Ana Sayfa GÜNCEL “Taban Fiyatını Açıklamak Fırsatçının Oyununu Bozar”

“Taban Fiyatını Açıklamak Fırsatçının Oyununu Bozar”

2567
0
Paylaş

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, fındık üreticisinin sabırsızlıkla beklediği fındık fiyatı hakkında açıklama yaptı.

Açıklamasında geçen yıl bu dönemlerde açıklanan fındık fiyatının erken açıklanmamasının serbest piyasada hareketliliğe neden olduğunu ve düzensiz fiyat izlenmesine sebep olacağını vurguladı.

FATSO Başkanı Tayfun Karataş, “Kamuoyunun yakından bildiği üzere, geçtiğimiz yıl takvimler 26 Temmuz tarihini gösterirken Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından fındık fiyatları açıklanmış ve açıklanan fiyat üreticilerimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştı. Bu noktada bir kez daha başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere sürece katkı veren tüm kurumlara bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bu yıl aynı tarih yaklaşırken henüz bir fiyat açıklaması gelmemiş olması piyasadaki serbest hareketler, rekolteye dair yapılan spekülasyonlar, gösterilen tüm tepkilere karşın alivre satış yolunu izleyenler neticesinde düzensiz bir fiyat seyri izlenmesine neden olmakta ve bu durum da hem üreticinin hem de yakın zamanda resmi fiyatı açıklayacak olan kurumların zarar etmesine yol açmaktadır. Devletimizin bu noktada bu tür davranışların karşısında kararlılıkla durarak fırsatçılara karşı gereken tedbirleri alacağından kuşkumuz yoktur.

Dolayısıyla fındık sezonu başlamadan taban fiyatların bir an evvel açıklanmasında yarar vardır. Yaşanan COVID-19 sürecinde daha da zorlaşan koşullara rağmen üretimini sürdürmek adına gereken fedakarlıkları göstermiş olan üretici üzerine düşeni yapmış, zor şartlara rağmen her yıl olduğu gibi bu yıl da ülkemize en az 2 milyar dolarlık girdi sağlayacak fındık için alın teri dökmüştür.

Geçtiğimiz yıl üreticiyi memnun eden bir fiyat belirleyen ve belirlediği fiyat üzerinden de yaptığı satışta kâr eden TMO’nun, bu yıl da aynı yolu izlediğinde önceki yıl olduğu gibi yine kâr edecek olduğunu tahmin etmek zor değildir. Fakat taban fiyat belirlenmesinde gecikilen her gün serbest piyasada artan spekülasyonlar üreticiye olduğu kadar TMO’ya da zarar verecektir.

Durumdan hareketle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde TMO’nun 2020 yılı için kamuoyunda beklentiye dönüşen “en az 25 TL” düzeyinde taban fiyat açıklaması hem üreticimizin emeğinin ve alın terinin boşa gitmediğinin bir göstergesi olacak, hem spekülatif durumların önüne geçecek hem de geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilgili kurumun kâr etmesini sağlayacak sürece katkıda bulunacaktır.

Değerli büyüklerimizin bölgemizin en önemli unsurlarından biri olan fındık konusunda bu yıl da gereken hassasiyeti gösterecekleri hususunda şüphemiz yoktur. Taban fiyatların beklentiler ölçeğinde bir an evvel açıklanması temennisi ve beklentisiyle 2020 yılı fındık sezonunun tüm halkımız için hayırlara vesile olmasını, fındığın değerini bulduğu bir sezon olmasını diliyorum.” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here