Ana Sayfa GÜNCEL Balık Avı Yasağı Başladı

Balık Avı Yasağı Başladı

1002
0
Paylaş

Denizde balıkların üremesi ve büyümesi açısından her yıl belli zaman aralıklarında av yasağı yapılıyor. Bu yılda 15 Nisan tarihinden itibaren av yasağı başladı.

Fatsa’da balıkçılık yapan Nizamettin Güven av yasağına uyulduğu takdirde denizlerimizde balık avı sezonunun daha verimli geçeceğini vurguladı ve sorularımızı yanıtladı.

Bu sene ki balık avı sezonunda barbun ve çinekop’un çok fazla olduğunu dile getiren balıkçı Güven, “Bu sene balık sezonu bizim açımızdan normal geçti. Av yasağı büyük tekneleri kapsadığı için biz küçük tekne balıkçıları olarak ağ sermeye devam ediyoruz. Ve şuanda barbun, mezgit gibi balık çeşitlerini avlıyoruz.Bu bölgede bu sene barbun ve çinekop çok fazla oldu. Mezgit ve palamut istediğimiz kadar yoğun değildi. Önümüzde ki sene içinde palamutun ve barbunun çok olmasını bekliyoruz. Tabi yasaklara uyulur ve kaçak avcılık yapılmazsa diğer balıklarında çok olmasını umut ediyorum. Ağ serenler oldu ve misina ile avlananlar oldu. Yasaklara uyulsa denizlerimizde balık oranları daha yüksek olur.” diye konuştu.

Balık fiyatlarının bu sene normalin altında olmadığını ve balıkçılar olarak masraflarının arttığını belirten Nizamettin Güven, “Biz bu sene palamutun kilosunu toptancılara 20 TL’den sattık. Ama bizlerinde kullandıkları malzemelerin fiyatları çok arttı. Önceden 20-25 TL gibi fiyatlara aldığımız paket ağları bu sene 100 TL üzerinde bir fiyatla aldık. Bu nedenle de hem bizim satış fiyatlarımız arttı hemde balığın tezgah fiyatları çok fazla arttı.” dedi.

Av yasaklarına uyulduğu takdirde Karadeniz kıyılarında balık oranında da yüksek olacağını söyleyen Nizamettin Güven, “Küçük tekne balıkçıları olarak sorunlarımız çok fazla aslında ama büyük tekneler yasaklara uysa hepimiz için daha verimli ve bereketli balık sezonu geçiririz. Şuan büyük teknelere av yasağı geldi ama tırollere şuanda 15 gün daha av yapmak serbest. Troller şuanda balık yemi avcılığı yapıyorlar. Fakat o yemi tutmasalar çok daha iyi olacak. Mesela geçen yıl bu yemi tutamadılar ve palamut sezonu çok daha uzun devam etti. Bu sene ise sezon başlangıcında bu yemi tuttukları için palamut ve diğer balıklar daha az oldu. Ve mesela ince hamsi dediğimiz hamsi cinsini de tutmasalar daha verimli olacak. Türkiye’de hamsinin en yoğun olduğu bölge Karadeniz bölgesi ve Ordu kıyıları… Hamsiler de bağlantı yollarına girdiklerinde büyük tekneler ya bir gecede avlıyorlar ya da anında kaçmalarına neden oluyorlar. Umuyorum ki bu sene de av yasağına herkes uyar ve gelecek balık sezonunda daha verimli bir dönem yaşarız.” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here