Ana Sayfa GÜNCEL “Fındık, Bir Politika İle Şekillendirilmelidir”

“Fındık, Bir Politika İle Şekillendirilmelidir”

944
0
Paylaş

Fatsa gündemini ve sorunlarını birlikte gözden geçirme ve sorunlara çözüm bulma anlamında her ay düzenli olarak toplantı düzenleme kararı alan Fatsa’da buluna Sivil Toplum Kuruluşları ilk toplantılarını gerçekleştirdiler.

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde bir araya gelinen toplantıya Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Fahri Tanrıkulu, Fatsa Esnaf Kredi Kefalet ve Madeni Eşyalar Odası Başkanı Ayhan Baş, Giyim Odaları Başkanı Cemal Paşalıoğlu, Fiskobirlik Fatsa Şube Başkanı Bünyamin Davu, Fatsa Kızılay Şubesi Başkanı Gökhan Hocaoğlu, Özel Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mustafa Uzun, Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Serdar Salman, Fatsa Emlakçılar Derneği Başkanı İbrahim Ant ve Fatsa Dernekler Federasyonu Başkanı Yakup Yeşiltaş katıldı.

Toplantı hakkında bilgiler veren Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası (FATSO) Başkanı Tayfun Karataş, “Burada Fatsa’mızda yaptıkları çalışmalarla ve temsil ettikleri üyeler nezdinde Fatsa’mızda değer bulan Oda ve Dernek Başkanlarımızla birlikte ilk toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Bu toplantılarımızı düzenli hale getirerek her ay düzenlemeyi planlıyoruz. Bu toplantılarımızda Fatsa’ya dair önemli hissettiğimiz ve sorunların çözülmesi konusunda birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeyi arzu ettiğimiz konuları Fatsalı Sivil Toplum Kuruluşları olarak toparlayıp gündemi takip etmek ve değerlendirmek amacıyla ilgili mercilere iletmek için bir araya geldik.” dedi.

FATSO Başkanı Tayfun Karataş, ilk toplantıda fındık fiyatının açıklaması gerektiği yönünde yapmış olduğu konuşmada, “Amacımız ve gayemiz daha güzel, daha yaşanılabilir ve refah düzeyi daha güzel olan, daha fazla istihdam konuşulan ve kalkınmış bir Fatsa’yı inşa etmek adına fikir platformu oluşturmak için bir aradayız. Bulunduğumuz ay ve durum itibari ile fındık dönemine girmiş bulunuyoruz. Bazı yerlerde fındık hasadına Ağustos ayının başlangıcında ya da ortasında; bazı yerlerde ise bu ayın sonunda başlanıyor. Bölgesel olarak değişkenlik gösteren yerlerde fındık hasadı başlayacak. Bu senede fındık mahsulü bölgenin istediği rekolteye sahip. Bundan sonra ki süreçte burada bulunan herkesin ortak kanısı fındık fiyatının, mahsulün toplanmaya başlamadan önce fındığı alacak kurumun ve hükümetimiz tarafından fındık fiyatının açıklanması. Sonrasında da bir fiyat aralığının belirlenmesi sonrasında alım tarihinin de belirlenmesi noktasında olacaktır.” diye konuştu.

“Fındık Türkiye’nin Sorunudur”

Başkan Karataş, “Fındıkla alakalı birkaç önemli noktayı da belirtmekte fayda var. Sonuçta 3 Milyar Dolar değerinde bir tarım ürünü. Tarım ürünleri içerisinde en fazla ihracat geliri elde edilen bir ürünüdür. Fındık sadece Ordu ve Fatsa’nın sorunu değil; Türkiye’nin sorunudur. Kesinlikle milli ürün kapsamına alınması ve bu stratejik ürünün bir politika ile şekillendirilmesi kanaatindeyiz. Her sene gerek fiyat bazında gerekse de alacak kurum bazında yaşanan belirsizlikleri de ortadan kaldırmak adına bu bağlamda bir politikaya kavuşturulması gerektiği kanaatindeyiz. Bu bağlamda fındık sadece Fatsa’nın sorunu değil, Türkiye’nin sorunu olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim. Bizlerde Fatsa’da yaşayan ve bazı hususlarda söz sahibi olan kurumlar olarak üreticilerimizin, çiftçilerimizin en büyük gelir kaynağı olan fındığın bu noktada biran önce Temmuz ayı sonuna kadar fındık fiyatının oluşturulması ve konu ile alakalı açıklamanın kamuoyuna yapılması ve üreticilerimizin bu noktada rahat bir nefes almasını gönülden istiyoruz.”

“Geçtiğimiz Sene ki Gibi Olmamalı”

2018 yılında fındık fiyatının çok geç açıklamasının hata olarak değerlendiren Tayfun Karataş, “Geçen yıl Hükümetimiz TMO arayıcılığıyla fındık fiyatını ve alacağı kurumu kamuoyuyla paylaştı. Ancak burada şöyle bir hata ile karşı karşıya kalındı. Kasım ayının sonunda açıklamalar yapıldı fakat Kasım ayı sonunda ne ürün depolarda kaldı ne de hiçbir vatandaş mağazalarda yer bulamadı. Bu bağlamda belki iyi niyetle yapılan bir çözümdü ama sonuç arzu edilen boyutta olmadı. Üreticinin memnuniyeti sağlanmadı. Aynı hataya yeniden düşmemek adına Ekim, Kasım ayına bırakmadan, biran önce fındık fiyatının açıklanarak üreticinin de önüne bir yol haritası koymak adına Hükümetimizden ve Hükümetimizin Bölgemizde bulunan temsilcilerinden istediğimiz, fındık fiyatının kısa zamanda açıklanmasıdır.” diye belirtti.

“Daha Fazla Desteğe İhtiyacımız Var”

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Karataş ve toplantıda bulunan sivil Toplum Kuruluşu Başkanları, ortak düşüncelerinin fındık fiyatının açıklaması ve üreticiye yol gösterilmesini olduğunu vurguladılar.

Başkan Karataş, “Geçtiğimiz günlerde fındık hasadında çalışacak işçi ücretleri açıklandı. İşçi ücretlerinin açıklandığı süreçte fındık fiyatının açıklanmaması ister istemez bir kaygı ve endişeye yol açıyor. Bu nedenle işçi ücretlerine gösterdiğimiz hassasiyetin fındık fiyatında da açıklanarak gösterilmesini bekliyoruz. Fındık fiyatının Temmuz ayının sonuna kadar açıklanıp üreticiye bildirilmesi ve alacak kurumun ve alınacak tarihlerin kamuoyu ile paylaşılmasını Fatsalı Sivil Toplum Kuruluşları olarak temenni ediyoruz. Bugüne kadar destek veren hükümetimize teşekkür ederiz ama bu saatten sonra daha fazla desteğe ihtiyacımız var.” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here