Ana Sayfa GÜNCEL KOMŞULUK HUKUKU

KOMŞULUK HUKUKU

964
0
Paylaş

GÜRÜLTÜCÜ KOMŞU – ŞİKÂYET EDİN

Toplu yaşam merkezlerinin aniden yükseldiği, çok katlı çok daireli konutların şehrin yaşam alanlarının büyük bir kısmını oluşturduğu malumunuzdur. Peki yer yer ele alınan ve bir çok insanında   bu ani yerleşim ve yaşam tarzında ortak alan kullanımı, ve en önemlisi diğer kat maliklerinin haklarına saygılı olarak yaşayamama gibi sorunlar bugünün önemli liste başlarındadır.

Bu yazımızda ortak yaşamı idame ettirdiğimiz komşularımızın haklarına riayet etmemenin hukuki sonuçlarına ve toplumsal etkilerine değinmek istiyorum.

Apartmanlarda yaşayanların hak ve yükümlülüklerini bir bütün olarak içeren ayrı bir düzenleme yoktur. Komşuların hakkının zedelenmesi veya rahatsız edilmesi durumunda uygulanacak hükümlerin çeşitli kanunlarda dağınık bir biçimde yer alması yanında, hak aramak için başvurulacak mercilerin ve sürecin de buna bağlı olarak değişmesi; komşuluk hukukundan kaynaklanan hakların kullanılamamasına ve hatta farkına varılamamasına neden olmaktadır. Toplu yapılaşma ve yaşamanın son derece arttığı günümüzde, bir takım  düzenleme yapılarak apartmanlarda yaşayanların komşuluktan kaynaklanan sorumluluklarının farkında olmalarını sağlamak ihtiyaç haline gelmiştir.

Yasaların netliğinin olmayışı, apartman ,site veya aynı binada komşuluk yapan kişilerin belirli derece de bir takım kurallara riayet etmelerinin sağlanması adına bir takım kararlar alınması mümkündür. Buna göre  Kat Mülkiyeti kanunun maddesi ilişik tutularak Apartman Yönetim Planı yapılıp tüm malik veya ikamet eden kat sakinlerine tebliğ edilmek suretiyle, belirli saatler belirlenerek, gürültülü hareketlerin yapılmaması; Pazar günü ve resmi tatil günleri istirahat vakti olarak kabul edilmesi nedeni ile tüm gün boyunca gürültülü hareketlerin yapılmamasının önce uyarı ,tekrarı ve ısrarcı olunması halinde ilgili birimlere şikayetin yapılacağı hususu kararı alınarak tebliğ edilmelidir.

Bu kurallara uymayan komşular Sulh Hukuk Mahkemesine şikayet  edilebiliyor.  Dava sonucunda gürültü niteliğine göre farklı yaptırımlar uygulanıyor. 

Rahatsızlık veren komşuya para cezası verilmesi, hapis cezası ya da kat mülkiyetinin devri mecburiyeti gibi yaptırımlar uygulanabiliyor.

KMK’nın 18. maddesine göre; Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. Maddede ifade edilen yükümlülükler genel hatlarıyla belirlenmiştir. Bu yükümlülüklere uymayanlara apartman yönetimi tarafından ihtarda bulunulması, ihtara rağmen davranışın devam etmesi halinde ise yasal yollara başvuru yapılabilir.

Türk Medeni Kanunu’nun “Komşu Hakkı” üst başlıklı taşınmazın “Kullanım Biçimi”ne ilişkin 737. maddesinde de işbu konuya ilişkin bir hüküm yer almaktadır.
Söz konusu hükme göre;
“Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür.
Özellikle, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel adete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.


Apartmanlarda, “çekilmez hal” alacak şekilde belirlenen sınırın üzerinde ve tatil günlerinde gürültü yapmak, aynı şekilde yüksek sesle müzik dinlemek, televizyon seyretmek, telefonla konuşmak da şikayet edilmesi halinde çeşitli cezai yaptırımlara konu olmaktadır. Komşuyu rahatsız etmemek kanuni bir yükümlülüktür. Özetle. KMK’nın 18. maddesindeki ‘genel kuralı’ anımsatmak istiyorum: “Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.”

Örnek Teşkil edilebilecek bir takım şikayet konuları ; Yüksek sesle konuşmak veya tartışmak, gürültülü müzik dinlemek veya tv izlemek ,Üst kat komşuların evde sürekli topuklu ayakkabı ile geziyor olması, gece veya istirahat vakitlerinde ev dekorasyonunu inşaat gibi işler yapılması, koşturan küçük çocuk gibi genele yayılmış ortak sorunlar yer almaktadır. Ne var ki her ses her gürültü şikayet konusu edilmesi de etik ve komşuluk hukukuna aykırıdır. Belirttiğimiz ölçüde ses ,gürültü ve komşuluk haklarına zarar verici eylemin devamlı süreklilik arz eden bir yapısı olmalıdır

Bu tarz şikayetlerin doğrudan devlet eliyle çözüm noktası maaselef ki bulunmamaktadır. Ancak belirttiğimiz gibi, Apartman Yönetmeliği , Mahkemeler vasıtasıyla gerekse de bulunduğunuz bölgenin İlçe Emniyet Müdürlüğü veya ilgili Jandarma Komutanlıklarına da ulaşarak ,rahatsızlık vermekte ısrarcı ve Apartman Yönetmeliğine aykırı hareket eden komşularınızı şikayet edebilirsiniz. Özellikle yukarıda bahsettiğim gibi bu şikayetlerin yapılabilmesi ve ilgili kolluk kuvvetlerinin de bu şikayetlere ilgili davranmasını sağlamak adına şikayete konu olayın bir defaya mahsus eylem için yapılmamasını , ısrarcı ve daha büyük olaylara davetiye çıkaran eylemler için yapılmasını tavsiye ediyorum.

Sarhoş olarak başkalarının huzur ve rahatını bozacak şekilde davranışlarda bulunanlara
– Başkalarının huzur ve rahatını bozacak şekilde gürültüye neden olanlara,
– Apartmanın ortak yerlerinde tütün mamulleri tüketenlere,
– Evsel veya bireysel atık ve artıkları (çöpleri), bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atanlara,

– Apartman sakinlerinin rızası olmaksızın ortak yerlere bez, kağıt ve benzeri afiş ve ilan asanlara Kabahatler Kanunu uyarınca idari para cezası verilir.

Komşuluk hukukuna aykırı davranan,saygı ve birlikte yaşam standartlarının dışında davranan kişilerin bu eylemlerinin sadece bir kişiye değil tüm aileye ve o yaşam merkezine zarar verdiğini hatırlatmak isterim. Lütfen birbirimize saygılı olmayı ihmal etmeyelim. Saygılarımla.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here