Ana Sayfa GÜNCEL VAR Hukuk

VAR Hukuk

446
0
Paylaş

“Tüm Orta Doğu Coğrafyasında Müslüman Ülkelerin bölünüp parçalanması sürecince, Ülkemiz adına dimdik mücadele eden  Kahraman Ordumuzun Kahraman Mehmetçiklerine Rabbimden Muzafferiyet ,Şehit olan Evlatlarımıza Allahtan Rahmet, yakınlarına sabır diliyorum.”

TOPLUMSAL ÇÖZÜLMELER 2

SARKINTILIK SUÇU

İçinde bulunduğumuz süreç nedeniyle bu konuyu ele almak istemesem de toplumda bıraktığı izler nedeniyle küçük ayrıntılarda gizli ama büyük sorunlara sebebiyet veren bazı suçlara  dokunmaya devam etmek istedim.

Cinsel saldırı” başlıklı TCK m.102/1-2’ye göre; “Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi, mağdurun şikayeti üzerine, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel davranışın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir”. Cinsel bir maksatla mağdurun vücuduna fiziksel temasta bulunulması halinde; mağdurun çocuk olup olmamasına göre TCK m.102 veya m.103’de tanımlanan suçlardan biri oluşacaktır.

Sarkıntılık suçunu diğer cinsel suçlardan farklı kılan yanı “Vücuda temasın basit şeklinin ısrarlı olmayan ve ani hareketle işlenen, yani anlık ve tekrarlanmayan şekilde cinsel bir davranışla mağdurun vücuduna temas edilmesi” demektir. Bir başka ifadeyle sarkıntılık; fail tarafından mağdurun vücuduna yapılan her türlü anlık dokunuş, sarılma, temas, tekrarlanmayan öpme, elleme, okşama gibi, ağırlığı itibariyle saldırı ve istismar düzeyine ulaşmayan cinsel içerikli davranış, mağdurun basit tepkisi karşısında veya kendiliğinden sonlandırılan cinsel amaçlı hareketlerdir.

Belirtmek isteriz ki; sarkıntılık suçunun varlığından söz edebilmek için, anlık hareketin cinsel amaç taşıdığı tespit edilmelidir. Aksi halde; failin mağdurun vücuduna anlık teması veya laubali hareketi, her ne kadar mağdur birey ve çevresi için rahatsız edici olsa da suç ve ceza adaleti nazara alınarak “cinsel temas içermediği anlaşılan diğer eylemler “farklı suç tiplemeleri olarak değerlendirilmektedir.Örneğin;  failin bir restoranda veya kafede veya alışveriş merkezinde yanlışlıkla, istemeyerek veya kalabalıktan kaynaklanan bir nedenle  mağdurun vücuduna teması bu suç kapsamının tamamen dışındadır. Bu eylemler ancak Cinsel amaçlı olduğu anlaşılması halinde Mağdurun Şikayeti üzerine 4 yıla kadar hapis cezasını gerektirmektedir.

Sarkıntılığın basit cinsel istismarın diğer hallerinden ayırılan en önemli özelliği, hareketin kısa bir süre içerisinde kesintiye uğramasıdır. Yukarıda yer verdiğimiz Yargıtay ilgili kararları bu suç tipi için bir takım kıstaslar koymuştur.Bu kararların içeriğinde , fiilin yoğunlaşmadan son bulması halinde sarkıntılık suçunun, hareketin yoğunluk kazanıp devam etmesi halinde ise cinsel saldırı veya cinsel istismar suçlarının oluşacağı söylenebilir. Sarkıntılık fiilinde cinsel içerikli fiziksel temas; ani olarak ve bir defaya mahsus şekilde gerçekleşip, kesilir, yani mağdurun basit tepkisi karşısında veya kendiliğinden son bulur. Bu anlamda sarkıntılık suçunun anlık niteliği, suçun oluşumunda mağdurun rızasının varlığını aramaya da olanak tanımamaktadır. Kısaca; belirli bir yoğunluğa ulaşmamış, ani ve kesik hareketlerle gerçekleştirilen bir fiilin gerçekleşeceğini veya gerçekleşmek üzere olduğunu fark etmek mümkün olamayacağından, bu fiile rıza göstermek veya karşı koymak da söz konusu olamayacaktır.

Ayrıca; doğal anlamda failin hareket tekliğinde zaten anilik var ise burada tek bir sarkıntılık suçu oluşur, bu konuda bir sorun bulunmamaktadır. Ancak anilik özelliği taşımakla birlikte; zamansal ve mekansal olarak birbiriyle yakın bağlantılı (fasılalı) birden fazla temas içeren hareket gerçekleşir ise, zincirleme suçun yanı sıra artık sarkıntılığı aşan bir cinsel saldırı veya çocuğun cinsel istismarı da gündeme gelebilir. Eğer bu eylem bir kişinin kapalı veya açık bir mekanda olsa oradan ayrılmasını engelleyecek başka eylemlerle de birleşirse ikinci bir suç oluşmuş kabul edilir ve eylemi yapan kişiye Hürriyeti Tahdit nedeniyle de ayrıca ceza verilir.

Özetle; sarkıntılık suçu, derecesi itibariyle hafif ve mağduru cinsel yönden ciddi mahiyette rahatsız etmeyen türde cinsel davranışlar için kullanılır. Sarkıntılık; herkesin girip çıktığı, gördüğü veya birden fazla insanın bulunduğu kapalı veya herkesin bulunup dolaşabileceği bir ortamda failin cinsel içerikli hareketle mağdura sarkması, vücut teması suretiyle tacizde bulunması olduğu halde, cinsel saldırı veya çocuğun cinsel istismarı suçlarının işlenme yerleri genellikle kapalı ortamlar ile failin mağdur üzerinde egemen olduğu alanlardır. Bununla birlikte, elbette herkesin bulunduğu ortamda sarkıntılığı aşan davranışlar olabileceği gibi, fail ile mağdurun yalnız birlikte olduğu bir ortamda sarkıntılık düzeyinde cinsel içerikli davranış türü de gerçekleşebilir.

Genelde bu eylemlerde bulunan kişilerin savunmalarında, karşı cinsin giyim ve eylemlerinin kendisini tahrik ettiği…ile başlayan ifadelerle karşılaşmaktayız. Bu beyanlar sanki bir savunma gibi öne çıkarılsa da kanuni düzenlemeler de bu tip gerekçesi olanlar için ceza oranında artış gerekçesi olarak kabul edilebileceğini belirtmek istiyorum.

Toplu yaşam merkezlerinin arttığı,insanların daha sık bir arada olma zorunluluğu getiren hızla değişmiş bir yaşam formuna konulmuş durumdayız. Bu yaşam formuna uygun olarak yapılan eylemlerde toplumsal düzeni korumak adına herkese belirli ölçüde hak ve buna karşılık ceza getiren hususlar belirtilmişir.Alışveriş merkezleri, eğlence mekanları,asansör, restoran ve iş yerleri gibi alanlarda cinsel içerikli fiziksel temas içeren anlık ve bir defaya mahsus olan tek hareketin cezası 4 yıldır. Kişilerin kendi hayatına ve birlikte yaşadığı karşı cinse karşı saygılı  olma zorunluluğu vardır. Hiç kimsenin başkalarının yaşam tarzı ,giyim ve eylemlerini gerekçe göstererek sarkıntılık etme , cezalandırma veya haklarına tecavüz etme  özgürlüğü yoktur. Şikayet konu olması halinde bir kimsenin bedenine temasın ağır cezai yaptırımları olduğunu hatırlatmakta yarar görüyorum.Saygılarımla.

Avukat Doğan Pelivan…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here