Ana Sayfa GÜNCEL “Fındıkta %94 Oranında Zarar!”

“Fındıkta %94 Oranında Zarar!”

4192
0
Paylaş

“Fındık Çuvala Girene Kadar Zarar Görebilir”

“Fatsa Ziraat Odası Organik Ürünlerle Ses Getirecek!”

21 Çeşit Ürün Değerlendirildi

İlçemizde son zamanlarda hava sıcaklıklarının ani değişimleri ve yaşanılan don olayları sonrasında fındık üreticileri Karadeniz’in geçim kaynağı fındığın zarar gördüğü dile getirdi. Fatsa Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucunda da fındıkta büyük bir zarar oluştuğu açıklanmıştı. Gündemi meşgul eden konuları Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu’ya sorduk…

Pandemi döneminde virüs yayılımının azalması için kısıtlamalar getirilmiş ve bazı nitelikli durumlara muafiyet getirilmişti. Sokağa çıkma kısıtlamalarında bağ ve bahçeleri ile ilgilenen Çiftçi Kayıt Belgesine sahip olan vatandaşlar muaf tutulmuştu. Son zamanlarda özellikle Karadeniz Bölgesinde Covid-19 artışı söz konusu olurken, çiftçi kayıt belgesine sahip olanların muafiyetleri de ortadan kaldırıldı.

Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, havaların soğuması ve çoğu bölgelerde kar yağışının hala etkisini kaybetmemesi nedeniyle bahçelerde yapılabilecek bir işin olmadığını dile getirdi.

“Çiftçilerimiz Duyarlı Olsun”

Başkan Haydar Gürsu, “ Fatsa Ziraat Odamızın 17.180 aktif Çiftçisi olan bir kurumdur, Çiftçilerimiz Sokağa çıkma yasağından muaf olmak için Odamızdan belge talebinde bulundular, Çok gerekli olmadıkça çiftçilerimiz köylerine gitmiyor ve belgelerini de gerçekten köylerde yapacakları işleri olduğunda kullanıyorlar. Pandemi döneminde köylerde ikamet eden çiftçilerimizin de bu belgeyi kullanmalarına çok fazla gerek kalmadı. Köyde işi olmayıp da çiftçilik belgesi olup o belgeyi alarak bir yerlere ya da köyüne kentine gitmeye çalışan insanlar oluyordu. Bağ ve bahçe işleriyle uğraşan çiftçilerimizde bir problem yok ama çiftçiler bu belgeyi kullanarak başka şeylerde kullanıyor. Örneğin Yalıköy’de bahçesi olan vatandaş Korgan yolunda görülüyor. Pandemi sürecinde Covid-19’un artışının nedenleri bu durumlara bağlanıyor. Hafta sonu çiftçi belgesine yönelik muafiyetin kaldırılması bu gibi durumların önüne geçmek için yapıldı.  Kısıtlama olduğu bir günde elinde çiftçi belgesi olan vatandaş Perşembe Yaylasına gidiyor ya da farklı bir köye ziyarete gidiyor. İnşallah bu süreç de Covit-19 un düşmesini bekliyor ve çiftçilerimizin daha duyarlı olmalarını rica ediyoruz.”

Karadeniz Bölgesinin geçim kaynağı fındıkta her sene belli tehlikeli durumlar söz konusu olabiliyor. Don, kuraklık ve birçok farklı etmen fındığa zarar veriyor ve üretici mahsul anlamında büyük kayıp yaşayabiliyor. Bu konuda üreticilere dikkatli ve duyarlı olmaları konusunda uyarıda bulunan Başkan Gürsu, fındıkta sigorta yapılmasına özen gösterilmeli dedi.

Haydar Gürsu, “Fındık bizim olmazsa olmazımız. Fındığın başına gelebilecek tehlike sadece don değildir. Fındık çuvala girene kadar don, sel, rüzgâr gibi afetlerden zarar görebilir.  Öyle ki artık doğanın düzeni değişti.  Bir bakıyoruz ki yağmur eskisi gibi yağmıyor; Ağustos ayında dolu yapabiliyor. İklim değişikliklerinden ötürü bir hava değişimi oluyor. Karadeniz bölgemizde artık Akdeniz İklimi olacağı söyleniyordu ve artık hissedilir hale geldi. Fındığın her geçen gün tehlikesi daha da artıyor. Çiftçilerin kendilerini korumak adına Mart ayının 11’ine kadar TARSİM sigortalarını yaptırmaları, son günlere kalmadan bahçelerini sigortalatmaları gerekiyor. Sigorta yaptırınca her şey bitmiyor maalesef. Artık sigorta yaptırımın sonra 7 gün sonrasında sigorta faaliyete geçiyor. O 7 günlük süreçte bir olumsuz olay olduğunda sigorta kapsamına girmiyor. Bunların aşılması ile alakalı çalışma yaptık ama maalesef başarılı olmadı. Bu konuda serzenişte bulunuyoruz.” diye konuştu.

%94 Oranında Fındıkta Hasar Oluştu

Geçtiğimiz haftalara kar yağışı sonrasında aniden hava sıcaklıklarının düşmesi kıyı ve orta kesimde don oluştururken, fındığa da ciddi zarar verdi. TARSİM incelemesi sonrasında ciddi hasar oranları olduğunu açıklayan Haydar Gürsu, “Kar yağışının etkin olduğu akşam -8 dereceleri gördük. Bir bahçemize kurdurtmuş olduğumuz termometrede ise – 13 dereceyi gördük.  – 13 çok ciddi bir rakam… Olay sonrasında Ziraat Odamızın Tarım danışmanı arkadaşlarımızla birlikte  çalışma yaptık ve bu çalışma neticesi de çok iç açıcı değil. Yüzde 50 ila yüzde 80 arasında mahsul zarar gördüğü ortaya çıktı. Bizim bölgemizde 200 rakımdan 400 rakım arası yani orta kesim köylerimizde çok ciddi sıkıntı var. Bazı yerlerde ise zarar yok denecek kadar az. Sadece oran olarak yüzde 50’lerin üstüne de çıkabilir. Biz bunu iyimser bir oranla paylaşıyoruz. Don olayları sonrasında TARSİM’in yapmış olduğu inceleme sonucu Ilıca Kayaköy’de %83, %94, %69 oranında hasar tespiti yapıldı. Bu ciddi bir rakam.”  dedi.

Fındığın her mevsimde tehlikeye maruz kalabileceğini söyleyen Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, “Bölgesel olarak baktığımızda ise Orta kesimde yağlı fındık, palaz fındık ve Giresun fındıkta çok ciddi bir durum var. Yüksek kesimlerde olan çakıldak fındık, yağlı- palaza oranla daha düşük bir zarar var. Mart ayına yeni girdik rahat olmamak lazım,. Fındık birden şımarır ve üzerine bir don tehlikesi gelir, kuraklık gelir. Kısacası fındık konusunda tehlike devam edebilir. Bu konuda da önümüzde ki haftalarda İl ve İlçe tarım müdürlükleri bir zarar tespiti yapacaklar.” diyerek üreticiyi uyardı.

Üreticinin hem tarım hakkında yeni çalışmalar yapabileceği hem de kurulan sistemle bölgemizde olmayan ürünlerin dahi yetiştirilebildiği Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezinin pandemi nedeniyle projelerine ara verildiğini söyleyen Başkan Haydar Gürsu, Merkezde üretilen sebze ve meyveleri farklı şekilde değerlendirilmek üzere proje yaptıklarını dile getirdi.

“Üretilen Emek Farklı Şekilde Değerlendiriliyor”

Gürsu “Pandemi döneminden dolayı Çiftçi Eğitim ve Üretim merkezimizde sosyal projelerimize ara verdik. Fakat Hilmi Beyin başlatmış olduğu organik tarımla alakalı projelerini yakinen takip ediyoruz. Bununla alakalı Ordu’da Üretilen Ordu’da Tüketilsin projesiyle alakalı bir çalışma yapıyor ve neticesini de alıyoruz. Çiftçi Üretim Merkezimizde her yıl yetiştirmiş olduğumuz sebze ve meyvelerimiz vardı. Biz her yıl ürünlerimizi yetiştirip piyasaya sürdüğümüz zaman herkes ile aynı zaman diliminde oluyordu. Malum o süreçte çok fazla ekonomik bir getirisi olmuyordu. Bu nedenle bizde dedik ki biz bu sebzeleri ilaçsız, gübresiz ektik ve ürünlerimiz kıymetli ürün olarak görüyoruz. Neden kıymetli? Çünkü doğal ürün kıymetli ürün. Ürünlerimizde pazar indiği zaman para etmediği zaman. Bu ürünü ya turfanda yapacaksın ya öncesinde yapıp pazar çıkacaksın ya da daha sonrasına pazara süreceksin. Bizde dedik ki emek verdiğimiz ürünleri mamul yapalım.”

21 Ürün Ve Onlarca Farklı Lezzet”

Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezinde üretilen domatesten, yöremizin meyvesi taflana kadar birçok ürünü pazara farklı ve talep görecek şekilde indireceklerini vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, “Çiftçi Eğitim Merkezimizde bizlerle çalışan kadınlarımıza danıştık. Onlara ‘Siz elinizde olan ürünleri köylerde ne yapıyorsunuz?’ diye sorduk. Onların fikirlerinden de yola çıkarak yaptığımız toplantıda domatesten salça yaptık, elmalarımızdan hurmalarımızdan pekmez yaptık; elma ve hurmalarımızı kuruttuk. Özel domateslerimizi inceledik ve bunlardan reçel yaptık. Kapya biberleri aldık erişte yaptık. Biberlerimizin tohumlarını aldık ata tohumu olarak ayırdık, dışlarından pul biber yaptık. Bölgemizin kıymetlisi ısırgandan erişte yaptık. Şimdi çalışmamız devam ediyor.  21 tane elde ettiğimiz ürünümüz var. Bu 21 tane ürünü bu yıl yapmış olduğumuz AR-GE çalışmamız sonrasında hayata geçiriyoruz. Biz bir kilo domatesi 2 TL gibi bir fiyata satıyorken, bir kilo domatesi kavanoza soktuk ve değerinde satışa sunacağız. Çiftçilerimize öğreterek bu şekilde farklı yöntemlerle kendilerine ekonomik kazanç elde edebilecekleri bir yol daha göstermiş oluyoruz. Odamız bünyesinde satışlarımız olacaktır. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Organik Ürünler Satış Bölgelerinde Fatsa Ziraat Odamızın ürünlerini de görebileceksiniz. Bu süreç Fatsa Belediyesi ile de devam ediyor. Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar’ında Organik ürünlerle alakalı projeleri var. Fatsa Ziraat Odası olarak bu projelerle alakalı çalışmalar yaparak taşın altına elimizi koyalım diyoruz.” şeklinde konuştu.

Haber: Gökçe YEŞİLLER DEMİRBAŞ

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here