Ana Sayfa GÜNCEL İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE ÇOK ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE ÇOK ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

1605
0
Paylaş

Universal Hukuk Bürosu Avukatlarından Arabulucu ve Avukat Muhammet Özkan, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte yapılan önemli değişiklilere ilişkin konuştu.

OYUN, EĞLENCE, SPOR VE MACERA PARKLARI, SİRK VE LUNAPARKLARA MÜHENDİS İSTİHDAMI ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ. AYRICA BİLGİ ARTIRICI VE ZEKA GELİŞTİRİCİ, YETENEK VE MAHARETE DAYANAN OYUNLAR DIŞINDA KUMAR VE BENZERİ ŞANS OYUNLARI OYNANMASI YASAĞI GETİRİLDİ.

Avukat Muhammet Özkan, “Yönetmeliğin Ek 1 maddesine göre, Sirkler ve lunaparklardaki konstrüksiyon, ekipman ve makinelerin düzenli olarak kontrol ve bakımından sorumlu olmak üzere, iş yerinde en az bir makine veya elektrik mühendisi ve en az bir makine veya elektrik teknisyeni bulundurulur. Düzenli kontrol ve bakımlar, bu maddede belirtilenlerin gözetimi altında yetkili teknik servisler tarafından da yapılabilir. Bakımların yetkili teknik servisler tarafından yapılmış olması, bu maddede belirtilen yetkili kişilerin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Bilgi artırıcı ve zekâ geliştirici, yetenek ve maharete dayanan oyunlar dışında kumar ve benzeri şans oyunları oynatılamaz.

TAŞINMAZ TİCARETİ YAPAN EMLAK OFİSLERİNE METREKARE BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK DEĞİŞİKLİK GELDİ.

Buna göre, iş yeri bağımsız bölüm olmak zorundadır. En az 20 metrekare büyüklüğe sahip olacak ve konut olarak kullanılmayacaktır. İşyerinde arşiv bölümü bulunma zorunluluğu getirilmiştir.

OTO GALERİLERE YÖNELİK BAŞTA METREKARE VE KALDIRIM YASAĞI OLMAK ÜZERE ÇOK ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YÖNETMELİKTE DÜZENLENDİ. BUNA GÖ

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan iş yerleri; Öncelikle faaliyet konusuyla ilgili toplu iş yerlerinde açılacaktır. Tapu kütüğünde dükkân, mağaza, ofis ve büro gibi iş yeri niteliğini haiz bağımsız bölüm olmak zorundadır. Ana gayrimenkulün kayıtlı bulunduğu tapu kütüğünde, mesken olarak gösterilen bağımsız bölüm bulunmayacaktır. Açık ve kapalı faaliyet alanı büyüklüğü, en az altmış metrekaresi teşhir alanı olmak kaydıyla seksen metrekareden az olmayacaktır. Kapalı teşhir alanında sıvılaştırılmış petrol gazı ve sıvılaştırılmış veya sıkıştırılmış doğalgaz kullanan araç bulundurulmayacaktır. Giriş ve çıkış kapısı kolay tahliyeye imkan verecek nitelikte olacaktır. Aynı iş yerinde en fazla iki tacir veya esnaf ve sanatkâr ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edecektir. Bu durumda, iş yerinin açık ve kapalı faaliyet alanı büyüklüğü, en az yüz yirmi metrekaresi teşhir alanı olmak kaydıyla yüz altmış metrekareden az olmayacaktır. İş yerinde ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinden başka ticari faaliyette bulunulmayacaktır. Bu hüküm, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan iş yerlerine ilişkin diğer şartların karşılanması kaydıyla, işyeri açma ve çalışma ruhsatındaki ana faaliyet konusu ilk tescil motorlu kara taşıtı ticareti olan işletmelere uygulanmaz. Mali sorumluluk sigortası yaptırılacaktır. İdari büro ve kabul yeri ile taşıt teşhir alanı aynı adreste olacak ve iş yerinin bulunduğu ana gayrimenkulün ortak kullanım alanları taşıt teşhir alanı olarak kullanılmayacaktır. Açık ve kapalı faaliyet alanı dışında yol, kaldırım ve benzeri yerlerde motorlu kara taşıtı teşhir edilmeyecektir.

MEVCUT İŞ YERİNE ŞARTLARA UYUM SAĞLAMASI İÇİN 3 AY SÜRE VERİLECEKTİR. AKSİ HALDE İDARİ VE CEZAİ YAPTIRIMLAR UYGULANABİLECEĞİGİBİ İŞYERİNİN DEVRİ DE MÜMKÜN OLMAYACAKTIR.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here