Ana Sayfa EĞİTİM ÇOCUKLARIMIZIN HAYATLARINA OLUMLU DOKUNUŞ BU MERKEZDE

ÇOCUKLARIMIZIN HAYATLARINA OLUMLU DOKUNUŞ BU MERKEZDE

23
0
Paylaş

ZUBİ Oyun, Eğitim, Danışma Merkezi Fatsa’da hizmet vermeye başladı. Dumlupınar Mahallesi Ceviz Sokak’ta bulunan merkezde 0-18 yaş gurubu çocuk ve gençlerin hayatlarına dokunan, gelişim ve ilerleme anlamında hizmet veren ZUBİ Oyun, Eğitim, Danışma Merkezi işletme sahibi Çocuk Gelişim Uzmanı, Öğretmen Zülal Şemsi ile röportaj gerçekleştirdik.

Çocuklara sunduğu eğitim desteğinin yanı sıra kendi eğitiminde de gelişime önem verdiğini anladığımız Zülal Şemsi, üniversite yıllarından bugüne kadar ki başarı dolu hayat hikayesini anlattı.

Eski Milli Eğitim Bakanı ziya Selçuk ile çalışma imkanı bulan Zülal Şemsi, “Hacettepe Üniversitesi İngilizce ve Fransızca Öğretmenlik Mezunuyum. Sonrasında İstanbul Üniversitesinde Çocuk Gelişimi ve ayrıca Sınıf Öğretmenliği alanlarında yüksek lisans yaptık. Psikoloji alanında birçok çalışmalara katıldım. Çocuk gelişim testleri olsun, oyun terapisi, dil ve konuşma terapisi olsun eğitimin her türlüsünde, içerisinde ne varsa onunla ilgili eğitim alıp kendimi geliştirdim. Hala da eğitimlere devam eden; alanımla ilgili seminer, kongre gibi faaliyetlere katılmaya özen göstererek kendimi alanımda geliştirmeye önem veriyorum.

Üniversite eğitimim sonrasında İstanbul’da çalışma hayatına başladım. Eğitim anlamında önde gelen okullardan bir tanesinde 1 yıl öğretmenlik geri kalan 6 yıl boyunca da yöneticilik yaptım. Çok keyifli bir meslek hayatım vardı ve hala da görev yaptığım okul ile iletişim halinde olmaya devam ediyorum. Eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Tamer Engin gibi insanlarla tanışıp, çalışma fırsatı edindiğim; 9 Tip Mizaç Eğitimi aldığım, üstün yetenekli eğitimi aldığım çok keyifli bir okuldu ve bu okulda çalıştım. Sonrasında ise memleketim Fatsa’ya gelerek mesleğimi elimden geldiğince devam ettirdim ve Mir Kuzey Gazetesinde eğitim konulu köşe yazılarımla yeni bir soluk oluşturmaya çalıştım. Sürekli eğitimin içerisindeyim. Hiçbir zaman durağan ve bıraktım dediğim bir dönem olmadı.” dedi.

“ZEKA GELİŞTİRİLMEZ İSE SÖNER”

Toplumlar ve teknolojinin değişmesinde en büyük etmenin çocuklar üzerinde olduğunun izlerinin gözle görülür olduğu bu dönemlerde Çocuk Gelişim Uzmanı Zülal Şemsi’ye çocuk gelişiminin önemini ve danışmanlık hizmetlerinin neler olduğunu sorduk. Toplumda bazen yanlış bazen ise eksik bilinen çocuk gelişimi, oyun terapisi, danışmanlık gibi konuları doğrusu ile aktaran Çocuk Gelişim Uzmanı Zülal Şemsi, oyun terapisinin çocukların hayatında önemini ise şu şekilde aktardı.

Şemsi; Oyunun birleştirici, değiştirici, dönüştürücü özellikleri var. Özellikle 0-12 yaş grubunda çocuklar yaşadıklarını, içindeki ruh durumlarını söyleyemezler ve oyun vasıtasıyla bunu dışa atarlar. Burada çocuk oyun oynarken bir şeyi yere koyar, değiştirir ve aslında kendi iç dünyasının yansımalarını kullanır. Bizde bunları dikkate alarak çocuğun o sorunla baş etmesini sağlarız ya da çocukta törpülenmesi gereken bir durum varsa bunun farkındalığı ortaya çıkar. Çocuklar çok farklıdır. Onlarda hem desteklenmesi gereken yön var hem de törpülenmesi gereken özellikleri var. Bunların ikisinin arasında ki dengeyi bulmakta çok önemli. Mesela ne diyoruz çocuk çok zeki ve hızlı okur ama zeka geliştirilmez ise söner.”

ZUBİ OYUN, EĞİTİM ve DANIŞMA MERKEZİ HİZMETLERİ NELER?

“Bir çocuk 3,6,7,9 yaş evresi çok önemlidir. Çocuğun aslında oyun hamuru gibi düşünerek yoğurulduğu, tam oluşturulduğu aşamalardır. 9 yaşından sonra bir çocuğa kural, kaide, ders çalışma disiplini, kitap okuma alışkanlığı kazandıramazsınız. Yani çocuğa kazandırdığını tüm alışkanlıkları 9 yaşına kadar oturtmanız gerekir. 9 yaşından sonra ön ergenlik -tabi artık ön ergenlikte kalmadı, covidden dolayı tabletlerin, ekran maruziyetin çok fazla çocukların ön ergenlik dönemi artık direkt ergenliğe geçiş dönemi söz konusu. Bu konuda en önemli etmenlerden biri de beslenme faktörü de çok önemli. Eskisi gibi beslenmeye çok fazla dikkat edilmediği için direkt bir ergenliğe geçiş var. Çocuklarda 9 yaşından sonra hafif hafif o yönleri farklı olduğu için ayrı çalışmalar mevcut. Tanısı olsun ya da olmasın her çocuğumuz özel, her çocuğumuz farklı. Özgün öğrenme bozukluğu, hiperaktivite, dikkat eksikliği olabilir, üstün yetenekli olabilir ama bunların bir destekleyici bir eğitim programına dahil edilmeleri gerekir. Çünkü okul düzeninde sınıfları kaç kişilik ise herkes ile aynı hayat alanında olması ve kurallara uyması gerektiği için mesela özgün öğrenme bozukluğu olan çocuklarda daha fazla tekrar gerekmektedir. Üstün yetenekli çocukta o sıra hızlı öğrendiği için bir tık onu zorlayıcı bir şeylerle uğraşması gerekir. Üstün yetenekli çocukların dezavantajı şurada ortaya çıkar ki sınıfta önden gittiği için bir anda hareket, dersi dinlememe başlar. Bir öğretmende hepsine yetişemediği için dışarıdan çocukların destekleyici bir eğitim programına dahil olması gerekir. ZUBİ Oyun, Eğitim ve Danışma Merkezimizde ise bu konularda yardımcı oluyoruz.”

“6 YAŞINA KADAR ÇOCUKLARA ZEKA TESTİ YAPILMAZ”

Çocuklarda desteklenecek ya da törpülenecek durumları gelişim testleri ile anlaşılabildiğini söyleyen Şemsi, Merkezde hangi yaş grubuna ne gibi testlerin yapılacağına dair şu cevabı verdi.

Zülal Şemsi, “Kreş, anaokulu, ilköğretim gibi eğitim kurumlarının yanı sıra kardeş kıskançlığı, akran zorbalığı gibi birebir destek gereken konularda çocuklara bunun takviyesini yapıyoruz. Veliler ile görüşmelerimizde çocuğun hangi durumu var ise o konuda iletişim kurarak evde takibini yaptırdığımız durumlarda olabiliyor. Yaş seviyesine göre çocuklarda süreçler söz konusu. Önemli bir detay olarak da belirtmeliyim ki 6 yaşına kadar çocuklara zeka testi yapılmaz. Dolayısıyla bu yaşa kadar bizler için gelişim testleri önemlidir. Her yaş grubuna göre (2-3,4-5 gibi) gelişim testleri var. Çocuk algı testleri, görsel motor algılama testi var, Frostig Testi var. Mesela Frostig testine göre 1. Sınıfa başlamaya hazır mı? Sorusunun cevabını alabiliyoruz. Bazen çocukların anaokulunda tekrar etme durumu da söz konusu olabiliyor. Bunlar zekâ testi yapamadığımız için küçük yaş gruplarında çocuğun gelişim sürecini ve hangi alanı eksik ise onu da desteklememiz gerektiğini gösteriyor. Bu süreçte tamamen bütünsel bir eğitim aslında. Çocuğu tamamen özgünleştirebildiğimiz, kendi özgüvenini kazanabilecek, yer yer törpülenmesi gereken durumları çözme gibi konularda önümüzü açıyor.”

“EBEVEYN DANIŞMANLIĞI ZUBİ MERKEZDE”

“Bu sıralar velilerimizden ve çevremizde bulunan ailelerden sınır koyma konusunda çok ciddi sıkıntısı oluyor. Bu konuda da ebeveyn danışmalığı olarak destekliyoruz. Diyetisyen ve psikolog arkadaşlarımızla gerekli anlaşmalarımızı yaptık. Çünkü Merkezimize gelen ailelerimizin ve çocuklarımızın her şeyine bakıyoruz. Çocukta boy, kilo orantısı çok önemli. Desteklenmesi gereken bir durum varsa diyetisyen arkadaşımıza yönlendiriyoruz. Psikologlarımız da var çünkü bazı özel durumlarda uzmanında tedavi gerekebiliyor. Merkezimizde birebir eğitim hizmetimizi sağlarken, anlaşmalı arkadaşlarımızla da diğer etmenlerini yoluna koymayı hedefliyoruz. Çocuğun neye ihtiyacı var ise ona odaklı bir hizmet diyebilirim.”

“ÇOCUKLARIN VE GENÇLERİN PARLADIĞI ALANI BULMAK ÖNEMLİ”

Sadece küçük yaş gruplarına değil lise ve üniversite tercih süreçlerinde de gençlerin doğru yönlendirilmesi gerektiğini dile getiren Zülal Şemsi, Zubi Oyun, Eğitim ve Danışma Merkezinde bu süreçte de destek verdiklerini belirtti.

Zülal Şemsi, “Şu konuya da özellikle değinmek istiyorum ki; 3,6,7,9 yaş arasında ülke olarak şunu yapıyoruz çocuğun en düşük olan durumu ne ise onun üzerine gidiyoruz. Bir ders aldırma çabasına giriyoruz. Çocuğun matematiği düşük ama onlar yaşıtları seviyesinde belirli metotlarla çıkarılabilir. O çocuğun belki çok üstün olduğu, parladığı başka bir alanı daha da parlatmamız gereken. Spor mu? Spora gitmeli. Belki lisanslı bir sporcu olacak. Neden bizim bir buz pateni şampiyonumuz yok? Neden teniste ileride değiliz. Neden lisanslı sporcunun yüksek olduğu bir durumda değiliz. Her çocuk doktor, avukat olmaz. Evde ki kombi bozulunca ustayı çağırırız, onu yapan makine mühendisini değil. Zanaatlara da ihtiyaç var. Bu konuda da 8. Sınıf ve üniversiteye geçiş YKS grubuna da destek sağlıyoruz. Çok kafaları karışıyor çocukların özellikle sınav gruplarının. Gençlerde sürekli bir ne yapsam sorusu var. Çünkü anne ve baba beklentisi var. Ve şuan üniversite konusunda gençlerimizin doğru yönlendirilmeye de ihtiyaçları var. Gençler diyor ki ülkeyi terk edeceğiz diyorlar. Evet, gidebilirsin okumak için yurt dışını da tercih edebilirsin. Burada onlara geleceğin mesleği nedir, neler tercih edilebilir bunları göstermek gerekiyor. Herkes öğretmen, avukat doktor olmak zorunda değil. Örneğin, yazılım var. Şuanda yapay zeka süreci var. Ve bunu doğru bilen, düzgün kullanan gençlerimize de bizim ihtiyacımız var. Bu anlamda hangi üniversiteler var, hangi üniversiteler çift ana dal yaptırıyor, ERASMUS ve Farabi geçişleri kolay yani bu anlamda da çocuklarımıza, gençlerimize yardımcı oluyoruz. 0-18 yaş arası tüm yaş gruplarına destek vererek gelişimlerini, hayata bakışlarını ve hayat planlarını doğru yapmaları konusunda destek veriyoruz. LGS sürecinde de mesela spor lisesi… Spor yeteneği olan çocukların tercih etmesi gereken bir lise. Ya da güzel sanatlar. Her çocuğun mizacı ve yapısı farklı olduğu için buna göre yönlendirilseler alanlarında ve hayatlarında fark yaratacak bireyeler oluyorlar. Çocuklarımızın alanlarını bularak ve bu alanlarını parlatarak onlara destek olmak için buradayız.” diye konuştu.

TEK KİŞİYLE DEĞİL, İŞİNİ BİLEN İNSANLARLA ZUBİ ÇOCUKLARIN HAYATLARINA DOKUNUYOR

Birebir eğitimlerle çocukların hayatlarına olumlu bir dokunuş sağlayabilecek olan ZUBİ Oyun, Eğitim ve Danışma Merkezinde işini bilen uzman isimlerle çalışılarak, çocuk ve ebeveyn desteklemelerine açığız diyen Zülal Şemsi, “Veli, çocuğu konusunda sınır koyma ya da herhangi bir durumla ilgili ne yapması gerektiğini bilmiyorsa ya da farkındalık konusunda ebeveyn danışmanlığı yapıyoruz. Çocuğa baskı uygulanıyorsa bunun doğru olmadığını, özellikle ergenliğe geçişlerde zorluklar söz konusu veliye nasıl davranması gerektiğini ve yapması gerekenlerle ilgili danışmanlıklarımız var. Tanılı, tanışız herkes merkezimize gelebilir. Randevu alarak, bizlerle iletişime geçerek merkezimize bekliyoruz. Veliler bazen tedirgin oluyorlar, bilene danışmak istiyorlar. Mesela tanılı bir durum var ilaç kullanılıyor ama veli çocuğa ilaç vermek istemiyor ve bu durumda ne yapabilirim sorusunu soruyor. Her konuda desteklemelere ve danışmaya açığız. Hepsini yönlendiriyoruz. Bu nedenle de diyetisyen, psikolog gibi uzmanlarla da çalışıyoruz. ZUBİ 0-18 yaş arası çocukların, gençlerin başvurabileceği bir merkez aslında. Tek kişiyle değil, işini bilen insanlarla bu süreci yoğurduğumuz, oluşturduğumuz bir süreç. Çocuğun neye ihtiyacı varsa onunla ilgili materyallerin tasarlandığı, eğitim programının oluşturulduğu ve çocuğun neye, ne kadar süre ihtiyacı varsa sonuna kadar gidebileceği eğitim programı uygulanacak. Herkesin olduğu gibi her çocuk biricik ve özel, birebir eğitimlerle buradayız.” diye konuştu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here