Ana Sayfa GÜNCEL Pazara Yerli Ürün Girsin, Fiyatlar İnsin

Pazara Yerli Ürün Girsin, Fiyatlar İnsin

921
0
Paylaş

Pazar ürünlerin de fiyat artışı, Pazar alanında çıkan olumsuz sorunlar ve vatandaşların şikâyetleri üzerine Fatsa Pazarcılar Derneği Başkanı Kemal Çatalkaya, gazetemize röportaj vererek hem esnafın hem de vatandaşın sorularına cevap getirdi.

Dolar kuru artışının Pazar ürünlerine çok fazla etkisini olmadığını ve esnafa verilen sözlerin tutulmadığını belirten Kemal Çatalkaya “Yıllardan bu yana pazarcı esnafı pasif esnaf olarak görülür. Esnaf nereye giderse gitsin adı pazarcıdır ve yaptığı için pazarcılık olarak anılır. Pazar esnafı kendi yağında kavrulur; kazancını da karını da kendine ayırır. Sebze satan esnafımızın dışarı gitmeme huyu var. Örneğin, Çarşamba pazarı şuan Fatsa’ya gelse 5 TL’ye satılan patlıcanın fiyatı 3 TL olur. Şuan yeşil fasulyenin fiyatı 8 TL, şarkı sözünde olduğu gibi. Normal fasulyenin fiyatı 4-5 TL’dir. Domates 7,5 TL olmuş. Yerli ürünler bu pazara girse fiyatlar aşağıya inecek zaten. Pazar yerine dolar vurdu ama belli bir kesime yansıdı bu yükseliş. Doların zaten kat sisteminde yükselişi doğalgazdır, borudur, kombidir, petektir ama pazarda bu etmenler yok ki. Düşünün bir çoraba nasıl dolar vursun? Esnafımız borçlarından, kazanç elde edememekten şikayetçi oluyor. Borcu olan, fındığını tüccara verdi, geri kalan halk ise fındığın yükselmesini bekliyor. Ha, fındık bugün 15 TL olsa piyasada hiçbir sıkıntı kalmayacak. Ürün fiyatlarının ve talep olmamasının yanı sıra bize verilen sözler tutulmadı. Ne zamanında eski Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Bey’in sözü tutuldu, ne de belediye başkanlarının verdiği söz tutuldu. Belediyelerin bize tek yardımı olumsuz hava şartlarında bir “alo” dediğimizde iş makineleri geliyor, yardımcı oluyorlar ve esnaflarımız da rahat rahat sergisini açıyor. Dışarı ilçe ve illerden esnaf almıyorum Fatsa pazarına ve belli bir kısmına kadarda açtırıyorum ki vatandaşlarımız içine girip rahat alışveriş yapabiliyor” dedi.

“5 Parça Kıyafet 250 TL”

Giyim ürünlerinin artışına tepki gösteren Çatalkaya, “Biz Eylül ayını yeni bitirdik. Yeni eğitim- öğretim yılı Eylül ayının 17’sinde başladı. Köylü halk ne yaptı? Fındığından 100 kg getirdi. Bir süveter, gömlek, hırka, ayakkabı 250 TL deniliyor. Ben pazarcılık işini 30 yıl boyunca yaptım ve şuan Pazarcılar Derneği Başkanı olarak herkese sesleniyorum. Böyle bir kanun yok! Fatsa’da 3-4 kişi mağaza esnafı olmuş, 5 parça kıyafete çok yüksek miktarlar söylüyorlar. Düşünün ki, 9 yaşında ki bir okul çocuğunun gömleği 50 TL olur mu? Bir çocuğun okul giyim masrafı ayakkabı haricinde 150 TL’dir. Vatandaş rahat rahat alışverişini yapsın, bu sistem her sene olan sistem. Kış sezonu Ekim ayının 10’undan sonra başlayacak ve işler başlayacak. Bir Pazar esnafı nereden baksanız 1000 TL gibi para kazanır” diye söyledi.

“Ürünler Günlük ve Taze Olarak Pazara Sunuluyor”

Pazarcılar Derneği Başkanı Kemal Çatalkaya doğruluk payı olmayan cümlelere inanılmaması gerektiğini ve “Bugün semt pazarı var. Oda başkanlarımız sayesinde Evkaf Mahallemize semt pazarı kurduk ki vatandaşlarımız rahat alışveriş yapsınlar, uygun fiyata ürün bulsunlar diye ve ben bir konuya da açıklık getirmek istiyorum. Vatandaşlarımız pazartesi ya da diğer günlerden kalan ürünlerin ertesi gün pazarlarında sunulduğunu dile getiriyorlar. Hayır, pazartesi ya da Salı fark etmeksizin pazar sergilerinde olan her ürün taze ve günlük olarak halden getiriliyor. İnsanların dilinde olan pazartesi kalan ürünü salı günü diğer pazarda satılıyor hikâyesine kimse inanmasın. Pazar esnaflarından vatandaşımıza olumsuz bir davranış sergilendiğinde hemen bizi arasınlar. Şikâyet numaralarımız var ve her daim iletişimdeyiz, bize bildirsinler. Gerektiğinde gelsinler derneğimize şikâyetlerini bildirsinler. Ben herkese elimden gelen yardımı ve iyiliği yaptım” diye konuştu.

Ayrıca pazar yerinden araçların geçmesi ve bundan dolayı da şikayet eden Pazar esnafına seslenen Kemal Çatalkaya “Sebze pazarının girişinden, adliyeye kadar giden cadde çift taraflı sergiydi bunu tek taraflı sergiye çevirdik. Girişli, çıkışlı araç verdik. Fakat pazarcı arkadaşlar tezgâhlarını yola değil de kaldırıma açsalar, ürünlerini düzenli bir şekilde yayarak sunsalar ve biraz geri çekilseler, araçlar rahat geçebilir” diye belirtti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here