayat Eve Sığar(HES) kodları dikkatimi çekiyor. Artık yoğun olan bir caddeden, alışveriş merkezine; kuaförden, kafelere kadar her yerde HES Kodu olmayan giremiyor. Bir kod alıyoruz ve Risksiz olduğumuz durumda her mekana girebiliyoruz. Çok güzel bir uygulama ama sıkılaştırılması gereken bazı durumları da yok değil.

Mesela, HES Kodu alıyoruz almasına da doktora gitmediğimiz, test yaptırmadığımız ya da pozitif temaslı olup olmadığımızı bilmediğimizde nasıl oluyor da gönül rahatlığı ile dolaşabiliyoruz.

Türk Milleti, her duruma bir çare bulduğu gibi bu konuya da elbette bir çözüm yolu buluyor. Örneğin artık çoğu insan bu virüsü hafif atlatıyor. Bir vesile oluyor ki doktora gidiyor, test yaptırıyor ya da yakınlarında vicdanlı pozitif hastalar ‘Ben x kişisiyle temaslıyım’ diyor ki –test sonuç pozitif çıkarsa tabi- HES Kodunda Riskli ibaresi beliyor ve karantina da oluyor.

Köy ve yüksek kesimlerde hala komşu bağlantıları, şehir içi gelme ve gitmeleri devam ediyor. Kişi hiçbir semptom göstermeden hastalıkla yaşayabiliyor. Yani Covid-19 olup olmadığı bilinmeden HES Kodu Risksiz yazması ne kadar da normal?

Artık hepimizde rahatız HES Kodu Risksiz ve tüm kapılar anında açılıyor.

Bunun için bir önlem alınması gerekiyor. Örneğin Fatsa’da tüm önlemlere rağmen hala yayılım devam ediyor. Hala artış gözlemleniyor. Bunun sebebi HES Kodum Risksiz ama virüs taşıyıp taşımadığımı önemsemiyorum düşüncelerinden kaynaklı olabilir mi?

Etrafında bir çok pozitif vaka olmasına rağmen hala test yaptırmamış hala olağan yaşayan insanlar var. HES Koduna çok güvenmesek mi?

HES Koduna bu kadar rahatlık vermesek mi?

Gökçe Yeşiller Demirbaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here