Ana Sayfa GÜNCEL “Toplumun Büyük Oranda Yükünü Çeken Dolmuşçu Esnafıdır”

“Toplumun Büyük Oranda Yükünü Çeken Dolmuşçu Esnafıdır”

1184
0
Paylaş

Dolmuşçu esnafının son zamanlarda Fatsa’nın genelinde yapılan çalışmalardan, ekonomik krizden dolayı artan sıkıntılar ve vatandaş tarafından gelen şikâyetler üzerine S.S. 16 No’lu Fatsa Sanayi-Kurtuluş Dolmuş Kooperatifi Başkanı Necati Efe, gazetemize açıklamalarda bulundu.

Türkiye genelinde yaşanan ekonomik krizin en fazla dolmuşçu esnafını etkilediğini ve zam talebinde bulunacaklarını belirten Sanayi Sitesi Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Necati Efe, “Ekonomik kriz, bütün birim ve sektörleri etkilediği gibi dolmuşçu esnafını da çok fazla etkiledi. Yetmezmiş gibi günübirlik hayatımızda olan unsurlara devamlı olarak zam geliyor. Mazota, yağa; parçaya, işçiliğe de zam geliyor. Yedek parçalara yüzde 70 oranında zam geldi. Bunlardan dolayı çok büyük sıkıntılarımız var. Son zamlardan önce günlük 100 TL mazot yakan aracımız, şuan 150 TL yakıyor. Zamları sadece yakıt olarak düşünmeyin. Yağ tenekesi 150 TL’yken şuan 280 TL’ye satılıyor. Lastikçisi, parçacısı yani sadece yakıttan ibaret değil. Ve bundan dolayı da Büyükşehir’den yeni bir zam talebinde bulunacağız” dedi.

“Dolmuşçular Olarak Tepkiliyiz”

Yapılan zamların yanı sıra Fatsa’da yapılan çalışmalardan dolayı sıkıntıları olduğunu ve esnaftan şikâyet aldıklarını vurgulayan Başkan Necati Efe, “ Şehir içlerinde müthiş bir trafik sıkıntısı var. Bu yönde de sıkıntılarımız büyük. Yapılan çalışmalara karşı değiliz fakat eleştirdiğimiz tarafı düzensiz ve bilinçlendirilmeden yapılması. Yol yapım çalışmalarında mesela kaldırım çalışmaları, kaldırım işçileri kafalarına göre ve bilgilendirmeden güzergâhları kapatıyor, parke döşeyen işçiler yolu kapatıyor; diğer yandan müteahhitler çalışma yapıyor bilgilendirmeden yolu kapatıyor. Fatsa’da zaten cadde olarak az ve diğer caddelerden de araç gidiş- gelişi zor olduğu için bu konuda en fazla sıkıntıyı çeken dolmuşçular olarak tepkiliyiz. Bir güzergâhtan 3 tane dolmuş hattı geçiyor ve bizim olduğu kadar diğer dolmuşçu arkadaşlarımızın da sorunları var. Genellikle bir arada birleştiğimiz için aynı zamanda esnafta bizden şikâyetçi oluyor. Durak yerlerinin olmaması zaten en büyük engellerden bir tanesi. Vatandaş kesinlikle şunu bilsin bununla alakalı bizler Ordu Büyükşehir Belediyesine 4 sene öncesinde durak yerleri için talepte bulunduk. Ve 4 yıldır hala da şehir merkezine yolcu indirme-bindirme alanları yapılmadı. Bunlar olsa esnaf olarak bizlerinde içi rahatlayacak ve vatandaşlarda daha rahat olacak. Bizim esnafa karşı olan görüntümüzde daha iyi olacak. Bu konuda sıkıntılar büyük. Taleplerimize geri karşılık verilmiyor” diye belirtti.

Önceki yıllarda belli alanlarda yapılan indi-bindilerin düzeninin bozulduğunu ve durak olmamasından dolayı sistemin oturtamadıklarını söyleyen Necati Efe, “Mesela Meydan- Hünkâr Restoran- Sönmez Kırtasiye arasında indi-bindi yapılmasını biz yasaklamıştık. Tabi şuanda şehir içinde yol çalışmalarından dolayı düzen kaçtığı için bu sistemi devam ettiremedik. Fatsa’da Meydan, Sönmez ve Orta Büyük Camii, Halk eğitim 4 ana merkez yerleri buralar. Buralarda ki cepleri vatandaş kullanıyor. Bu güzergâhlarda yolcu indirme bindirme olduğunda biz kendi kontrolümüzü yaparız. Vatandaşa “indirmiyorum durak yeri yok” dediğinizde tepki gösteriyor ve “binerken alıyorsunuz” diyor. Vatandaşta haklı “neden indirmiyorsun” diyor, dolmuşçu da haklı durak yeri yok. Sıkıntımız bu şekilde ve sorunlarda belli ve bizler çözüm bekliyoruz”

“Bizden Kaynaklı Olmayan Sorunlardan Dolayı, Şikâyetler Bize oluyor”

Necati Efe, “Gerçekten toplumun büyük oranda yükünü çeken dolmuşçu esnafıdır. Yazı, kışı yok; bir özel günü yok; düğünü, bayramı yok; bir kurumun saat 17.00’da mesaisi bittiğinde belli birimlerinde nöbetçi bırakıyor ve bizlerinde nöbetçi araçları kalıyor. Bir vatandaş gece saat 00.00’da 2 TL karşılığında ailesini dolmuşçu esnafına emanet ediyor ve güvenmek zorunda kalıyor. Elimizden geldiğince onlarda bizim ailemiz, hepsi bizim kardeşimiz, annemiz, bacımız ve biz onlara elimizden geldiğince iyi bir hizmet vermek istiyoruz. Yollarımız düzgün değil, bulvarlarımızın olmaması gibi durumlardan dolayı iyi bir hizmet veremiyoruz. Bizden olmayan sıkıntılardan dolayı tepkiler bize karşı oluyor” diye söyledi.

 “Net Bir Yer Olsa Bilgilendirmeler Yapılır”

Siteler güzergâhına hizmet veren dolmuşların bekleme noktalarının olmamasından dolayı gelen şikâyetlere S.S. 16 No’lu Fatsa Sanayi-Kurtuluş Dolmuş Başkanı Necati Efe, “Biz siteler dolmuşlarımızın sahil üst geçidin altında beklemesini geçici olarak düzenledik. Çünkü Dereüstü mevkiinden meydana geçiş yolları yok. Konaklama yeri olarak çok güzergâh değiştirdik. Daha sonrasında siteler güzergâhına giden dolmuş seferlerinde Meydan Camii’nin orada konaklamaya başladık. Sabit bir yer olmadığı için bununla alakalı bize dolmuşların konaklama yerleri koysalar, araçlarımızın durak yerleri konusunda vatandaşımızı daha iyi bilgilendiririz. Net bir yer olsa araçlarımıza bilgilendirme yazıları koyarız, basın arayıcılığıyla vatandaşlara ulaşırız” şeklinde cevap verdi.

“Aman Dikkat Edin”

Yaşanan trafik sorunlarına ve Meydan Projesinden dolayı yaşanılan aksaklıları dile getiren Necati Efe, “Meydan Projesinin akıbetinin ne olduğu ya da ne olacağı belli değil. Malum önümüz kış mevsimi ve kış şartları; burada biz sadece kendimiz için değil meydan etrafında ki esnaf arkadaşlara da Allah yardım etsin gerçekten işleri zor. Vatandaşlarımızın da işleri zor. Fakat en fazla mağduriyet yaşayanlar dolmuşçu esnafı olarak bizleriz. Şimdi düşünün, sahilden duraktan kalkan bir araç, yolcuğu mu kontrol altına alacak yoksa kendini sol şeride atıp kavşağa dönebilmesi için yolu mu kontrol altına alacak? Sahil güzergâhında trafik zaten yoğun, biz zaten her sabah arkadaşlarımıza “aman dikkat edin” diye söylüyoruz. Bazen siz dikkat etseniz bile diğer sürücüler dikkat etmiyor. Dikkat edilmesi gerekiyor çünkü ışıklarda yaya geçidini kullanan çok fazla yaya var. Yani, her şeyiyle düşününce nasıl bir zorluklarla çalıştığımız görünüyor” diye belirtti.

“Yeni ve Temiz Arabalarda Hizmet Vermek İsteriz”

ÖTV indirimi ile rahat edeceklerini söyleyen Necati Efe, “Eğer ki Ordu Büyükşehir Belediyesinde uygulanan ulaşım kartları Fatsa ve Ünye içinde uygulanırsa yaklaşık 30 yıllık kurulmuş bir kooperatifi yok saymak olacaktır. Fatsa’da yolcu sayımında 14 bin gibi bir kapasite ortaya çıktığını ve bunun en az yüzde 30 gibi bir oranın indirimli yolcu olacağı düşünülürse dolmuşçu esnafı böyle bir yükü kaldıramaz.  Dolmuşçu esnafı olarak ekonomik krizden fazlasıyla etkileniyoruz. Burada bizim hükümetimizden isteğimiz taksilere uygulanan ÖTV indiriminin tek seferlik de olsa dolmuşçu esnafına da uygulanması. Evet, Türkiye genelinde bir yenilik olarak gözüküyor. Fatsa küçük bir ilçe ve çok fazla potansiyeli yok. Bizde temiz ve yeni arabalarda hizmet vermek isteriz. Fakat bugün bir arabanın değer 200 Bin TL’nin üzerinde ama böyle bir indirim bir defaya mahsus dahi olsa Türkiye genelinde uygulanırsa, dolmuşçu esnafımızın önü de açılır, vatandaşta rahat eder” dedi.

 “Yetkililerden Çözüm Bekliyoruz”

Evkaf Mahallesin de hem ambulansların kullanım yolu olan hem de hastane yolu olarak kullanılan Hastane caddesinde park sorunu yaşadıklarını ve bu bölgede hizmet vermekte zorluk çektiklerini vurgulayan S.S. 16 No’lu Fatsa Sanayi-Kurtuluş Dolmuş Necati Efe: “Evkaf Mahallesi, Fatsa’nın en geniş yola sahip mahallesinden biri. Fakat vatandaşlar yolun kenarına tır park ediyor, düzensiz araç park ediyor ve yolun daralmasına sebep oluyor. Hastane caddesinin alt yolunda, dolmuşçular olarak zorluk yaşıyoruz. Sağ ve sol şeritlere araç park ediliyor. Hem hastane yolu olması hem de ambulans yolu olduğu düşünülürse park edilen araçlar yüzünden sorun yaşanıyor. Bizler dolmuşçular olarak bu yolda park sorunu yüzünden vatandaşa hizmet vermekte zorluk yaşıyoruz. Ayrıca Perşembe pazarının kurulduğu o güzergâh gidiş-geliş aynı anda kullanıyor ve Perşembe günleri Arapsaçına dönüyor. O güzergâhla alakalı kesin bir çözüm istiyoruz. Ordu Büyükşehir Belediye’sine bu konuda hem görsellerle bildirdik hem de dilekçe yazdık.  Bu konuda yetkililerden bir düzenleme bekliyoruz” dedi.

Haber: Gökçe YEŞİLLER

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here