Ana Sayfa Slayt “Kredi Faizleri İndiriliyor, Daire Fiyatları Arttırılıyor “

“Kredi Faizleri İndiriliyor, Daire Fiyatları Arttırılıyor “

538
0
Paylaş

Kamu bankalarından konut kredisi çeken insanlara faiz indirimi uygulanmasının ardından Fatsa Emlakçılar Derneği Başkanı İbrahim Ant ile emlak piyasasını değerlendirdik.

Emlakçılar Derneği Başkanı İbrahim Ant, “Kredi faizleri indirimi yapılıyor; binaların fiyatları arttırılıyor. Ülke genelinde emlak piyasasında ters orantı ile hareket ediliyor” dedi.

Emlak piyasasının durgun olduğunu ve inşaat sektöründe de bir istikrar olmadığını belirten İbrahim Ant, “Şuanda Emlak piyasası istenilen seviyede değil. Piyasaların şartları pek iyiye gitmiyor. Piyasalarda artış olacak diyoruz ama o da olmuyor. İnşaat sektörü olarak baktığımızda o alanda da artık bir durgunluk söz konusu. İlçemizde Ayazlı Mahallesi ve Dolunay Mahallesi iki bina var inşaat olarak devam eden ve o binalarda da satılık daire çok fazla var. Bir dönem fiyatlarda azalma olmuştu fakat kredi faizlerinin düşürülmesi ile bina fiyatları yükselişe geçti. Kredi düşüyor ama bu seferde daire fiyatlarında yükseliş yapılıyor. Kredi indirimleri elbette bir avantaj sağlayacaktır ama ben satışlarda çok fazla artış olacağını sanmıyorum.  Vatandaşta bu durumda ikilemde kalıyor. 5 ay önceki fiyatla bugünkü fiyat arasında fark var.” dedi.

Satılık binaların azlığının yanı sıra bu yıl kiralık dairelerde de azalma yaşandığını dile getiren Emlakçılar Derneği Başkanı İbrahim Ant, daha önceki yıllarda kiralık dairelerde artış olurken bu sene azalma olduğunu vurguladı.

Konut Kredilerinde faiz indirimleri yapılması durumunda bina fiyatlarının arttırıldığını söyleyen Başkan Ant, “Kredi faizlerinde indirim yapılmasına rağmen müteahhitler daire fiyatlarını yükseltiyorlar. Bu ters orantıda ne vatanda ne bina sahibi bir sonuç alamıyor. Bu nedenle daire alacak vatandaşta ertelemeye gidiyor. İnşaat sektöründe bir istikrar yok. Bu durum sadece Fatsa’da değil; Türkiye genelinde durum bu. Örneğin bir site içerisinde 10. Katta satılan daireye normal bir fiyat verilirken, beş dakika sonra alt katta bulunan daireye 2 katına fiyat veriliyor. Bu aynı site içerisinde gerçekleştiriliyor. Bu gibi çok fazla çelişki yaşanıyor. Alım gücü olan vatandaşta bu durumla karşılaştığında kendisini geri çekiyor. Sektör düzelir elbet ama bunu da zaman gösterecektir.” diye konuştu.

“2020’de Önüne Gelen Emlakçılık Yapamayacak”

Günümüzde yaşanılan olumsuz durumlardan dolayı emlak sektörüne ve emlakçılıkla uğraşan insanlara karşı bir güven söz konusu oluyor. Bu durumu değerlendiren Başkan İbrahim Ant, “Vatandaşlar hala emlakçılara güvenemiyorlar. Vatandaşlarda güven sağlamak bizlerle alakalı bir durum. Geçmişten bu güne güvensizlik devam ediyor. Piyasada şuanda ev alıcı vatandaşlar, ayakçı olarak tabi ettiğimiz emlakçılara güveniyorlar ve dolandırılıyorlar. Kaparo veriyorlar ve ilerleyen zamanda muhatap bulamıyorlar. Geçmiş zamanda dediğimiz gibi yıl başından sonra emlak yönetmenliğinin değişmesi ile, emlakçılık saygın bir kimlik kazanacak. Ve emlakçı olan bu işi yapabilecek. Şuanda ek-5 ve işyerlerinin yetki belgesi ile Federasyon ve Hükümetin incelemeleri ve uğraşları devam ediyor. Aralık ayının 5’inden itibaren belgelerini almayan emlakçılar kapanacak ve cezai işlem uygulanacak. Yani 2020 yılında önüne gelen herkes emlakçılık yapamayacak. Vatandaşlarımızda o zaman dilimine kadar bu işte profesyonel anlamda iş yapan emlakçılarla işbirliği yaparsa hem kendi menfaatine maddi ve manevi olumlu sonuç alacaktır. Vatandaşlarımız bu işi hakkıyla yapan emlakçı arkadaşlardan alışveriş yapmış olsa bir olumsuzluk olduğunda karşısında muhatap bulabilecektir.” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here