Ana Sayfa GÜNCEL Şoför Esnafının Sonu Ne Olacak?

Şoför Esnafının Sonu Ne Olacak?

174
0
Paylaş

S.S. 16 No’lu Sanayi-Kurtuluş Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Necati Efe, mazota gelen zamlar sonrasında açıklamalarda bulundu.

Başkan Efe, hem araçların bakım masrafları hem yakıtlar hem de diğer giderlerin zamlanması sonrasında Hükümet ve yetkililerden şoför esnafı için bir çözüm üretilmesini talep etti.

Başkan Necati Efe, “Öncelikle bu yazı kesinlikle siyasi bir görüşe yönelik değildir.

Yazım emeği ile ekmek kazanmak isteyen ve buna rağmen göz göre göre bitme noktasına gelen dolmuş esnafının hak arayışıdır.

Bizler 18.02.2020 tarihinde ülkemizde genelinde çıkan lanet olası Covid-19 salgınından ve pandemi sürecinden en fazla etkilenen esnafız. Ülkemize hem bir vatandaş hem de esnaf olarak bu pandemi sürecinde diyetimizi fazlasıyla ödedik. Süreçte zarar eden esnaflar dükkânlarını kapatırken bizler 14 kişilik araçlarımıza alınan kurallar gereği 7 kişi ile seferlerimizi tamamladık. Zarar ederek bu günlere geldik.

Koronavirüs salgınının ağır olduğu ve tedbirlerin sıkı olduğu süreçte Fatsa Belediyesinden 60 Lt mazot desteği alarak biraz nefes aldık. Bundan dolayı Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar’a teşekkür ederiz.

Bizler sektör olarak marketler, fırınlar, lokantalar veya özel sektörler gibi fiyatları istediğimiz gibi değiştiremiyoruz; bizlerin fiyat tarifeleri OBB UKAME tarafından belirleniyor.

Örneğin fiyat tarifelerimizin yıllık değişimi 2020 yılında Sivil 3.00 TL-Öğrenci 2.00 TL; 2021 yılında Sivil 3.50 TL- Öğrenci:2.50 TL; 2022 yılında Sivil 4.25 TL- Öğrenci 3.25 TL şeklinde oldu. Mazotta ise 2020 yılı 6.50 TL, 2021 yılı 7.30 TL, 2022 Yılı 15.50 TL… 2020 yılından itibaren bugüne baktığımızda fiyat olarak %40 gibi zam yapılmış ama mazot fiyatlarına baktığımızda %150 zam yapılmış. Diğer amortismanlar hariç bir fiyat analizi…

Yetkililere sesleniyorum. Artık bıçak kemiğe dayandı. Bugün Ordu Bölgesinde ticari araç sayımız resmi olarak 5.400 üzerinde, Türkiye genelinde ise milyonların üzerinde… Hükümet ekranlarda boy boy arabalarının reklamını yapan fedakarlığı olmayan bir şahsın vergi borcunu silip, ülkemizin en önemli sektör olan ulaşım sektörünü bitirme aşamasına getirmesi manidar bir durumdur.

Bir müteahhit kadar değeri olamayan bir mesleğin temsilcileri veya üyesi olan kişiler olarak o zaman bizlere de karda kışta, salgından etkilenmeyip hala zararına hizmet veren bir meslek grubu olarak mazota indirim talep ediyoruz. Eğer bu talepler değerlendirilmeden zam üstüne zam yapılmaya devam edilirse dedelerimizden, atalarımızdan gelen bu meslek biter ve sizlerde bu mesleği bitiren iktidar olarak tarihe geçersiniz.

Değerli yetkililer ve özellikle iktidar vekillerimiz.

Gelin insanların içine çıkın. Sıcak deri koltuklarınızda, sıcak ortamlarda ağırlanmayı bırakın. Bir dolmuşa binip yolculuk yapıp, esnafla yolcularla dertleşseniz ve gördüğünüz tabloyu Cumhurbaşkanımıza söyleyiniz. Bazen diyorlar ‘bu durumlardan Reisin haberi yoktur’ diye işte bunları yapın ve haber verin.

Bizler bu saatten sonra ekmek mücadelesi veren yılların birikimi olan mesleğimizi kaybetmemek adına her türlü mücadeleye hazırız. Bizlere aylar öncesinden mazot 15 TL olmuş deselerdi bizler güler geçerdik, şimdi ise mazot ne zaman 20 TL olacak bunun tartışması içerisindeyiz.

Son zamanlarda ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gıda ürünleri  başta olmak üzere çoğu üründe KDV indirimi uygulandı. Ulusal kanallarda da bu süreçten sonrasını görüyoruz. Bazı marketlerde ürünlere ekstra zam uygulanıyor sonrasında ise KDV indirimi uygulandı diyerek yeniden zamlı olarak satışı devam etti. Yani KDV indiriminden bile fırsatçılık yapılıyor. Bu gibi durumlara neden yaptırım yok. Pandemi döneminde 2 yıl boyunca sıkıntı çeken şoför esnafının sürekli denetlenmesi için talimat vererek, bizlerin sık sık denetimlere maruz bıraktınız. Şimdi bu süreçte aynı hassasiyetini çalana, fırsatçılık yapana gösterilmesini bekliyoruz.

Bizler meslek olarak sizlerin yapamadığı desteği vatandaşa taşıma sektöründe, zarar etsek bile çalışarak gösterdik. Bizlerin en büyük sıkıntısı gelirimiz düştü, giderlerimiz arttıkça arttı. Bizim tek giderimiz araçlarımız değil; her bir şoför arkadaşımızın bir ailesi var ve ev giderleri ve daha birçok giderimiz var ama maalesef tüm bunlara rağmen hala şikayet alan, şikayet edilen bizleriz.

Sayın yetkililer artık fedakârlığı birazda sizler yapın. Bizlerle aynı duyguyu yaşayın, araç yakıtlarını, sanayi masraflarını cebinizden karşılayın yani kısacası normal vatandaş gibi yaşayın. Lüks araçlarınızı bırakın ama yok sizler hiçbir şeyden ödün vermeyin ama garibandan her şeyi bekleyin. Şoförler olarak artık dayanacak gücümüz kalmadı. Biran önce bizlerin sesini duyun, bizlere de KDV, ÖTV İndirimi sağlayın, en azından şoför esnafının hem cebini hem hayatını rahatlatmak amacıyla mazotta indirim yapın.

Gerek pandemi sürecinde gerekse de ekonomik olarak zor zamanlar geçirdiğimiz bu günlerde saat gözetmeksizin tüm vatandaşlarımıza hizmet eden şoför arkadaşlarımıza kolaylıklar diliyorum. “

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here