Ana Sayfa GÜNCEL “BİZ FATSA’YIZ; FATSA İÇİN BURADAYIZ”

“BİZ FATSA’YIZ; FATSA İÇİN BURADAYIZ”

90
0
Paylaş


Mir Kuzey Gazetesi olarak Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ile samimi ve dostane bir röportaj gerçekleştirdik. Gazetemiz Muhabiri Gökçe Demirbaş ile bir araya gelen Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, muhabirimiz sorularına samimiyetle cevap verdi.

Toplumda başta Belediyeye karşı olan önyargılar olmak üzere hepsini teker teker ilettiğimiz Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, sorunların ve soruların farkında olduğunu ve yapılan çalışmalar ile aslında yapılması gereken her şeyin sırayla ve zamanla yapılacağını dile getirdi.

İşte Başkan Kibar İle Gerçekleştirdiğimiz Röportajımız;

G.D.: Başkanım sizler Belediye Başkanı olmadan önce Fatsa’nın bir evladı, kardeşi hatta ağabeyiydiniz. Tüm Fatsa’nın bağrına bastığı kişi olarak hem bir muhabir hem de kardeşiniz olarak Fatsa için bir giriş yapmanızı rica etsem… İlk duygularınız! Siz ve Fatsa… Neler söylersiniz.

İ.E.T: Fatsa benim için doğduğum, büyüdüğüm, anılarımı biriktirdiğim bir şehirden çok daha ötesi. Rabbim bize herkese nasip olmayacak bir görev nasip etti.  Bizlerde önceliği insan olan bir şehir inşa ederken, gönülleri de inşa etmek gerektiğini düşünerek, günü kurtarmanın değil geleceği tasarlamanın derdine düştük. Hz Mevlana’nın dediği  gibi ‘’ Dünya gözü ile bakan yüzü , gönül gözü ile bakan özü görür’’ diyerek çalışmalarımızla vatandaşlarımızın gönlüne girmeyi şiar edindik.

G.D. : Başkanım, şehrimizin genelini ilgilendiren sorularım elbette olacak… Ancak kişisel sorumlarımla başlamak isterim… Belediye başkanlığı ne kadar zor? Fedakârlıklar… Bedeller… Aileden ve çocuklarınızdan verilen ödünler… Nasıl başarıyorsunuz?

İ.E.T: Aile bizim kutsalımız. Çocuklarımız geleceğimiz. Şehrimizin geleceğini tesis etmek için Tüm Fatsalı ailelerimiz adına gece gündüz çalışıyoruz.

Elbette fedakârlıklar var bedeller var. Ancak bunu şu anda dile getirmeniz mümkün olamıyor. On yıl sonra bugün konuşulduğunda bunlar net ve aşikâr olur. Bu gün ise Fatsa için verdiğiniz kavgaları, ödediğiniz bedelleri, yaptığınız fedakârlıkları anlatamıyor ve dile getiremiyorsunuz. Şimdi bunlara gerekte yok şehrim için her bedeli ödemeye, fedakârlıklara katlanmaya, kavgayı er meydanında yapmayı göze alarak yola çıktık. Şehrime, şehrimin tüm renklerine feda olsun…

G.D. : Fatsa’nın şehir kimliğine kavuşması için çabalarınız olduğunu gözlemliyoruz. Bu konu ile ilgili gelecekte yapacaklarınız nedir?

İ.E.T: Aslında gelecek bugün… Bugün geç kalırsanız yarını yakalayamazsınız! Bugün planladıklarınız yarınlarınızı belirliyor.

Fatsa bizim için şehirdir. Doğası, denizi, sımsıcak insanı, sosyal, kültürel ve demografik yapısı ile huzur içinde yaşayan bir şehrimiz var. Pandemiden dolayı yapamadığımız ve ertelemek zorunda kaldığımız birçok organizasyonları geçtiğimiz yıl ve bu yıl yapma fırsatımız oldu. Bu tür organizasyonlar şehrimizin kimliğine renk katıyor.

Ancak hedefimizde amacımızda tam olarak bu değil… Biz şehre değer katacak, istişare kültürüne önem veren,tüm görüşleri önemseyen aktif bir kalkınma modeli  ile Fatsa’yı güzel bir geleceğe hazırlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. İşte bu birlik ve beraberlik bizleri yarınların güzel Fatsa’sına taşıyacaktır.

G.D. : Kapalı Pazar Yeri projesinin bitimi kesin olarak hangi tarihte olacaktır? Ayrıca kamuoyunda bu alanın kapasite olarak yeterli olup olmayacağı merak ediliyor. Hemen her pazarcı esnafına yeterli alan verilecek mi ve alan herkese yetecek mi?

İ.E.T: Kapalı Pazar yeri Fatsa pazarcı esnafı için çok önemli ve değerlidir. Bildiğiniz üzere Kapalı Pazar Yeri Büyükşehir Belediyemiz ve Fatsa Belediyemizin  ortak katkılarıyla yapılmaktadır. Çok kısa süre içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz. Saha beton çalışmaları, çelik konstrüksiyon ve inşaat çalışmaları  tamamlandı . Otopark olarak kullanılacak alanın asfalt çalışmasında da sona gelindi. İnşallah kısa bir süre içerisinde açılışını hep birlikte gerçekleştireceğiz.

   Alan herkese yetecek ve ayrıca artacak kapasitededir. Proje gerçekleştirilirken bugünün ihtiyaçlarına değil 50 yıl sonrasının ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte planlanmıştır.

G.D. : Cumhuriyet Meydanı Projesinde otopark alanı ne zaman kullanıma açılacak?

İ.E.T: Göreve geldiğimizde Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nın dört tarafı bariyerler ile çevrilmiş , inşaat çalışmaları durmuş ve müteahhit işi bırakmıştı. Meydan esnafımızın çok ciddi mağduriyetleri söz konusuydu. Büyükşehir Belediyemiz ve ilgili müteahhit ile yapılan görüşmeler neticesinde çalışmalara tekrar başlandı ve kısa bir süre içerisinde projenin tamamlanması sağlandı. Proje içerisinde istimlak ile ilgili tamamlanamayan bir etap vardı. Burada da uzlaşma sağlanarak mevcut meydan projesinin içerisine dahil edildi. 

 Otopark bölümünde hala eksiklerimiz var. Elbette vatandaşlarımız merak ediyor ve bir an önce kullanıma açılmasını istiyorlar. Büyükşehir Belediyemiz ile yapılan görüşmeler neticesinde otopark olarak kullanılacak alanın tahsisini Fatsa Belediyemiz olarak biz devraldık. İnşallah kısa bir süre içerisinde ihalesini gerçekleştirerek otoparkımızı da Fatsalı hemşerilerimizin hizmetine sunacağız.

G.D. : Seçim zamanı duyurulan çoğu proje ile alakalı hala bir çalışma yok. Projelerin akıbeti ne olacak?

İ.E.T: Geçtiğimiz 3 seneyi değerlendirdiğimizde tüm dünyada çok büyük değişikliklerin olduğunu görüyoruz. Özellikle 2020-2021 yıllarında tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ile mücadele için tüm ülkeler seferberlik ilan ettiler. Bu süreçte gerek ülkemiz olarak gerekse de Fatsamız olarak gerçekten tüm dünyaya örnek olacak çalışmalara imza attığımızı düşünüyorum. Pandemi ile mücadele ederken bir yandan da şehrimizin eksikliklerini tamamlamak için var gücümüzle çalıştık.

Göreve geldiğimizde şehrimizin en önemli eksikliğinin alt yapı eksiklikleri olduğunu gördük ve ilk 2 yılımızda tüm enerjimizi alt yapı çalışmalarına harcadık. Bu kapsamda; Ayazlı Mahallesi , Şerefiye Mahallesi , Evkaf Mahallesi,Kurtuluş Mahallesi ,Fatih Mahallesi ,Dolunay Mahallesi ,M.K.Paşa Mah ,Sevgi Caddesi  ve diğer mahallelerimizde toplam  20 km’nin üzerinde altyapı çalışması yapıldı. Fatsamızın altyapısını baştan sona yeniledik.

Yine göreve geldiğimiz dönemden bu yana yaklaşık 270 km yol çalışması yaptık. Bu rakam Cumhuriyet tarihinden bu yana yapılan en büyük yol çalışmasıdır. Şehrimizi , özellikle de kırsal mahallelerimizi konforlu ulaşım ağına kavuşturduk. Şimdi ise merkez mahallelerimizdeki çalışmalara hız verdik. Ayazlı mahallemizde tüm altyapı çalışmaları nihayet tamamlandı üst yapıya başladık, Dolunay mahallemizde 2 etap çalışmalarımızı tamamladık. 3. Etap çalışmaların ise startını verdik. Müteahhidin işi bırakmasından kaynaklı Topaloğlu camii bölgesindeki çalışmalarımız ise hızlı bir şekilde devam ediyor.İnşallah tamamlandığında nostaljik görünümlü mükemmel bir cadde olacak

Artık bundan sonrasında ise büyük ölçekli projelerimizi hayata geçirmenin zamanı geldi. Kısa bir süre içerisinde sırasıyla bunları da sizlerle paylaşacağız.

G.D. : Fatsa İskelesi geçtiğimiz yıl süresi uzatılarak faaliyetlerine devam etmişti. Fatsa Limanı ile alakalı bir çalışma var mı?

İ.E.T: Fatsa iskelesini halkımızın kullanımına açmak istiyorum. İskelede yapacak olduğumuz iyileştirmeler, seyir terasları çay ocakları, kafeler ve dinlence alanları ile daha keyifli bir hale gelmesini sağlayacağız. Daha önce konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanımız ile yaptığımız istişarelerde buranın vatandaşların hizmetine sunulması konusunda mutabık kalmıştık ancak pandemi döneminde özellikle  Sanayici esnaflarımızın mağduriyetinin önüne geçmek için bir süre erteledik. İnşallah önümüzdeki günlerde Fatsa Balıkçı Barınağı’nda yapılacak olan çalışmaların ardından Fatsa İskelesini halkımızın hizmetine açmayı arzu ediyoruz.

G.D. : İlçemizde çoğu mahallede yol sorunları devam ediyor. Asfalt programları ne durumda bütün mahallelere çalışmalar gidebilecek mi? Asfalt sorunlarının yanı sıra giderek artan nüfusumuzla ilçemizde sorunlar artıyor. Yol sorunları ile beraber otopark sorunları ne olacak?

İ.E.T: Yukarıda bahse konu olan alt yapı çalışmalarımızı bitirdik. Bundan sonra işimiz üst yapı. Sadece yol değil yayalaştırma çalışmalarımızı da yürütüyoruz. Fatsa’da tüm mahalle ve sokaklarımızın yollarını yapmak ve yayalaştırma çalışmalarını sonuçlandırmak için gerekli çalışmalar hız kesmeden devam ediyoruz.

G.D. : Peki ya Otopark Sorunu İçin Başkanım?

İ.E.T: Evet… Doğru…

Otopark konusu ciddi ve büyük sorunlarımızdan bir tanesi. Bakanlık düzeyinde bir projenin görüşmeleri devam ediyor. Zamanı geldiğinde kamuoyu ile paylaşacağız. Bunun haricinde daha önce Ordu Büyükşehir Belediyemizin iştiraki olan ORBEL tarafından yürütülen cadde üstü otaparklarını kendi bünyemize alarak artık biz işletmeye başladık. Bu konuda özellikle esnaflarımızdan çok olumlu tepkiler alıyoruz. Yine bunların haricinde Cumartesi Otoparkı olarak adlandırılan Dumlupınar mahallemizdeki otoparkı da Büyükşehir Belediyemizden devraldık ve modern görünümüyle hizmete soktuk. İlerleyen süreçte yine tahsisini aldığımız meydan projemizin altındaki otoparkı da faaliyete geçirerek şehrimize inşallah otopark anlamında rahat bir nefes aldıracağız.

G.D. : Çınar Festivali Fatsa’yı çok memnun etti fakat bunun yanı sıra Belediyenin borçları olmasına rağmen böyle büyük etkinlik belediyeyi nasıl etkiledi? Bu sorunun yanı sıra Belediyenin borçlanması ve ödeme durumu nedir?

İ.E.T: Merhum belediye başkanımız Mustafa Kemal Çamaş döneminde 1998 yılında ilki düzenlenen Çınar Festivalini uzun bir aranın ardından 11.sini tekrar gerçekleştirdik. Pandemi döneminde vatandaşlarımız çok büyük bir sınav verdi ve eğlenmek Fatsalı vatandaşlarımızın hakkı. Festivale katılanların yoğu ilgisinden de anlaşılıyor ki vatandaşlarımız gerçekten bu tür festivallileri çok özlemişler.  

Belediyemizin borçlarının en büyük tutarlarından bir tanesi SGK’ya olan borçlarıydı. Belediyemize ait eski hizmet binamız ve Erçal Otoparkı olarak adlandırılan yap işlet devret modeli ile yapılan ve  17 sene sonra belediyemize geçecek olan 2 taşınmazı yapılan protokol ile  SGK’ya devrederek bu borcun neredeyse tamamını sildik. Bu doğrultuda belediyemizi büyük bir borç ve faiz yükünden kurtardık.

G.D. : Millet Bahçesi çalışmaları ne zaman başlayacak?

Millet bahçesi ile ilgili proje çalışmalarımız titizlikle devam ediyor. Plan ve proje çalışmaları bir yandan devam ederken diğer taraftan da saha etüt ve tesviye çalışmalarına başlıyoruz. İnşallah kısa bir süre içerisinde bu alanda ihale sürecini de başlatarak vatandaşlarımızın sabırsızlıkla beklediği Millet bahçesi projemize yıl sonuna kadar start vereceğiz.    

G.D. : Başkanım Fatsa kabuğunu kırıp dışa açılabilecek mi?

Elbette ve tatbikî de!

G.D. : Nasıl yani… Bu Cevabınız ile heyecanlanmalı mıyız?

İ.E.T: Bizler büyük bir gönül dünyasının paydaşlarıyız. İyi günde de, kötü günde de yardımlaşacağız ve paylaşacağız. Sevincimiz de, hüznümüz de bir bizim.  Çünkü biz Fatsa’yız. Çünkü biz bir ve beraber olarak Fatsa için çalışıyor ve mücadele ediyoruz. Aramızda zaman zaman çürük elmalar çıkıyor ancak onları da idare ediyor ve çok kâla almıyoruz.

Fatsa’da organize sanayi bölgesinde üretilen ürünlerin tamamı yurt dışına gidiyor. Yöresel ürünler ve özellikle de fındıkta mamullerinde  marka olan firmalarımız var. Bunlar yeterlimidir elbette değil. Biz belediye olarak Fatsa’mızın marka değerini artıracak ve Fatsa’ya değer katacak uluslararası standartlarda organizasyonlar yapacak seviyeye geleceğiz. Bu konu ile ilgili bir komisyon kurarak çalışmaları başlatacağız. 

G.D. : Hemşerilerimize iletmemizi istediğiniz bir mesajınız var mı Başkanım?

Biz hemşerilerimizle sürekli bir aradayız zatenJ

Buradan tüm Fatsalı hemşerilerime, genç kardeşlerime, yarınımızın gençleri küçüklere, hanımefendilere, beyefendilere ve her bir yüreğe saygı, sevgi ve muhabbetle selamlarımı iletiyorum.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here