Ana Sayfa GÜNCEL Haydar Gürsu ile Tarımı Değerlendirdik

Haydar Gürsu ile Tarımı Değerlendirdik

652
0
Paylaş

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu ile 2019 yılını değerlendirdik ve gündem konuları hakkında bilgiler aldık.

2019 yılı Şubat ayında Fatsa Ziraat Odası Başkanlığına seçilen ve göreve geldiği andan itibaren çalışmalara ara vermeksizin devam eden Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu ile çeşitli konuları konuştuk ve Fatsa’nın tarım gündemini değerlendirdik.

Gazetemiz Muhabiri Gökçe Yeşiller’in sorularını cevaplayan Başkan Gürsu, göreve geldiği andan günümüze kadar olan sürecin yoğun geçtiğini ve elde edilen sonuçtan memnun olduğunu dile getirdi.

Başkan Haydar Gürsu, “Belli bir düzeye gelmiş; belli problemleri aşmış ve düzeni oturmuş bir oda Fatsa Ziraat Odası. Fakat bu düzeni oluşturunca buranın ağırlığı da bir o kadar artmış durumda. İbrahim Etem Kibar Başkanımızın, Ziraat odasında yapmış olduğu çalışmalar; çiftçi ile ziraat odamızı bütünleştirmesi ve çiftçinin odamızı fazlasıyla özümsemesi bunlar çok önemliydi. Biz göreve geldiğimizde sistemi oturtulmuş bir oda ile başladık ama yükü de bir o kadar ağır bir oda Fatsa Ziraat odası oldu. Ziraat Odasında 1 yıllık süremiz içerisinde çalışmalarımız çok yoğun şekilde devam ediyor. Çok mutlu olduğumuz şeyleri yaşıyoruz.” dedi.

“Çocuklarımız Toprakla Buluşsun”

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu,  “Çiftçilerimizin odaya başvuruları ile alakalı, yapmış oldukları çiftçilikle ilgili konular ile ilgili elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz. Çiftçilerimize daha verimli ortam sağlamak ve verimi arttırmak için çalışmalarımız var. Bunun dışında eğitim çalışmalarımız da devam ediyor. Ziraat odamız olarak eğitim çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Eğitim çalışmalarımızın içerisinde sosyal projelerimiz var. Sosyal projelerimizin içerisinde de Fatsa Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir protokol imzaladık. Bu protokol vesilesiyle bütün okullara Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezimizde öğrencilerimizi toprakla buluşturuyoruz. Öğrencilerimize çeşitli faaliyetlerle seracılık nasıl yapılır, bitki nasıl yetiştirilir, tohum nasıl sebzeye dönüşür gibi çeşitli konularda bilgiler veriyoruz. Çocuklarımızı toprakla buluşturuyoruz. Bu sayede çocuklarımız kendi elleriyle bir bitkiyi, sebzeyi büyütüyorlar; dileyen olursa büyüyen bitkileri saksılarda evlerine götürüp bakımını üstleniyorlar. Çocuklarımız kesinlikle toprakla bir arada olmalı. Özellikle şehirde yetişen çocuklarımızın toprakla buluşma imkanı çok fazla olmuyor. Horoz sesi duymayan çocuklarımız var memleketimizde…”

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar’ın, Ziraat Odası Başkanlığında projelendirdiği ve Ekim ayında açılışı gerçekleşen Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi’nde çalışmaların yoğun olarak devam ettiğini ve merkez de farklı çalışmalarında yapılacağını söyleyen Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, “Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezimiz ilk olarak Eğitim vermek amacıyla başladı. Daha sonrasında ise geliştirilerek Üretim Merkezi haline geldi. Bu sezonda da Eğitim ve üretim sonrasında pazarlamayı da oluşturmamız gerekiyor. Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezimizde şuanda bölgemizde yetişen ama unutulmaya başlanan meyvelerimizin aşılanmasıyla ilgili çalışmalarımız var. Bununla ilgili örnek bahçe kuruyoruz. Yerel meyvelerimizin unutulmaması ve yok olmaması için çoğaltmayı amaçlıyoruz. Seralarımızın bazılarında ata tohumları ile ilgili çalışmalar sürdürüyoruz. Çilek hasadının daha da verimli olduğu gördük ve çilek seramızı bu sene biraz daha büyüttük. Peyzaj ve süs bitkileri ile ilgili çalışmalarımız var. Fatsa Ziraat Odası olarak yoğun şekilde çalışmaya devam ediyoruz.”

“Vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin de gösterdikleri olumlu davranışlar ve merkezimizi sürekli olarak ziyaret etmeleri bizleri çok memnun ediyor. Hatta Karadeniz Bölgesinde ki Ziraat Odaları bizleri sık sık ziyaret ederek projeler hakkında destek alıyorlar. Genel merkezimiz de çoğunlukla Fatsa Ziraat Odasına vatandaşları yönlendiriyorlar. Bu bizi çok mutlu ediyor. Yapılan ziyaretler sonucunda bizlerde Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezimizi farklı yönlere de kaydırma konusunda çeşitli planlar düşünüyoruz. O alan terapi merkezi gibi oldu. Bu nedenle bizlerde insanların dinlenebilecekleri; herkese eğitim verilebilecek bir alan söz konusu oldu. Hatta burada ekolojik tarım yapılsa ve Fatsa Ziraat Odası bu alanda ekolojik kahvaltı adıyla bir alan oluştursa gibi söylemler geliyor bizlere; bizlerde bu yönde çalışmalar yapmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.” diye konuştu.

“Çiftçin Cebine Para Girdiğinde Her Şeyini Bahçesine Harcar”

Bölgemizin ve İlçemizin en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındık hakkında sorularımızı cevaplayan Başkan Gürsu, çiftçinin emeğinin karşılığını alırsa kaliteli bahçelere de sahip olunabileceğini vurguladı.

“2019 yılında bizler açısından önemli olan durum fındık fiyatının zamanından önce açıklanması ve TMO’nun bu konuyu sahiplenmesiydi. Fındık fiyatlarının iyi olması nedeniyle bu sene ki fındık sezonun iyi ve verimli geçtiğini düşünüyorum. Bahçelerde gösterilen emeğin karşılığı çiftçimizin ve vatandaşımızın cebine olumlu yansıyınca bağına, bahçesine harcama yapmaya başladı. Bütün bahçeleri bakımları yapıldı. Çiftçinin cebine para girdiği takdirde elinde olan her şeyi bahçesine harcayabilecek potansiyelde olduğunu gördük. Daha kaliteli ve verimli ürün elde edebilmek için çiftçilerimiz çaba sarf ediyor. Fiyat konusunda önümüzü gördüğümüz takdirde biz kaliteli ve kapasitemizi daha yükseltebilecek bahçelere sahip olabiliriz diye düşünüyorum.”

Karadeniz İklimi Değişebilir…

Son zamanlarda bölgemizde ani değişen hava şartları hem vatandaşı hem de çiftçileri tedirgin ediyordu. Başkan Gürsu, iklim değişikliğinin bariz olarak görüldüğünü belirtti.

Haydar Gürsu, “Karadeniz Bölgesinde ekolojik yapı değişikliği söz konusu yani yıllar sonra Akdeniz İklimi ile karşı karşıya gelebileceğimizi gösteriyor. Bu yıl don tehlikesinin fındık ile ilgili çok fazla zararı söz konusu değil ama geçmişte bölgemizde bir yağmur yağdığında sine sine yağardı ve toprak suya doyardı. Şimdi ise yağmur bardaktan boşalırcasına yağıyor ve burada iklim değişikliğini bariz şekilde görebiliyoruz. Fındık önünde ilerleyen zamanda don ve dolu tehlikesi görülüyor. Fındığın harmandan kaldırıncaya kadar tehlike ile karşı karşıya olan bir ürün olduğunu biliyoruz ama çiftçimizde elinden geleni yapıyor.” dedi.

Fatsa’da en önemli gündem maddelerinden biri olan siyanür hakkında düşüncelerini sorduğumuz Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, “Siyanür konusunda teknik bilgi ve çevremize ne kadar verdiği konusunda –oranlar ve değerler açısından- net bir bilgi sahibi değilim fakat ben bir Fatsalı ve bir çiftçi olarak siyanürün her şeyi öldürdüğünü biliyorum. Kamuoyunda bahsedilen konuların bizim bilgimizin dışında biraz daha fazla aydınlatabilecek kurumlar olmalı. Bu kurumlar üniversiteler, sağlık bakanlığı, çevre bakanlığı gibi kurumlar olmalı. Bu konu ile alakalı Fatsa Belediye Başkanımız İbrahim Etem Kibar’ın çalışmaları olduğunu söyleyebilirim. Bizim kadar kendisi de bu konulardan rahatsız olduğunu düşünüyorum.” dedi.

“Tehlikeli Dönemler İle Karşılaşabiliriz”

1986 yılında Çernobil Nükleer Santralinde yaşanan patlama sonucunda en fazla etkilenen ve zarar gören bölgelerden birisi de Karadeniz Bölgesiydi. Radyasyonun ilçemiz tarımına ve ekonomisini nasıl etkilediğini hatırlatan Başkan Haydar Gürsu, siyanürde de aynı durumların yaşanabileceğini söyledi.

Haydar Gürsu, “Bu konu bizlere Çernobil hadisesinde Fatsa’nın sınırına kadar radyasyonlu bölge denildi ve sınırdan sonrasında radyasyonsuz denildi. Söylemlere göre Ünye fındığında radyasyon yoktu ve burada vardı. İki ilçenin fındığını alan aynı kişilerdi ama Fatsa’dan fındığı 5 TL’ye alıyorlarsa diğer bölgelerin 10 TL’ye alıyorlardı. Organize Sanayi Bölgemizde büyük gıda firmalarına çalışan işletmelerimiz ve sanayicilerimiz var. Onlarla sohbet ettiğimizde geçmişte yaşadığımız tehlike ile karşı karşıya gelebileceğimizi düşünüyorum. İleride o bölgede siyanür havuzları var söylemleri ile aynı tehlikeli dönemler ile yeniden karşılaşacağımızı düşünüyorum. Bununla ilgili Fatsa kamuoyunu rahatlatacak durum ise Belediye Başkanımızın Mart ayı içerisinde profesörlerin, yetkili kişilerin gelerek kamuoyunu aydınlatılacağı ile ilgili yapmış olduğu çalışmadır. Biz Ziraat Odası olarak maden alanı çevresinde ki köylerde bulunan vatandaşların endişelerinin olduğunu biliyoruz. Fakat o alanda yaşayan insanlarında ‘bizde burada zarar görüyoruz’ diyen ayağa kalkan bir köy olmadığını biliyoruz. Ama her şeyden öte vatandaşın ve stk’ların kendi araştırmalarının yanı sıra maden yetkililerinin de kamuoyunu aydınlatıcı açıklamalar yapması gerektiğini düşünüyorum ” diye konuştu.

Röportajımız sonunda güzel temennilerde bulunan Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, “İnşallah 2020 yılında da geçmiş yılda olduğu gibi hükümetimizin yine erken fiyat açıklamasını ve TMO’nun da yine destek sağlamasını temenni ediyoruz. Çiftçimizin emeğinin karşılığını alması konusunda Fatsa Ziraat Odası olarak ciddi anlamda çalışmalarda yapıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Genel merkezimize giderek fındık ve çiftçilerimiz hakkında belgelerimizi verdik. Biz boş durmuyoruz. İnşallah bu yılda güzel temennilerle bereketli ve bol hasatlar diliyorum.” dedi.

Haber: Gökçe YEŞİLLER/ MİR KUZEY GAZETESİ

Paylaş
Önceki İçerikSTK’LARDAN ORTAK TAVIR
Sonraki İçerikFATSA TEK YÜREK

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here