Ana Sayfa Slayt “Kanser Tedavisinde Kullanılan Akıllı İlacı SGK Ödeyecek “

“Kanser Tedavisinde Kullanılan Akıllı İlacı SGK Ödeyecek “

22818
0
Paylaş

İlçemiz tanınan Avukatlarından Yağmur Ereren Evin, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Akciğer Kanserine yakalanan Babası Ergün Ereren’in tedavisi için kullanılan ve yüksek fiyatlı ilacın devlet tarafından karşılanması için Sosyal Güvenlik Kurumuna dava açtı. Ereren’in tedavisinde kullanılan ilacın ücretini devlet karşılayacak…

“Paranız Varsa Sağlığınızı Satın Alın Deniliyor”

Konu ile alakalı gazetemize açıklama yapan Av. Yağmur Ereren Evin, ”2019 yılı ağustos ayında akciğer kanserine yakalanan babam için kemoterapi tedavisine başlandı. Kemoterapi tedavisine ek olarak akılı ilaç kullanımını önerdi doktor.21 Günde bir olarak ‘tecentriq’ isimli akıllı ilacı ücret ödeyerek temin  ettik.. Doktor ‘akıllı ilacın kullanım süresi olarak ömür boyu kullanılamadı gerekir ’dedi. İlacın fiyatı 11.500 TL ve bunun yanı sıra eczaneler de ücret üzerine komisyon koyuyor. SGK bu ilacın kullanımına ilişkin onay vermesine rağmen ilaç SGK’nın ödemesi yapılan ilaçlar listesinde yer almadığı için karşılamıyor. Aslında kişilere paranız varsa sağlığınızı satın alabilirsiniz deniliyor.”

Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların hastalar açısından büyük bir umut kaynağı olduğunu belirtten Avukat Evin, “SGK kanser tedavisinde kulan ilan akıllı ilaç diye tabir edilen bu ilaçları ödeme listesine alması halinde daha çok insan kullanılabilecek ve ekonomik sebeplerle ilacı alamayan kişilerin yaşam hakkı sağlanacaktır. Hukuken yaşam hakkı önce gelen haklardan olup sağlık hakkı ve tedaviye ulaşma hakkı ise devletin ilgili kurumlarınca sağlanır. Kanser gibi bir hastalığın tedavisinde umut verici ve tedavi etme başarısı daha yüksek olan akıllı ilaçların halk tarafından kullanılmasının sağlanması gerekmektedir.” diye konuştu.

Tedavi süreci devam eden Baba Ergün Ereren’in sağlığına bir an önce kavuşması için mücadele eden Kızı Av. Yağmur Ereren Evin, akıllı ilacın SGK tarafından karşılanması için dava açtıklarını ve dava sonucunda tüm hastaları sevindirecek kararın verildiğini dile getirdi.

“Bu Karar Umut Vericidir”

Yağmur Ereren Evin, “Biz Samsun İş Mahkemesinde İhtiyati Tedbir talepli dava açtık. Bu dava da babamın kullandığı 8 adet ilacın bedelinin geri ödenmesi ve bundan sonra kullanacağı ilaçların SGK tarafından karşılanması talebi ile  Mahkeme 6.03.2020 de ihtiyati tedbir kararı verdi. Ve biz Mahkemenin ihtiyati tedbir kararı ile ücreti SGK tarafından ödenmiş olan ilk ilacı 9.03.2020 de kullandık. Bizim mücadelemiz sonrasında artık ilacın bedelini SGK tarafından ödenecek. Bu karar Kanser hastaları için umut verici bir karardır.” dedi.

Gökçe YEŞİLLER/ Mir Kuzey

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here