Ana Sayfa GÜNCEL Türk Sağlık Sen “Döner Sermaye Mücadelemizi Bırakmayacağız”

Türk Sağlık Sen “Döner Sermaye Mücadelemizi Bırakmayacağız”

790
0
Paylaş

Türk Sağlık Sen tarafından “Döner sermaye ek ödeme sistemi” ile ilgili basın açıklaması yapıldı. Fatsa Devlet Hastanesi önünde gerçekleşen açıklamaya Türk Sağlık Sen Ordu Şube Başkanı Fatih Galender Zengin, hastane çalışanları ve sendika üyeleri katıldı.

Türk Sağlık Sen Ordu Şube Başkanı Fatih Galender Zengin’in açıklaması şu şekilde;

Türk Sağlık-Sen olarak adaletsizliği ile tahammül sınırlarını aşan, yok olup gitmesiyle cebimizi yakan döner sermaye ek ödeme sistemi ile ilgili sağlık çalışanlarının taleplerini uzun zamandır dile getiriyoruz. Sağlık çalışanları bu temel sorunun çözüme kavuşturulmasını beklerken ne yazık ki idarelerin yaptıkları uygulamalarla döner sermaye sistemi katlanılamayacak bir hale gelmiş ve ne hikmetse hep sıkıntısı sağlık çalışanlarına fatura edilmektedir. İlimizde bütün sağlık kuruluşlarında ve özellikle hastanelerimizde sağlık çalışanlarının döner sermaye ödemeleri ciddi biçimde düşmüştür”

Çalıştıkça kazanacaksın denilen sistemde, çalışanlar her şartta kaybetmeye başlamıştır.10 yıl öncesinin döner sermaye ek ödemesinin mumla arandığı bir dönem yaşanmaktadır.5-6 TL gibi trajikomik ödemelerle döner sermayeler adeta yok edilmiştir. Çalışanlar sabit ek ödemeye mahkûm hale getirilmiştir. Döner sermaye ödemelerinde yaşanan bu kayıplar, sağlık çalışanlarının ekonomilerini bozmuş, ücretlerini eritmiştir.  Son olarak geçtiğimiz aylarda yurt genelinde toplanan binlerce dilekçeyi Sağlık Bakanlığı’na teslim ederek Döner sermayelere acil çözüm istemiştik.”

 “Sağlık çalışanları haklarını istemektedir. Döner sermayelerin kabul edilebilir bir düzeye yükseltilmesi ve adaletli dağıtımın tesis edilmesi temel talebimizdir. Döner sermaye sistemi köklü bir şekilde değiştirilmeli ve çalışanlar sistemin merkezine alınmalıdır. Sabit ek ödemeler genel bütçeden ödenmelidir. Döner sermayeden ücret alan tüm sözleşmelilere maaşları genel bütçeden verilmelidir.

“İş yoğunluğu ve yükünün sürekli arttığı, dolayısıyla hem gelirin ve hem çalışanın sunduğu katkının yükseldiği bir durumda döner sermayelerin bu şekilde yok edilmeye çalışılması son derece manidardır. Çalıştıkça artan döner sermaye ne hikmetse bizde çalıştıkça düşmektedir. Ekonomi biliminin yeni baştan yazılmasına neden olacak bu tür bir hesaplama yöntemini yapmakta idarecilerin maharetleri karşısında ne diyeceğimizi bilemiyoruz.

Döner sermaye gelirlerinin dağıtımında öncelik çalışanların hakkının ödenmesidir. Çalışana alın terinin zamanında teslim edilmesi çok önemlidir. Bugün sağlık çalışanları döner sermaye ödemelerine göre harcamalarını, kredi ve taksitlerini ayarlamaktadırlar. Yaşanan bu düşüşlerin sonucunda da çalışanlar mağdur olmaktadırlar. Bir çalışanın evine borcunu ödemediğinden dolayı haciz gelirse, geçim sıkıntısı nedeniyle ailesindeki huzur bozulursa bunun vebali çalışana hakkını ödemeyenlerin omzundadır. Herkes iyi bilmelidir ki, düşüre düşüre döner sermayeleri yok etmek isteyenlere müsaade etmeyeceğiz, rıza göstermeyeceğiz. Türk Sağlık-Sen olarak buradan hastane idarecilerine çağrıda bulunuyor ve çalışanın döner sermayesini yok etmek yerine adaletin sağlandığı ve emekliliğe yansıtıldığı bir düzeni sağlayın diyoruz

Döner sermayeler yükseltilmeli ve emekliliğe yansıtılmalıdır.  Döner sermayelerde öncelik çalışanın hakkının verilmesi olmalıdır. Döner sermaye sistemi çökerken çalışanı da girdabın içine aldı ama çare aranmadı, çözüm üretilmedi. Pansuman bile sayılamayacak tedbirler büyük çözümler gibi sunuldu. Her seferinde bunların bir işe yaramadığı anlaşıldı. Defalarca bu sorunu çözün, sistem kötüye gidiyor dememize rağmen çağrılarımıza kulak tıkandı. Malum-Sen’in her toplu sözleşmede döner sermayeler 400 TL artacak, şu bölümde olanlar şu kadar çok alacak lafları ile çalışanlar oyalandı, elde kalanın koca bir sıfır olduğu görüldü. Kısacası bardak doldu, sabır taştı.

“Biz Türk Sağlık-Sen olarak döner sermaye mücadelemizin peşini bırakmayacağız.”

Çalışanların mağduriyeti giderilene kadar her türlü yasal hakkımızı, tüm demokratik ortamlarda hiç çekinmeden kullanacağız Şunu hiç kimse unutmasın; Sağlık çalışanlarının döner sermaye ile ilgili talepleri lütuf değil haktır. Ekstra istek değil olması gerekendir.Türk Sağlık-sen olarak Sağlık Bakanlığı’na açık çağrıda bulunuyor; artık sağlık çalışanlarının sesine kulak verin. Taleplerini yerine getirin ve yeni mağduriyetlere yol açmayın. Çalışanların memnuniyetini artıran düzenlemeler imza atın”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here