Ana Sayfa GÜNCEL Fatsa’da Üretiliyor Onlarca Ülke Alıyor

Fatsa’da Üretiliyor Onlarca Ülke Alıyor

2636
0
Paylaş

İlçemiz Sefaköy Mahallesinde kurulan Alabalık Çiftliği, hem Fatsalılara hem de dünyaya alabalık üretimi gerçekleştiriyor. Sefaköy Mahallesinde Sağlık ailesinin 1996 yılında kurdukları Sağlık Alabalık Çiftliği, yıldan yıla gelişerek yaptıkları yeniliklerle yurtdışına balık ihracatı yapılmasına vesile oluyor.

1996 yılında kurulan Sağlık Alabalık Çiftliği ve Restoran, şuanda Sağlık ailesinin kendi fındık bahçesinin içerisine kurulu ve tamamen doğal kaynak suyu kullanılarak üretim yapıldığı öğrenildi. Aile ilk olarak 5 havuz ve 10 bin balık ile başladıklarını işletmede şuanda 1,5 Milyon alabalık üretimi gerçekleştiriyorlar. Doğa ile iç içe olan Restoran kısmında ise gelen müşteriler temiz havanın tadını çıkarıyorlar.

Sağlık Alabalık Çiftliği ve Restoran hakkında işletme Sahipleri Selahattin ve Fatih Sağlık ile röportaj gerçekleştirdik.

Sağlık Alabalık Çiftliğinin oraya çıkış hikayesini dinlediğimiz İşletmeci Selahattin Sağlık, “1996 yılından bu yana bu işi yapıyoruz. Ali Çebi Ağabeyimiz bizlere vesile oldu. Babam ve Ali Çebi köyde kaynak suyu ararlarken, köy sakinleri onlara bu bölgede bir su var diyorlar. Şuan işletmemizin olduğu bölgede ki suyu kullanarak bir işletme açalım fikirleri ortaya çıkıyor. İlk olarak 5 havuzla çalışmalarımıza başladık, sonrasında kuluçhane yapıldı. Kuluçhane yapıldıktan sonra kendi ürettiğimiz balığı restoranda pişirelim dediler ve restoran kısmı faaliyete açıldı. Yıldan yıla işletmemize yenilikler katarak bu günlere geldik. Şuanda da işletmemizde kullanılan suyun çoğunluğu kendi fındık bahçemizden çıkmakta ve bir kısımda devletten kiralamış olduğumuz başka bir bölgeden gelmektedir.” dedi.

Alabalık besleme ve üretiminde kaynak suyunun daha verimli olduğunu dile getiren Sağlık, “Çevremizden çıkan doğal kaynak suları ile balık havuzlarımız doluyor. Ve çevrede bu gibi işletmeler bu kaynak sularını kullanırlar. Alabalık tesislerinde maalesef ırmak suyu kullanılmaz çünkü ırmak suyu genellikle çamurlu oluyor. Irmak suyuyla üretim olmamasından ötürü kaynak suları bizler için avantajlı. Alım-satım yapan işletmeler ırmak suyunu kullanarak tesislerinde faaliyet gösterirler.” diye konuştu.

5 Havuzla Başlayan İhracat

5 havuz ile başlanılan Alabalık Çiftliğinde, vatandaşlara alabalık satmaktan dünyaya balık ihracatına doğru ilerleyen Sağlık Alabalık Çiftliği İşletmecileri, “İki tanesi büyük olmak kaydıyla şuanda 8 havuzumuz var. Biz 10 Bin balık ile başladığımız Sağlık Alabalık Çiftliğinde şuanda yılda 1,5 Milyon civarında yavru üretebiliyoruz. Biz bu üretim sonrasında yavrular farklı işletmelere veriliyor ve sonrasında oluşan balıktan somon yapıp yurt dışına ihracat ediliyor. Sefaköy’ün alabalığı yurtdışına ihraç oluyor diyebiliriz” dedi.

Hamsiye Rakip Alabalık

Selahattin Sağlık “Biz yılda 150-200 Bin adet işletmemizde porsiyonluk balık satılıyor. Pandemiden dolayı satışlar biraz düştü fakat restoran olmasa bile vatandaşlarımız gelerek canlı balık alıp evlerine götürülüyor. Alabalığa karşı pandemi de talep düşmedi. Kış aylarında hamsinin çoğalması da bize yönelik talepte değişiklik yaratıyor fakat bu sene hamsinin az olması nedeniyle insanlar alabalığa daha çok yöneldi. Alabalık bir nebze hamsiye rakip oldu.”

“İklim değişikliği Alabalıkları da Etkiledi”

Bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde olması ve bölgemizde yaşanan olumsuz hava şartları balıkların yumurtalama dönemlerini etkilediğini dile getiren Selahattin Sağlık “Aralık ayının ilk haftalarında alabalıklarda su sıcaklığından dolayı dişi balıklar yumurtaya gelirdi. Sonrasında ise sağım yapılırdı. Bu sene ise iklim değişikliği, bölgemizde yaşanan kuraklık, havaların mevsim normallerinden sıcak olması nedeniyle balıklarda bir değişim oldu ve yumurtaya gelme durumunu mart ayını attı. Bu sebepten dolayı balık sağımlarında belli bir sıkıntı oldu. Şuan ki sağımdan sonra 350 Bin adet yumurtamız var.” diye belirtti.

Çiftlikte üretimi yapılan balık yavrularının ondan fazla ülkeye ihracat edildiğini söyleyen Fatih Sağlık, “Allah izin verirse 300 Bin civarında yavrumuzu ihracat için diğer firmalara teslim edeceğiz. Japonya, Rusya, Amerika, Libya gibi ondan fazla ülkeye bu balıklar ihraç ediliyor. Zaten Türkiye’de en fazla ihracat yapılan ürün çiftlik balıklarıdır. Norveç somonuna alternatif olarak şimdi Karadeniz Somonu yurtdışına gönderiliyor.” ifadelerini kullandı.

Haber: Mir Kuzey- Gökçe Demirbaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here