Ana Sayfa GÜNCEL Doğalgaz Kullanımı İle İlgili Önemli Noktalar Bu Haberde

Doğalgaz Kullanımı İle İlgili Önemli Noktalar Bu Haberde

747
0
Paylaş

Havaların soğuması ile birlikte ilçemizde ısınma amacıyla doğalgaz kullanımı yaygınlaştı. Özellikle evlerde kullanılan doğalgazda kurulumundan, dikkat edilmesi gerekenlere kadar birçok konuda Artı Mekanik ortakları Yasin Demirci ve Bekir Bayar gazetemiz muhabiri Gökçe Yeşiller ’in sorularını cevapladı.

Doğalgaz kurulumu hakkında bilgiler veren Yasin Demirci, kurulum aşamasını açıkladı:

Yasin Demirci; “Bizim gibi firmalar, bölgenin gaz dağıtım firmasından yetki belgesi alıyor. Yetki belgesi alınabilmesi içinde firmada yetkili bir ustanın olması gerekiyor, yetkili mühendis bulunması gerekiyor. Bu gibi standartları sağlayan firmalara yetki belgesi veriliyor. Bir vatandaş doğalgaz tesisatı yaptırmak istiyorsa ilk önce evin ya da tesisat kurdurmak istediği mülkün tapusu, kişinin nüfus kimliği ve damga vergisinin de dahil edildiği belli bir miktar para ile abone merkezine gitmesi gerekiyor. Abone olduktan sonra yetki belgeli bir firma ile irtibata geçildikten sonra o firma tarafından evde ki doğalgaz hattının geçeceği yerde belirleniyor ve projelendiriliyor. Gaz dağıtım firmasına gönderilen proje onaylandıktan sonra mevcut projeye göre yetkili ustalar tarafından kurulum gerçekleştiriliyor.  Kurulumun ardından bölge gaz dağıtımın firması tarafından gönderilen proje ile tesisatın uygunluğuna bakılır ve herhangi bir sorun yoksa uygunluk belgesinin doldurulmasının ardından gaz açılımı gerçekleştiriliyor.” diye konuştu.

Vatandaşların doğalgaz kurulumunda en çok şikayet ettiği konulardan biri olan evlerde kırım yapılması konusunda açıklamalarda bulunan Artı Mekanik Ortaklarından Yasin Demirci, ”Tesisatı olan evler ve tesisatı olmayan evler arasından farklı bir durum söz konusu oluyor. Bizler evlerde tesisatı en uygun nasıl kurabiliriz onu inceliyoruz. Kırım konularında da çok fazla dikkat ediyoruz. Bazı müşterilerimiz daha farklı seçenekler sunuyorlar fakat bu durum ileride onların ısınmalarını da etkiliyor. Artı Mekanik olarak bizler bu durumu izah ettikten sonra kabul etmiyoruz. Bazı durumlarda dağıtım firmaları da bu durumları kabul etmiyorlar ve uygun projeye göre yapılıyor. Biz gaz dağıtım firmasının kurallarına uygun olacak şekilde bir tesisatı müşterilerimize anlatıyoruz ve ona göre bir kurulum sağlıyoruz. Bazı evlerde de kalorifer tesisatı kurulu halde oluyor. Kalorifer tesisatı olan evlerde de bizler için merkezi sistemden veya kombiden ana hatta bağlantı yapılabilecek bir yer bulmak önemli. Bu durumu da kırmadan, dökmeden yapmaya çalışıyoruz fakat doğalgaz tesisatının kuruluma da evlere göre değişkenlik gösterebiliyor. Kırmadan dökmeden sadece doğalgaz bağlantısını 3 tane delik açarak halledebileceğimiz evlerde olabiliyor.” dedi.

“Muhatap Bulunabilecek Firmalar Tercih Edilmeli”

Doğalgaz firmalarının yetkili olup olmadığını anlamak için yöntemler ise şu şekilde; “Vatandaşın doğalgaz tesisatı kurdurmadan önce irtibata geçtiği firmanın güvenilirliğinden emin olması için AKSA’dan yetki belgeli firmaların listesini çıkartabilirler veya internet sitesinden bununla alakalı bilgi sahibi olabilirler. Firmanın bir ofisi olması; bir bayilik altında anlaşma yapması önemli bu konuda vatandaşlarımız dikkat etsinler. Bir muhatap bulunabilecek bir firmaya gitmelerini öneriyoruz.”

“Cihaz Kullanımı ve Doğalgaz Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli”

Doğalgaz kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bahseden Bekir Bayar ve Yasin Demirci, “Eğer ki evde kurulu olan tesisat eski bir tesisat ise yani merkezi sistemden bireysele dönmüş bir yer ise biz tesisatı yıkanması gerektiğini öneriyoruz. Cihazlı ya da makinalı tesisat yıkayıcıları mevcut fakat içerisinde katkı maddesi koyarak bu işi yapanlar var ve bu durum radyatörlere vs zarar verebiliyor. Oda termostatını tavsiye ediyoruz. Çünkü  insanların kombiye ulaşamadıkları zamanlarla oda termostatı bu işlemi yapıyor ve oda sıcaklığının uygunluğuna ulaştığı zamanlarda kendini durdurabiliyor. Vaillant’ın sunduğu bir durum var. Bu durum ise yüzde 30-35 oranında yakıt tasarrufu sağlanabiliyor. Çünkü oda termostatı cihazın gereksiz kullanımını engelliyor. Çoğunlukla ise yapılan bir yanlışa dikkat edilmesini istiyoruz. Doğalgaz kullanıcıların çoğunluğu sabah evden çıkarken doğalgazı kapatıp, akşam eve geldiklerinde 60-70 derecede yakmaya başlıyorlar. Bu durumu çok uygun görmüyoruz. Yakıtta bir fark yaratmazken; konforda çok büyük bir fark ortaya çıkarıyor bu durum. Çünkü bütün gün cihazı durdurup akşam eve geldiğinizde soğuk bir evi ısıtmak için cihazı tam güç çalıştırıyorlar. Sonuçta sabahtan akşama kadar yakılmayan yakıt, kısa sürede yaktırılıyor. Doğalgaz kullanıcıları evden çıkmadan önce 19-20 derece arasında bırakıp; akşam olduğunda ise biraz daha yüksek seviyelere getirirlerse hem konfor anlamında hem de tasarruf anlamında daha rahat olurlar. Ve özellikle kış aylarından vatandaşlar doğalgaz kurulumda açılan menfezleri kapatmamalıdır. Ocağın kullandığı yerlerde menfezler kapatılmasın. Uzun süre ev dışında kalacak vatandaşlar cihazlarını kapatmalarını da uygun bulmuyoruz. Çünkü cihazlarda 14 ayrı koruma sistemi var ve bundan bir tanesi donma koruması; cihaz tesisatın donmaya başladığını anladığı anda kendini çalıştırıyor.” diye konuştular.

Haber: Gökçe Yeşiller

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here