Ana Sayfa GÜNCEL Haydar Gürsu, “Fındık Rekoltesi Neden Türkiye’de Açıklanmıyor?”

Haydar Gürsu, “Fındık Rekoltesi Neden Türkiye’de Açıklanmıyor?”

835
0
Paylaş

Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi (INC) kongresinde açıklanan fındık rekoltesine karşı Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu’dan açıklama geldi.

Açıklamasında fındık rekoltesinin Türkiye yerine ABD’de açıklanmasına tepki gösteren Haydar Gürsu, “Eğer konu fındık ise; fındığın kalbi Ordu da toplantılar yapılabilir, rekolte ve fiyat çalışmaları buradan yapılmalıdır.” dedi.

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu’nun basın açıklamasının tamamı şu şekilde, “Kısa adı INC olan Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi’nin 38’inci kongresi ABD’nin Florida eyaletinde yapıldı. 
52 ülkeden 140’ı Türkiye’den olmak üzere 258 sektör ve kamu temsilcileri ile bilim adamlarının katıldığı 38. INC Kongresi’nin son gününde üretim ve ticaretinde Türkiye’nin en büyük söz sahibi olduğu fındık konusu ele alındı. Kongrede 770 bini Türkiye’de olmak üzere 2019 dünya fındık rekoltesinin ilk tahmininin de 1 milyon 100 bin ton olduğu açıklandı.

Bu açıklama Kongreye katılan Ulusal Fındık Konseyi ve Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin ARSLANTÜRK tarafından Amerika yapıldı.          Dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini karşılayan Türkiye, hem üretimde hem ihracatta dünya lideri konumunda. Topraklarımızın 706 bin hektarlık alanında yaklaşık 500 bin çiftçi tarafından kalitesi yüksek fındıklar yetiştiriliyor. Türkiye’nin üretim kaleminde çok önemli bir yere sahip fındıkta hiç ithalat yapılmıyor.

  Ben, 17.000 Kayıtlı çiftçisi bulunan Fatsa Ziraat Odası Başkanı olarak soruyorum; çiftçilerin alın teri olan kendi ürettiğimiz fındıkların rekoltesi neden Türkiye de Tarım ve Orman Bakanı tarafından açıklanmıyor da emperyalist ülke olan ABD de açıklanıyor. Neden biz kendi üretimimize sahip çıkamıyoruz. Üreten biz isek rekoltesini, fiyatını ve fındıkla ilgili her şeyi üretimin kalbi olan Ordu da açıklanması gerekmez miydi? Biz kendi ürettiğimiz ürünümüze sahip çıkamazsak emperyalist güçler elimizden yok pahasına alırlar.

            Eğer konu fındık ise; fındığın kalbi Ordu da toplantılar yapılabilir, rekolte ve fiyat çalışmaları buradan yapılmalıdır.

            Fındık üreten çiftçilerimizin hakkını gasp ettirmemek için bu işin takipçisi olacağız. Haziran ayı gelmeden rekolte açıklanması fındık üzerinde oynanan oyunların göstergesidir.

 İnşallah, Fındık konusunda Tarım ve Orman Bakanlığımız ile birlikte kalıcı çözümler üreterek çok daha iyi noktalara geliriz.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here