Ana Sayfa GÜNCEL Üretici Mağdur Edilmeden, TMO Fiyat Açıklamalı

Üretici Mağdur Edilmeden, TMO Fiyat Açıklamalı

678
0
Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu ve Fatsa Ziraat Odası ve Karadeniz Bölge Oda Başkanlarının katılımıyla fındık fiyatı hakkında basın toplantısı düzenlendi. TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan yaptığı basın açıklamasında “üreticiyi bahçede tutacak ve üretimi devam ettirecek açıklamayı, TMO gecikmeden yapmalıdır.” diyerek fındık fiyatının biran önce açıklaması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Türkiye’de fındık dışında çok fazla ihracat yapılan başka bir ürüne sahip olunmadığını ve fındığın yüzbinlerce ailenin geçim kaynağı olduğunu belirtti. Bu kadar değerli ürünü üreten fındık üreticisi zor durumdadır diyen Soydan “Üretici Yeterince gelir elde edememekte, elde ettiğini de yaptığı masraflara harcamaktadır. Kalan tutar da borçlarını kapatmaya yetmemektedir.” dedi.

 Düzenlenen Basın Toplantısında TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan’ın açıklamasının devamı ise şu şekilde;

“Fındıkta özellikle ilk dönemlerde, ürün üreticinin elindeyken oluşan fiyat çok önemlidir.

Bizim tek derdimiz üreticimizin emeğinin karşılığını almasıdır.  İşte burada Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) büyük önem taşıyor. Çünkü ne yazık ki ülkemizde serbest piyasa düzeni, fındıkta işlememektedir.  Bunun sebebi, piyasada çok sayıda küçük fındık üreticisi bulunmasına karşın bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda az alıcı olmasıdır. Tüccarlar ve ihracatçılar, çiftçinin aleyhine çalışmamalıdır. Uzun vadeli çıkarlarını düşünmeli, paydaş olduklarını unutmamalıdırlar.  Bugün çiftçinin yanında olurlarsa, yarın da çiftçi onların yanında olur. Üreticinin yanında olmazlarsa, örnekleri görüldüğü gibi yabancı firmaların Türkiye taşeronu olur ve maaşla fındık alımı yapan firma elemanına dönüşürler.”

“Biz Bu Oyunun Farkındayız, TMO Oyuna Gelmesin”

“Yabancılar, fındık piyasası üzerinde her türlü baskı ve oyunu oynamakta, fiyatlar üzerinde spekülasyon yapmaktadır.  Şimdi sormak lazım; 10 gün önce 18-20 lira olan fındık fiyatları, ortada yeni mahsul fındık çıkmamışken, bir anda neden 12-13 lira seviyelerine düştü. Fiyatlarla kim oynuyor?  Bunu da ilgili kurumların araştırması gerekir. Üreticinin emeği üzerinde oynanan kirli oyun açığa çıkarılmalıdır. Biz bu oyunun farkındayız.  Bu oyunu oynayanların hedefi,  hasada yaklaştığımız şu günlerde piyasadaki fiyatları düşük gösterip Ofis’in düşük fiyatla piyasaya girmesini sağlamaktır. Ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyorlar. Biz bu oyuna rıza göstermeyiz. TMO da bu oyuna gelmemelidir.  Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar ve Ziraat Odaları bu yapıyla mücadelede kararlıdır. Geçmişte olduğu gibi bugün de gelecekte de bu mücadele sürdürülecektir.  Yapılan etkili mücadelenin sonuçları geçmişte alınmıştır. Hiç kimsenin kuşkusu olmasın olumlu sonuçlar, bugün de yarın da alınacaktır.”

“Üreticimiz Mağdur Edilmesin”

“Şu anda üreticinin elinde fındık yok.  Fındığı tüccar satmakta, alımı da tüccar ve ihracatçı yapmaktadır. TMO, fındık alım fiyatını belirlerken bu durumu göz önünde bulundurmalıdır.

Kimin kime ne fiyat verdiğini dikkate almalıdır. Ofis, üreticide fındığın olmadığı bu dönemde oluşan suni fiyata göre karar vermemelidir. Yeni mahsul fındık pazara indiğinde eğer TMO piyasaya girmezse fiyat çok fazla düşer. Ofis, geçmiş yıllarda da sergilen bu kirli oyuna kanmadığını açıkladığı fiyatlarla göstermiştir. Bu yıl da üreticimiz böyle bir beklenti içindedir. Ofis’in, üreticimizi mağdur etmeyeceğine inanıyoruz.”

“TMO Fındık Fiyatını Açıklamalıdır”

“Sözde serbest piyasa düzeninde özde çok sayıda satıcı, az sayıda alıcının olduğu tekelci yapıda kaybeden her zaman üreticidir. Ülkemiz fındık piyasasında gerçekte tekelci bir piyasa vardır.

Bu ortamda düşük fiyatlarla üreticiyi sömürmelerinin önüne geçebilecek, üretici aleyhine işleyen bu haksız yapıyı, kıracak tek güç TMO’dur.  Çünkü fındık üreticimiz, alıcılar karşısında ekonomik açıdan örgütlü ve güçlü değildir. Fındığı, piyasada oluşacak talebe göre arz edememektedir.  Bölgede işleyen lisanslı depolar ve ürün ihtisas borsası yoktur. Borç yükü altında ezilen üretici, fındığını bir an önce satıp borcunu kapatmaya çalışmaktadır. Bu nedenle de elindeki fındığı değerinden değil, piyasada oluşan fiyattan, yok pahasında olsa satmak zorunda kalmaktadır.  Üreticinin bu piyasa şartlarından korunması gerekmektedir. Görünen köy kılavuz istemez. Üreticiyi bu yapıda koruyacak tek kuruluş TMO’dur. Piyasadaki tekelci yaklaşımın kırılmasının, piyasadaki istikrarın sağlanmasının başka yolu yoktur. Fındık stratejisinin oluşturulduğu 2009 yılından sonra TMO’nun alım yaparak devreye girdiği her yıl, fındık piyasası ve fındık fiyatları,  spekülasyondan uzak,  tekelci yaklaşıma müdahale fırsatı vermeyecek şekilde oluşmuştur. Bundan ihracat fiyatlarındaki artışla birlikte ülkemiz de kazançlı çıkmıştır. Bu nedenle bu yıl da üreticiyi bahçede tutacak ve üretimi devam ettirecek açıklamayı, TMO gecikmeden yapmalıdır.”

“TMO Piyasaya Girmezse Üreticinin Hali Perişandır”

“Üreticinin temsilcisi olarak tüm açıklamalarımızda, TMO’nun bu yıl ve sonraki yıllarda da alım yaparak piyasada olması gerektiğini söyledik. Yüzbinlerce fındık üreticisinin umudu da güvencesi de TMO’dur. Karadeniz, topyekun, dört gözle TMO’nun alım fiyatı açıklamasını beklemektedir. Ofis’in piyasaya girmemesi durumunu düşünmek bile istemiyoruz.  TMO, piyasaya girmezse üreticinin hali perişandır.”

“ TMO İhracat Yetkisi Verilsin”

“Bizler TMO’ya sadece alım yetkisi değil, ihracat yetkisinin de verilmesini istiyoruz. Ancak bu şekilde hem üreticimiz hem de ülkemiz kazanacaktır.”

“Fındıktaki Sorun Çözülsün İstiyoruz”

 Toplantı sonunda fındık hasadının başta üreticisi olmak üzere bütün taraflar açısından bereketli geçmesini dileyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “bugünlerde fındık üzerine büyük bir oyun oynanıyor. Bu oyunu bozmak için buradayız. Ziraat Odaları olarak bu oyunu bozma mücadelemiz sürüyor. Bizim hedefimiz, üreticimizin fındığı değerinden sattığı bir fındık piyasasının oluşmasıdır. Fındıktaki sorunlar çözülsün istiyoruz. Üreticimiz, tüccarımız, sanayicimiz, ihracatçımız, esnafımız, herkes kazansın. Ancak birileri kazanırken, üreticilerimiz sömürülmesin diyoruz.” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here