Ana Sayfa GÜNCEL UMUTLAR UN UFAK OLDU

UMUTLAR UN UFAK OLDU

1318
0
Paylaş

Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın fındık ile ilgili yapmış olduğu açıklamalar,  gündemde bomba etkisi yarattı.

“TMO’nun fındık fiyatını açıklamasını istemiyoruz. Bu yıl ki stratejimiz böyle” söyleminden sonra çığ gibi artan tepkilere bir destekte Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar’dan geldi. Başkan Kibar, “Bizler her daim üreticilerimizin yanında olduk. Onların haklarını savunmak adına her platformda çağrılarımızı dile getirdik. Üreticilerimizin ümitlerinin yeşereceği bir dönemde böyle bir açıklamanın yapılması üreticilerimizin TMO’a olan güvenini derinden sarsmıştır” dedi.

Başkan Kibar: “ Üreticilerimiz özelikle bazı bürokrat ve milletvekillerimizin TMO’nun fındık alacağına dair söylemleri ile birlikte bir beklenti içine girmiştir. Bugün birçok üreticimiz TMO’nun fındık alacağı düşüncesiyle fındığını bekletmiştir. Mahsulünün az olması ve döviz kurunda ki artışın çok yüksek olması fındık üreticilerimizi fiyat konusunda ki beklentilerini tatmin edilebilecek en üst seviyeye çıkartmıştır.

Bugün birçok üreticimiz TMO’nun fındık fiyatlarını 15-16 TL civarında açıklayacağını, bununda serbest piyasa fiyatlarını 14-15 TL’ye yükselteceği düşüncesindeydi. Her zaman olduğu gibi bugünde fotoğraf doğru okunmadı ve bunun sonucunda üretimiz yine mağdur oldu.

Biz Ziraat odaları olarak, TMO’nun en azından elinde ki mahsulü 2019 yılının Haziran aynına kadar satmayacağının taahhüdünde bulunmasının,  serbest piyasaya TMO’nun girmesi kadar etkili olacağını belirtmiştik.  Bu açıklama yapıldığı takdirde serbest piyasada ki fiyatların üreticinin arzu edeceği seviyeye geleceğini söylemiştik. Bunun üzerine de TMO yetkilileri ve siyasilerimize ciddi baskı kurduk. TMO’nun elinde bulunan mahsulü 2019 yılı haziran ayına kadar satmamasını belirtmesini istedik. Fakat her zaman ki gibi fotoğraf yine doğru okunulmadı. TMO’nun açıklaması 2018 yılsonuna kadar elinde ki mahsulü satmayacağı yönünde oldu, bu açıklamanın serbest piyasaya hiçbir etkisi olmadı ve aksine sezon içerisinde fındık fiyatlarının artmasını engelleyici bir açıklama oldu. Yani Toprak Mahsulleri Ofisi şunu diyor “Biz yılsonuna kadar fındık satmayacağız ama sene sonunda serbest piyasada yakaladığımız her hangi bir fiyata fındığı satabiliriz.”

“Üreticilerimizin Toprak Mahsullerine olan güvenci bitmiştir.”

Geçen yıl şubat ayında TMO’nun çok anlamsız bir dönemde fındık satmasından dolayı birçok üreticimiz tepkisini ortaya koymuştu. “Fındığım, ürünüm, yeni sezon rekoltesi belli olduğunda para eder mi?” düşüncesiyle fındığını bekleten üreticilerimiz, TMO’nun açıklamasıyla birlikte hayal kırıklığı yaşamıştı.

Bugün geldiğimiz noktada bölgemiz ekonomisinde çok büyük daralmalar var. Fındık, Karadeniz ekonomisinin can damarı; özellikle fındığın girdi maliyetlerinde yani gübrede, ilaçta ve bahçe bakımı gibi konularda çok fazla fiyat artışı var. Bugün ki fındık fiyatları, rekoltenin bu kadar düşük olmasına da bakıldığı zaman çok sürdürülebilir bir durum değil. Önümüzde ki yıl üreticilerimiz bahçelerine bu ilaç ve bu gübre maliyetleri ile bakım yapmakta çok zorlanacaktır. Bizim asıl amacımız, fındığın böylesine az olduğu bir dönemde arzu edilen bir fiyatın üzerinde para etmesiyle üreticilerimizin bahçelerine bakım yaparak fındık tarımının sürdürebilirliği açısından verim ve kalitenin artırılması yönündeydi.

“Fındık Tarımının Geleceği Tehdit Altında”

Son 2-3 yıldır üreticilerimiz zararına satışlarla karşı karşıya ve bu da fındık tarımın geleceğini tehdit ediyor. Her geçen yıl bölgemizde birim alanda ki verimlilik ve kalite düşüyor. Hastalık ve zararlı canlılarla mücadele, üreticilerimizi zorluklarla karşılaşmasına neden oluyor. Ümit ediyoruz ki fotoğraf siyasilerimiz ve devlet büyüklerimiz tarafından doğru şekilde anlaşılır ve okunur.

Bugün girdisinde hiçbir döviz karşılanmadan, ülkemizde yıllık 2 milyar dolar girdi sağlayan ürün, geçen yıl 3 dolar ve üzerinden satış görürken, bu yıl 2 doları bile bulmuyorsa bunda bir politika eksiliği olduğunu düşünüyoruz. Fındık günü birlik politikalarla üretilebilecek bir ürün değil, mutlaka 8-10 yıllık politikalar üretilerek üzerine stratejik çalışmalar yapılacak milli bir üründür.

“Toprak Mahsulleri Ofisinin yapmış olduğu açıklama üreticimizin ümidini kırmıştır”

TMO’nun 2018 yılsonuna kadar elinde ki mahsulü satmayacak olduğunu belirtmesi, 2018 yılından sonra fındığı herhangi bir zaman diliminde herhangi bir fiyattan satabileceği anlamına gelmektedir. Bu da üreticimizin az olan 2019 yılı mahsulünün değerlenmesini engelleyecektir. Bugün belki de serbest piyasa, TMO’nun ve siyasilerimizin yapacağı açıklamalarla birlikle bir beklenti içerisindeyken, TMO’nun yapmış olduğu açıklama ile bu beklentiler sona ermiş durumdadır. Bu, şunu gösteriyor; bu sene az olan mahsulümüzün TMO’nun doğru politika üretememesinden dolayı, üreticimiz tatmin edici fiyatlardan fındığını satamayacaktır. Bizim üzerinde durduğumuz şey bugün zararına fındık satan üreticilerimiz önümüzde ki yıl bahçelerine bakamayacak, fındık tarımında bölge ve ülkemizde ciddi daralmalar meydana gelecektir. Bizim tüm mücadelemiz fındık tarımı üzerinedir. Fındık bizim bölgemizde, atalarımızın, dedelerimizin geçinmesine; çocuklarımızın okumasına, düğünlerinin yapılmasına vesile olmuş bir mahsuldür. Böyle bir mahsul mutlaka milli politikalarla yaşatılmalı ve geliştirilmelidir. En çok anlatmak istediğimiz ve mücadelesini verdiğimiz şeyde budur. Karadeniz insanı fındığın alternatifi olmadığını biliyor ve yaşıyor. Böyle bir yamaç coğrafya da fındık tarımı haricinde başka bir tarım yapmak söz konusu değildir. Bu coğrafyanın da beklentimize bir karşılığı olmalıdır ki bu da fındığın bu yıl en azından minimum 15 TL’den işlem görmesi gerektiğidir.” açıklamalarıyla konuyu değerlendirdi.

 

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here