Ana Sayfa KÜLTÜR SANAT KURUL DÜNYA LİSTESİ’NE ADAY

KURUL DÜNYA LİSTESİ’NE ADAY

1040
0
Paylaş

Doğu Karadeniz’in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne aday oldu. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı tarafından Kurul Kalesi’nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınması için ilk başvurunun yapıldığını söyledi.

2 BİN 300 YILLIK SAKLI TARİH

Ordu’nun Altınordu ilçesine bağlı Bayadı Mahallesi sınırlarında yer alan ve ilk olarak 8 yıl önce resmi kazı çalışmaları başlatılan Kurul Kalesi’nin, Ana Tanrıça Kibele heykelinden sonra  2 bin 100 yıllık üç büyük heykele daha ev sahipliği yaptığı ortaya çıkınca, Ordu Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Bugüne kadar bir müzeyi doldurabilecek nitelikte 2 bin parça tarihi eser bulunan Kurul Kalesi için Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, Dış İşleri Bakanlığı ile temasa geçerek Kurul Kalesi’nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınması için başvuru yapılmasını istedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun talimatıyla Ordulu Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Kurul Kalesi için Türkiye’nin müracaatını yaptı.

2 BİN PARÇA TARİHİ ESER BULUNDU

Dışişleri Bakanı  Çavuşoğlu ve Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran’a destekleri için teşekkür eden Başkan Enver Yılmaz, “2016 yılında Büyükşehir Belediyemiz ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında Kurul Kalesi Bilimsel Kazı ve Çevre Düzenleme Çalışmalarına Destek Verilmesine İlişkin Ortak Hizmet Protokolü imzaladık. 2 yıllık sürede 1 milyon 577 bin lira ödenekle çalışmaların hızlı bir şekilde ilerlemesi için destek verdik. Bu sürede gördük ki binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan Kurul Kalesi’nden adeta tarih fışkırıyor. 2 yılda Ana Tanrıça Kibele Heykeli’nin yanı sıra bulunan, 2 bin parça tarihi eserin gün ışığına çıkarılması, ne kadar doğru bir karar verdiğimizin de kanıtı oldu.” diye konuştu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here