Ana Sayfa GÜNCEL Herkes Masumsa Vatandaş Kimden Şikâyetçi?

Herkes Masumsa Vatandaş Kimden Şikâyetçi?

672
0
Paylaş

CHP Heyeti Sordu, Maden Yetkilileri Savundu


CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Ordu Il Başkanı Yusuf Furtun, Fatsa İlçe Başkanı Murat İnanlı ve beraberlerinde ki heyet Yukarı Bahçeler Köyünde ki Altın madenine giderek yetkililerden bilgiler aldılar ve alanda incelemelerde bulundular.

CHP heyetine sunumlar yapıldı ve alan gezdirilerek altın madeni faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulunuldu. Yapılan sunumlarda kendilerini savunan ve kullanılan siyanürün zararsız olduğunu belirten maden yetkililerin açıklamaları başta CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel’i tatmin etmedi.

“Orman Alanlarını Vatandaş Talan Ediyor”

CHP heyetine maden hakkında sunumlar hazırlayan maden yetkilileri doğanın tahribatında “Orman alanlarını vatandaş talan ediyor” diyerek kendilerini savundu. Sosyal medyada kendilerine yapılan eleştirilerin ve saldırıların haksız olduğunu dile getiren yetkililer, “Fatsa’da altın madenciliğinde 2013 yılında yatırımı başlandı. 2015de de faaliyete geçti. Hazine, Orman ve vatandaş arazisini kullanıyoruz. Orman arazilerini iade edilmek üzere kiralıyoruz. Maden işletmeleri de Orman Şefliğinin en büyük gelir kaynağıdır ve Türkiye’de madencilik nedeniyle kesilen orman oranı binde üçtür. Kamuoyunda ise tamamen ormanlar katlediliyormuş gibi bir algı oluşturuluyor. Bu bölgede ise vatandaşlarında ormanı işgal etme durumu söz konusu. Orman arazilerinin çoğu vatandaş tarafından işgal edilmiş. Bizim projemiz bittiğinde ağaçlandırma yapılarak geri bırakılacak.” dedi.

Altın Madeninde yapılan çalışmaları sırasıyla anlatan maden yetkilisi siyanürün doğaya karışmadığı ve siyanürün tekstil alanında daha fazla oranda kullanıldığını söyledi.

“B17 Vitamininde de Siyanür Var”

CHP Heyetinin siyanür hakkında sorularına yönelik açıklama yapan Kimya Mühendisi “toprağa karışan siyanürden herhangi bir gaz çıkışı ve buharlaşma olmuyor. Gaz çıkışı olmuş olsa o alanda çalışan insanlar etkilenir. Biz burada siyanürün türevi olan tuzunu kullanıyoruz. Hidrosiyanik asit (siyanür) 26 derecede buharlaşır. Oda sıcaklığında bile buharlaşır ve odada bulunan herkes ölebilir. Bizim kullandığımız ise zarar vermemektedir. Vücudumuzda bulunan B17 vitamini de siyanürün bir türevidir. Hatta elmanın, bademin çekirdeğinde de bulunur. Siyanürü az bir miktarda alırsanız 1 saat içerisinde vücuttan atılıyor. Fazla miktarda alınırsa ölümle sonuçlanıyor. Fakat siyanür vücutta birikip de kanser oluşturmuyor.” diye konuştu.

Kimya Mühendisinin açıklamalarının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun esprili bir dille “Siyanürü öyle bir anlattınız ki içesim geldi. Siyanürün kansere yol açmadığı gibi kısımlar inandırıcı değil” diyerek sitem etti.

Seyit Torun “Siyanürün Kansere yol açmadığı gibi kısımlar inandırıcı değil” demesi üzerine Altın Madeni Yetkilisi, “Madencilikte siyanür 200 yıldır kullanılıyor. Herhangi bir hastalık yok. Türkiye’de siyanürden sadece 2 kişi hayatını kaybetti. Dünyada ki maden tesislerinde ölen yok. Siyanür havuzuna düşen bir arkadaşımız vardı ve hiçbir sorunu yok.” diyerek kendilerini savundu.


İncelemeler sonucunda açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Buradaki yetkililer madende olan bütün süreci anlattılar ve kendilerine sorularımızda oldu. Sorularımıza yanıtları verdiler ve daha sonrasında verileri de gönderecekler. Biz onları dinledik ve aldığımız verileri de bu konuda ilgili olan bilim adamlarına ileterek görüşmeler gerçekleştireceğiz. Bu konu çok bilgi sahibi değiliz. Aldığımız verileri değerlendireceğiz ve diğer bilim adamlarıyla görüşerek değerlendirmede bulunacağız.” dedi
Şuanda kendileri buradaki sürecin hiçbir zararı olmadığını, yapılan her türlü sistemin kontrol altında olduğunu ifade ettiler. Burası bir üretim tesisi ve zararı olmaması doğanın etkilenmemesi mümkün değil. Sonuçta bir alan açılıyor ve bu alanda yapılan faaliyetin bir olumsuzluğu olmaması mümkün değil. İnsan hayatını ne kadar etkiliyor, insan hayatı için ne kadar zararlı bunu mutlaka değerlendirmek lazım. Çevre halkından da zaman zaman şikâyetler geliyor. Bütün bunları değerlendireceğiz.” diye konuştu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here