Ana Sayfa GÜNCEL Tarihi Kalıntılar Giderek Artıyor

Tarihi Kalıntılar Giderek Artıyor

349
0
Paylaş

İlçemiz Kurtuluş Mahallesinde yol çalışmaları esnasında lahit mezarının bulunmasının ardından bölgede detaylı arkeolojik kazılar başlamıştı. İlk gün bulunan lahit mezar sonrasında bölgeye ilgi artarken, alanda yeni mezarların ve eserlerin bulunması ilçemizin tarihi geçmişine ışık tutmaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde yapılan kazı çalışmaları sonrasında ikinci bir lahit mezarda gün yüzüne çıkarıldı. Ordu Müze Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Fatsa Belediyesi’nin ortak çalışmaları ile devam eden tarihi kalıntıları kurtarma çalışmaları neticesinde bir lahit daha bulundu.

Lahit etrafında incelemeler ve temizlik aşamalarının ardından Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Ak Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, AK Parti İlçe Başkanı İsa Yüksel’in gözleri önünde açıldı.

İlk ve sonra bulunan lahit ve mezarlardan daha ufak biçimde olan lahitte ilk bulgulara göre iskelet parçaları, küp parçaları ve boncuklara rastlandı.

“Arkeoloji Müzesi Açılacak”

Lahit mezarın açılmasının ardından ilk açıklamayı yapan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Mehmet Hilmi Güler, “Fatsa’dan tarih fışkırmaya devam ediyor. Burası erken Hıristiyanlık dönemine ait aynı zamanda yerleşim merkezi olarak kabul edilen bir yer, manastırların olduğu, lahitlerin olduğu bir yer. Bugün de yapılan çalışmalarda bir lahit daha açtık. Burada çok ilginç bilezikler, cam parçalar ve eşyalarla karşılaştık. Milattan önce ikinci, üçüncü yüzyıla dayandığı söyleniyor. Bolamanyum diye bahsedilen bir yer burası. Daha önce değişik medeniyetlerin ve kavimlerin olduğu bir yer burası, Ayasofya dönemine rastlıyor. Konstantine ait 4 manastırdan birinin burada olduğuna inanılıyor. Uzmanlar da bu görüşteler. Her geçen gün tarihe ışık tutacak eserler ortaya çıkıyor. Bunlar tarihin gelişmelerine ışık tutacak. ” dedi.

OBB Başkanı M. Hilmi Güler, Farkeoloji kazı alanının bir arkeoloji müzesi haline getirerek tarih turizmine açmak isteklerini söyledi.

“Buraları Tarih Turizmine Katmamız Lazım”

Ak Parti Ordu Milletvekili Op. Dr. Şenel Yediyıldız, “Eski Roma tarihinden kalma bir yerdeyiz. İnşallah burada bu çalışmalar biter buradaki tarih ortaya çıkar. Burası zaten sit alanı. Sayın Bakanımızın, sayın Başkanımızın liderliğinde burada güzel çalışmalar yapılıyor. Başka yerlerde böyle bir şey bulunduğu zaman bütün dünya duyuyor, haberler yapılıyor. Biz de bunları değerlendirmemiz lazım. Hakikaten tarih olarak değerlendirmemiz. Tarih turizmine buraları katmamız lazım.” diye konuştu.

TARİH TURİZMİ FATSA’DA CANLANACAK

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar’ da yaptığı açıklamada, “İkinci bir lahit mezara daha denk geldik, onun açılmasını gerçekleştirdik. Tarihimize sahip çıkmak, bölgemizde turizmi canlandırmak adına yapılabilecek her türlü çalışmaya Sayın bakanımızın öncülüğünde aralıksız bir şekilde devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Kazı çalışmalarının ilk gününden itibaren alanda olan ve kazılara destek veren Tarihçi Eğitmen Yazar Cevat Erbil kazı alanıyla alakalı olarak, “Daha önce bildirilen bilgiler doğrultusunda M.Ö. Birinci yüzyıl olarak tanımlanarak yerde biz 300-400 arasında bir lahidin kazı çalışmaları devam ediyor. İçerisinde iskelet ve boncuk örnekleri bulundu. Çalışmalarımız inşallah bu bölge içerisinde devam edecek. Bolaman Antik Kentinin, erken Hristiyanlık genç Roma Döneminin bulgularını buluyoruz. Manastır ile bağlantılı ciddi bir medeniyet var. Bizde herkes gibi heyecanlı bir şekilde burada neler çıkacak bekliyoruz.” dedi.

İkinci ortaya çıkarılan lahit mezar hakkında bilgiler veren Tarihçi Eğitmen Yazar Cevat Erbil, “İlk bulunan lahit mezar büyük bir mezardı. Orada iskelet ve hediyeleri ile karşılaştık. İkinci lahitsiz bir mezarımız vardı ama biz ona ‘Bilezikli Hatun Mezarı’ diyoruz. O Mezarımızda bileziği ve altın yüzüğü ile bulundu. İkinci lahit mezarımız ise biraz daha küçük, oradaki ilk buluntularda taş ve iskelet buluntuları ortaya çıkarıldı. Derine indikçe daha fazla eşyanın ortaya çıkabileceğini umuyoruz. Ayrıca bu bölge mezarlık alanı olmasından dolayı başka mezarlarında çıkabileceğini düşünüyoruz. Bu mezarda lahitten daha çok örgü mezara benziyor. Yapılan kazılarda bulunan paralara dayanarak söyleyeyim M.S. 386 y.y’a ait olduğu görülüyor. Bölgede tarama çalışmaları devam edecek.” diye konuştu.

Haber: Gökçe Demirbaş/Mir Kuzey

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here