Ana Sayfa GÜNCEL ULUSAL FINDIK ÇALIŞTAYI” ORDU’DA YAPILDI

ULUSAL FINDIK ÇALIŞTAYI” ORDU’DA YAPILDI

762
0
Paylaş

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından fındık sorunlarının çözümlenmesi amacıyla Ordu’da sektörün önde gelen kurum, sanayi ve üniversite temsilcilerinin katılımı ile “Ulusal Fındık Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştayın kapanış programında konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Bir gıda ürünü olmasına ilaveten fındık, kimya sektöründe de değerlendirilebilir” dedi.

BAŞKAN GÜLER, “FINDIK, KİMYA SEKTÖRÜNDE DE DEĞERLENDİRİLMELİ”

11-12 Nisan 2019 tarihleri arasında süren “Ulusal Fındık Çalıştayı”nın kapanış programı, çalıştay kapsamında oluşturulan 4 ayrı çalışma grubunun yaptığı sunumlarla başladı. Sonuç bildirgesinin açıklandığı kapanış programında çalıştayı ve fındığı değerlendiren Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Gerçekten çalıştayımız mükemmel bir çalışma yaptı. Fındık gibi temel bir konumuz enine boyuna görüşüldü. Ben burada özellikle bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Fındığın yarısı kabuktan oluşmakta ve bu kabuk çok kıymetli bir kimyasal olarak kullanılabilmektedir. Dolayısıyla fındığın sadece içerisinin değil kabuğunun da kullanılabilir olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Kabuğundan da yapılacak birçok kimyasal bulunmaktadır. Belki ileride fındık yalnızca bir gıda maddesi olarak değil bir kimyasal ürün olarak da anılabilir. Bunlarla ilgili başta aktif karbon olmak üzere çeşitli üretimler gerçekleştirilebilir. Mesela aktif karbondan iyi filtre malzemeleri üretilebilir. Bunun gibi çeşitli çalışmalar yapılarak üretim gerçekleştirildiğinde fındığın değeri de artırılmış olacaktır” diye konuştu.

“FINDIK FİYATININ TESPİTİNDE ÜRETİCİLER SÖZ SAHİBİ OLMALI”

Fındığın fiyatına da değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Fındıktan üretilebilecek farklı yan ürünler sayesinde fındığın getirisini de artırmış oluruz. Katma değeri yüksek olan çikolata gibi yeni üretimler yaparak getirisini arttıracak sonuçlar elde edebiliriz. Atıklarını yenilenebilir enerjide değerlendirebiliriz. Fındığın bir gıda ürünü olmasına ilaveten kimya sektöründe de değerlendirilebilir kısmına dikkat çekiyorum. Fiyatını değerlendirdiğimizde ise pazardaki ürünün fiyatı üreten tarafından belirlenir. Fındığa baktığımızda ise fiyatlar yurt dışında tespit ediliyor. Burada bu kadar emek verilen bir ürünün fiyatının tespitinde de bu emekçilerimizin söz sahibi olması gerekir diye düşünüyorum. İnşallah bu çalıştay muhteşem önerileriyle fındığımızın değerine değer katacak bir hale gelecektir. Böyle önemli bir konu ele alındığı için emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

BAKAN PAKDEMİRLİ “FINDIĞIN GELECEĞİNİ BİRLİKTE YAZMAK ZORUNDAYIZ”

Programda bir değerlendirme konuşması yapan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Fındık, hem tarıma hem sanayiye hem de ticarete çok ciddi katkıları olan bir ürün olmuştur. Dünyada en iyi kalite fındığı biz üretiyoruz. Dünyanın fındık ihtiyacının yaklaşık %70’ini de biz üretiyoruz. Yüz ülkeden fazlasına ihracatımız var. Fındık gerçekten stratejik bir üründür. Fındığın fiyatını mutlaka Türkiye olarak bizim belirliyor olmamız lazım. İşte bu yüzden bu çalıştayları yapıyoruz. Fındık fiyatının dışında on sene sonrasını, mümkünse elli yıl sonrasını konuşmamız lazım. Tüm paydaşların burada rol alıp bize bilgi ve öneriyle geliyor olması lazım. Fındığın geleceğini hep birlikte yazmak zorundayız. O yüzden bu çalıştaylardan çıkan sonuçlar çok önemlidir. Ben bu bildirgeleri gördükten sonra bakanlıkta da bir çalışma grubu kurmaya karar verdim. Bu çalıştayı da inşallah her yıl devam ettireceğiz. Dünyanın en büyük fındık çalıştayı var ve her sene Amerika bunu konuşuyor. TMO Genel Müdürümüz ile birlikte fındığı konuşmaya gideceğiz ve biz de orada olacağız. Çünkü dünyanın en büyük üreticisi olarak en üst seviyeden bizim orada temsil edilmemiz gerekiyor. Bu vesile ile de fındığımızın kalitesini ve verimini nasıl arttırırız, en iyi fiyatla en iyi katma değerle nasıl değerlendiririz mutlaka konuşuyor olmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

“FINDIK SEKTÖRÜ İÇİN BU ÇALIŞTAY MİLAT OLACAK”

Fındık veriminin artırılmasının yanı sıra çeşitli sorunlardan da bahseden Bakan Pakdemirli, Fiskobirlik’in işlevine de değinerek lisanslı deponun önemine dikkat çekti. Bakan Bekir Pakdemirli, “Enstitülerimiz ve müdürlüklerimiz çalışıyor ama benim isteğim şudur. TMO’ya kalmadan Fiskobirlik burada regülasyon görevi görsün. Tabii ki bazı şartlar yüzünden Fiskobirlik bu görevi yerine getiremiyordu. Bizde devlet olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın da bize vermiş olduğu güçle Fiskobirlik’e bir can suyu verdik. İnşallah Fiskobirlik de bunu iyi değerlendirecek. Bizim ürünümüz kalite olarak çok yukarıdadır. Sadece ürünün kendisi değil, bir sonraki sanayi ürünü haline gelmesi ve sanayi ürünü olarak da bunun pazarlanması son derece önemlidir. Her birini ayrı ayrı pazarlamamız lazımdır. Eğer bu şekilde yaparsak katma değerini de mutlaka artırırız. Fındık, Türkiye’nin ihracatına katkı sunmuş bir üründür. Çok daha hassasiyetle yaklaşıp, üreticiyi desteklemek anlamında da fiyatının artırılması için işin gereğini yapmamız gerekiyor. Tabii bazı gelişim alanları ve bazı sorunlarımız da var. Lisanslı depoculuğu halletmemiz gereklidir. Ortak akıl ve bildirgelerle de kaliteyi, tüketimi ve ihracatı da bununla beraber artırmamız gerekiyor. Bundan sonraki kararları ve Bakanlığımızdaki tüm çalışmaları
takip edeceğiz. Fındık sektörü için bu çalıştayın milat olduğuna inanıyorum. Fındık konusunda mevcut durumu gözden geçirip, yeni açılımlar sağlayarak kamu ve özel iş birliği ile bu işi inşallah yapacağız. Bu çalıştayı her sene takip etmemiz lazım. Ben tekrar çalıştaya katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Çalıştay kapanış programında söz alan Ordu Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Ordu Milletvekili Dr. Şenel Yediyıldız, Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç ve TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal da çalıştayın fındığın sorunlarının çözümünde önemli bir yer bulacağına dikkat çekerek, fındığın hak ettiği değeri bulması konusunda çeşitli değerlendirme bulundular.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here