Ana Sayfa EĞİTİM Türkiye’de Bir İlke İmza Atılıyor

Türkiye’de Bir İlke İmza Atılıyor

982
0
Paylaş

Ordu Aybastı Mehmet Akif Ersoy Anaokulu bahçesine öğrencilerin doğa ile yaşam pekiştirmek adına “Minik Eller Çiftliği” kuruldu.

Aybastı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün projelendirdiği Orman Genel Müdürlüğü adına Aybastı Orman İşletme Şefliği ile birlikte yapılan “Minik Eller Çiftliği”, Ordu’nun ilk orman okulu olarak hayata geçti.

Proje açılışında konu ile ilgili konuşan Aybastı İlçe Milli Eğitim Müdürü Onur Bekyürek, bu proje de Harezmî Eğitim Modeli ile Montessori Eğitim Modeli birlikte uygulanacağı sistemlerle Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyacağını belirterek, Ordu ve çevre ilçelere hizmet vereceğini söyledi.

Proje koordinatörü Aybastı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro Sorumlusu Mustafa Sarıkaya, “Bu projenin çalışmaları 3 yıl öncesine dayanıyor. Daha önce farklı bir şehirde tarla ve sera ile başlayan toprağa dönüş serüvenimiz bugün çok kapsamlı olarak “Doğada Yaşam Okulu” gibi özel bir projeye dönüştü.  Öğrencilerimiz burada anaokulundan başlayarak doğal yaşamı, geleneksel milli tohumlar ile üretip besin ve gıda elde etmeyi, ürettiklerini satmayı öğrenecekler. Anaokulunda taş fırında geleneksel ekşi maya köy ekmeği üretecek ve ürettiği fazla ürünü ise ilçede satacaklar; bu sayede geleceklerini mesleki altyapıyı oluşturacaklar. Ekoloji bölümünde yetiştirdikleri ürünleri turşu vb. gıdalara dönüştürüp çevreyle ilgili deneyler yapacaklar.  Ayrıca ahşap oymacılığı, ahşap boyama vb. çalışmalar yaparak el becerilerini geliştirecekler. Böylelikle Milli Eğitim Bakanlığı yeni vizyon belgesinde belirtilen beceri atölyeleri de bu okulda uygulanacaktır.  Masal evinde ise öğrencilerimiz doğanın içinde kitabın sesi ile stresten uzak hikâye ve masallar dinleyerek eğitimlerine devam edecekler  ve en önemlisi Bilim ve Sanat Evinde öğrencilerimiz ahşap ve mekanik robotlar tasarlayıp, yapacaklar. Yani bu proje ile robotik sanat çalışmaları yapılacak geleceğin bilim adamları ilk adımlarını anaokulunda bu proje ile atmaya başlayacaklar. Ayrıca “doğal yaşam döngüsü modeli ”de ilk kez bir anaokulunda bu proje ile uygulanacak hiç bir şey israf edilmeyecek yağmur suları biriktirilip damlama yöntemi ile tarla ve sera sulanacak; mini şelale suyu buradan temin edilecek ve suyun devir daim etmesi sağlanacak. Botanik ormanımızda ki ağaç yaprakları ekoloji bölümünde doğal gübreye dönüştürülecek çiftlik içinde bulunan tavuk ve tavşan gübreleri ile harmanlanıp tekrar tarla ve serada sebze meyve yetiştirmede kullanılacak. Ayrıca çatıya kurulacak güneş enerjisi panelleri ile de kendi enerjisini üreten bir okul olarak doğaya karbon ayak izi bırakmayacak. Tüm bu sistemler bir arada Türkiye’de ilk kez bir anaokulunda uygulanacak. Bu projede gece gündüz demeden birlikte çalıştığım ekip arkadaşlarım başta Mehmet Akif Ersoy Anaokulu Müdürü Ömer Faruk Karaca’ya, Kemal Sert hocama ve değerli meslektaşlarıma Aybastı Orman İşletme Şefi Aşkın Akçin’e, özverili çalışmalarıyla bize yardımcı olan doğal ahşap ustası Orhan Akay’a ve Ünye Orman İşletme Müdürü Aşkın Ozan Aydın’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here