Ana Sayfa GÜNCEL “Fatsa Kendi Kabuğunu Kırmaya Devam Edecek”

“Fatsa Kendi Kabuğunu Kırmaya Devam Edecek”

661
0
Paylaş

OSB’de Yüzde 800 İstihdam Artışı

2019 Yılı Piyasa Değerlendirmesi

İlçemizde istihdam ve yatırımlar konusunda adından söz ettiren Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş ile söyleşi gerçekleştirdik. İlçemizde ve bölgemizde önemli olan konuları ve Fatsa’nın gündemi ile alakalı yaptığımız söyleşide FATSO Başkanı Tayfun Karataş önemli noktalara değindi ve açıklamalarda bulundu.

Başkan Karataş, 2019 yılını çok fazla çalışma ile geçiren Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2020 yılında da Fatsa adına güzel çalışmalar yapacağını ve başta Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere çoğu konuda yatırımların arttırılması için daha fazla çaba harcanacağını dile getirdi.

Fatsa dışında  Kumru, Korgan, Çamaş, Çatalpınar, Kabataş, ve Aybastı ilçelerini de çalışmalarına dahil eden ve sürekli olan ilgilenen FATSO Başkanı Tayfun Karataş, 2019 yılı sonunda ekonomi anlamında değerlendirmelerde bulundu.

“İstenilen Oranlar Elde Edilmedi”

2019 yılında faizlerin yüksek oranda uygulanılmasının birçok sektörü etkilediğini ve yılsonuna kadar inşaat, otomotiv gibi sektörlerde durağanlık yaşandığını belirten Başkan Karataş, “2019 yılına genel olarak baktığımızda olumlu boyutlarda gerçekleşmedi bunu kabul etmek gerekir. Özellikle ticaret ile uğraşan işletmeler açısından yani üretim yapan ve ihracat yapanlar açısından pozitif bir yıl olmasına rağmen, özellikle perakende sektöründe var olan işletmelerde arzu edilen performans ortaya konulmadı. Bu durumun bir takım sebepleri var. İlk olarak, 2019 yılı içerisinde yüksek faiz uygulanması sadece bölgemizde değil ülkemiz piyasasında durağanlığa sebep oldu. Bu durağanlıkta başta inşaat sektörü olmak üzere, otomotiv ve birçok farklı sektör etkilendi. Var olan kaynaklara sahip olan vatandaşta ihtiyaçlarını erteleyip banka mevduatlarından bu mevcut kaynaklarını kullandılar. Çünkü yüksek faiz sonucunda yüksek gelir elde ettiler. Sonuçta piyasaya girmesi gereken sıcak para ne yazık ki arzu edilen şekilde piyasaya yansımadı. Fakat 2019 yılının son çeyreğinde faizlerin düşmesi ile piyasada da hareketlilik başladı. Örneğin, inşaat ve otomotiv sektöründe oluşan faiz indirimleri ister istemez pazarın ertelenmiş olan talebini yılın sonlarında oluşması ile karşılaştık. Ama ilk başta vurguladığım gibi perakende sektöründe hizmet veren işletmelerde istediğimiz oranlar elde edemedik.”

“Fındık Geliri Piyasaya Girmedi”

Ekonomik sıkıntıların sadece Fatsa bazlı olmadığını dile getiren Tayfun Karataş, “Sadece Fatsa olarak değil diğer 6 ilçemizde de durum bu yönde devam etti. Diğer ilçelerimizde zaten tarıma dayalı bir ekonomiye endeksli bir model söz konusu; bu bağlamda da sağ olsun Hükümetimiz Toprak Mahsulleri Ofisini (TMO) aracı kılarak, fiyatı da doğru bir yerleşkede sunarak vatandaşımızın memnuniyeti ile karşı karşıya kalındı. Fakat elde edilen bu fındık geliri piyasaya girmedi. Bu nedenle çevre ilçelerimizde bulunan işletmelerimiz arzu ettikleri ciroları ve satışları yakalayamadılar. Ama 2020 yılına baktığımızda bu yıla göre daha hareketli olacağını düşünüyorum. Çünkü faizlerin tekamülde ineceğini baz alırsak, bu inen faizlerinde piyasada bir hareketlilik sağlayacağını düşünüyorum. Lakin çok afakî bir satış olmayacak ama 2019 yılının sonuna kadar olan satışlardan daha fazla ve iyi satışlar olacaktır ve işletmelerimiz daha iyi gelir elde edeceklerdir.” dedi.

Tayfun Karataş, Temmuz ayında sivil toplum kuruluşları ile yapılan ortak fikir toplantısında Fındık fiyatlarının üretim başlamadan açıklanmasını gerektiğini vurgulamıştı. Düzenlenen toplantılar sonrasında ise fındık fiyatı açıklanarak herkes tarafından memnuniyetle karşılandı.

Fındık üreticisi fındığını pazara indirmeden fiyatların açıklanmasının herkes açısından olumlu sonuçlandığını belirten Başkan Karataş, “Bu yıl üretim olmadan fındık fiyatı açıklandı ve açıklanan fiyat beklentiyi karşıladı. Baktığımızda 2019 mahsulünün fiyatının açıklanması ve alımların yapılması konusunda hükümetimizin büyük bir adımı oldu. Tabi ufak tefek eksikler olmuş olabilir Gerek TMO ayağında gerekse de üretici ayağında sıkıntılar yaşanmış olabilir. Her olayda bu tarz durumlar yaşanabiliyor. Ama baktığımızda fiyat aralığı memnuniyet vericiydi. Sonuçta bizlerde birer fındık üreticisiyiz. 2018 yılı ile bu yıl arasında bakıldığında bu yıl fındık fiyatları daha iyiydi. Hükümetimizin doğru zamanda TMO ile birlikte fındık fiyatını açıklaması üreticimizin de daha rahat yol almasını sağladı. Bu nedenle üreticimizin memnun kaldığını söyleyebiliriz. Buna vesile olan Hükümetimize de teşekkür ederiz. TMO her daim fındığın içerisinde yer bulacak ve inanıyoruz ki her daim fındık pazara inmeden önce fiyatların açıklanacağını ümit ediyoruz. Bu şekilde devam eder ise her iki tarafında mağduriyeti ortadan kalkar ve memnuniyeti yükselir.” diye konuştu

“20 Bin Kişi 100 Bin Kişiye Bakıyor”

Fatsa’da istihdamın arttırılması yönünde çok fazla çalışmaya imza atan ve Fatsa’da iş olanaklarını arttırmak adına faaliyetlerine devam eden Tayfun Karataş, Fatsa’da istihdamın daha da arttırılması gerektiğinin altını çizdi.

Başkan Karataş, “Fatsa’da istihdam oranına baktığımızda 20 Bine yakın sigortalı çalışanımız var. Bu oran ise Fatsa için çok az. Yaşayan nüfusun 120 Bin olduğu yerde sigortalı nüfusun 20 Bin sigortalı var. Yani 20 Bin insan 100 Bin insana bakıyor. Bu oranı daha da arttırmamız lazım ve destekleyici fikirler ortaya sunmamız lazım. Ben göreve geldiğim 2009 yılından bu güne dek hep şunu ifade ediyorum, ‘toplum olarak üretmemiz lazım’ ve bunun alt yapısı da yani üretimi destekleyen en büyük argümanda istihdamdır. Bölgemizin en büyük sorunlarından biri de bu aslında. Eğer ki Fatsa’da insanların işi yoksa cebinde parası yoksa karnı doymuyorsa; sizin yaptığınız parkın, bahçenin ya da herhangi bir hizmetin hiçbir önemi yok. Dolayısıyla bizim insanlarımızın karnını doyurabileceği, iş imkânlarına ulaşabileceği, para kazanabileceği ve kazandığı parayı da memleketinde harcayabileceği ortamı sağlamamız gerekiyor. O nedenle Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası olarak istihdamı arttırmamız gerektiğini daha yüksek sesle dile getiriyoruz.”

FATSO Başkanı Karataş, yaptığı açıklamada Fatsa Organize Sanayi Bölgesinde istihdamının geçmişten günümüze Yüzde 800 arttırıldığını söyledi. Göreve geldiklerinde 6 ülkeye ihracat yapılırken bu sayının 60 ülkeye çıkarıldığını ve artık Fatsa’da istihdamın, dış ticaretin konuşulduğunu dile getirdi. Karataş, “Fatsa kendi kabuğunu çok ciddi oranda kırdı ve kırmaya da devam edecek.” dedi.

FATSO’nun bölge için çalıştığını vurgulayan Karataş, “Bu nedenle 2020 yılında Allah nasip ederse OSB’de 7000 kişinin istihdam sağlamasını hedefliyoruz.  Şuanda 4800 çalışanımız var ve yaklaşık 2200 daha fazla çalışan ve daha fazla istihdam hedefliyoruz. Mevcut yatırımları başlamış ve başlayacak olan işletmelerimiz var. Yani bu istihdam artışı olacak söylemlerimizi hayal olarak değil gerçek olarak dile getiriyorum. İlerleyen zamanlarda yapımına başlanmış ve yapılacak olan fabrikalarımız var ve yatırımlarını genişletecek olan yatırımcı firmalarımız var. 550 dönümlük alanda 7000 istihdam her OSB olan bir durum değil. Gayemiz ve çabamız daha fazla istihdam sağlamak, daha fazla kişinin çalışmasına, evine ekmek götürmesine vesile olmak… Ayrıca 7000 kişinin istihdam etmesi demek bugün ki şartlarda aylık olarak 20 Milyon sıcak paranın girmesi demektir. Fatsa ekonomisine 2020 yılı sonu itibari ile 20 Milyon TL para girecek. Yıllık olarak da ek olarak bazı durumlarla beraber 350 Milyon para Fatsa’da olacak. Bunun sonuncunda da Fatsa’nın bir fındık bahçesi daha olur. Ticaret ve Sanayi Odaları ne yapar sorusunun da en net cevabıdır bu sonuç. Bizde FATSO olarak elimizden gelen çabayı ve gayreti gösteriyoruz. Yaptığımız eğitimlerle, yatırımcıların bölgemize çekilmesiyle, FATSO olarak bölgemiz için çalışıyoruz.  FATSO bölgede istihdam ve sıcak paranın artması için uğraşan bir kurum. Laf üreten değil, çözüm üreten; çözüm üreterek de insanları iş sahibi yapabilen bir kurum. Bunun en somut örneğide Organize Sanayi Bölgesidir.” dedi.

“Fatsa’yı Gerçekten Seviyoruz”

“Organize Sanayi Bölgesinde şuanda 7000 istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Ama kamulaştırma maliyeti bittiğinde hedefimiz 12-13 Bin civarında bir istihdam sağlamaktır. Ve OSB’de 12 Bin istihdamı sağlamak demek ayda yaklaşık 30 Milyon TL para demektir. Yılda ise fayda sağlayan işletmeler ile birlikte 550 Trilyon demektir. İlçe ekonomisi içinde 550 Trilyon sıcak para akışının girebileceği herhangi bir hizmet yok ve herhangi bir alanda yok. Eğer ki bunu sağlarsak OSB kendi kabuğunda kavrulacak duruma gelir. Ticaret ve Sanayi Odası olarak baktığımda ise ben şunu iddia ediyorum. Hiçbir kurum FATSO’nun sağladığı sıcak parayı ya da yatırım organını sağlamamıştır. Bunu sağlayan tek kurumuz. Yarattığımız istihdamlarla, yaptığımız işlerle Fatsa’yı gerçekten sevdiğimizi belli ediyoruz.”

“Siyasilerimizden Aynı Hassasiyeti Görmüyoruz”

OSB kamulaştırılması için çok fazla çalıştıklarını dile getiren Başkan Karataş, gerek istihdam arttırılması gerekse de Fatsa’da yatırımların arttırılması yönünde siyasi anlamda bir hareket olmamasına sitem etti. Başkan Karataş, “Bir ilçede 60 ülkeye ihracat yapabilmek büyük bir başarı ve bu avantajımızı daha da arttırmamız lazım. Daha farklı pazarla açılmamız, üretmemiz ve daha farklı yatırımcıları bu noktaya çekmemiz lazım. Lakin, aynı hassasiyeti siyasilerimizden göremiyoruz. Biz belli bir çaba gösterirken, istihdamın artması için uğraşırken ve OSB’yi kamulaştırmak için canla başla çalışırken aynı özveriyi siyasilerimizden göremiyoruz. Son beş yılda Fatsa’ya ek gelir sağlayacak ve istihdamı attıracak hangi kamu yatırımını hangi siyasimiz kazandırmış ben çok merak ediyorum. O yüzden biz koşmayı hedeflerken, bazı siyasilerimiz oturduğu yerden ahkam kesmekteler. Bu bölgenin ayıbıdır. Ben Fatsa’yı Kumru’dan, Korgan’dan, Aybastı’dan ayırmıyorum. Dolayısıyla bu bölgenin vekili olabilecek siyasisi veya herhangi kişilerden aynı hassasiyeti göstermelerini talep ediyoruz.” diye konuştu.

“Üniversite Konusunda İstenilen Konumda Değiliz”

Fatsa’da gündem olarak iki konunun çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Karataş, çevreyolu sorununun Fatsa’nın değil çevre illerin sorunu olduğunu dile getirdi. FATSO Başkanı Tayfun Karataş, Fatsa için ilk olarak iyi bir üniversitenin olmasını ve öğrenci sayısının arttırılması gerektiğinin altını çizdi. İkinci konunun ise Organize Sanayi Bölgesi olduğunu vurguladı. Başkan Karataş, ”Fatsa’nın asıl iki sorunu OSB ve üniversitedir. Ve üniversite konusunda baktığımızda arzu ettiğimiz durumda değiliz. Bugün 70-80 tane fakülte öğrencisi Fatsa’nın bir ayıbıdır. Üniversite Yönetimine yaptığımız ziyarette Fatsa’ya doğru bir fakülte yapılması gerektiği kanaatindeyim ama bunu yaparken de Üniversite Yönetiminin her şeyi Fatsa’dan beklememesi gerektiğinin kanaatindeyim. Sadece üniversite fakültelerinin, kampüslerinin sadece Altınordu Merkeziyle sınır kalması doğru bir yaklaşım değildir. Fatsa’ya bir Mühendislik ya da Hukuk Fakültesini mutlaka kazandırmamız lazım.”

“Memlekete Hizmet İçin Uğraşıyoruz”

“FATSO sadece iş imkânı sağlayan, sıcak para akışına katkıda bulunan bir kurum değil. Bunun yanı sıra eğitime verdiği destek ve katkılarla; eğitimin altyapısını iyileştirmekle; bir bireye ya da ailesine toplumun her kademesine katkı sağlayan bir kurumdur.” diyen Tayfun Karataş, Görev tanımlamalarında istihdam alanları oluşturmak, insanları iş sahibi olmalarını sağlamak, eğitim altyapısını iyileştirmek olmadığını ve FATSO olarak her hizmeti memleket için yaptıklarını vurgulayan Başkan Tayfun Karataş, bu faaliyetlerden de bir karşılık beklemediklerini ve ücret almadıklarını dile getirdi.

FATSO Başkanı Tayfun Karataş, “Bu yaptığımız her çalışma kopyala yapıştır olan bir model değil. Her ilçeye bir kütüphane açmamız Türkiye’de tektir. Yazılım Atölyesi açtık Karadeniz Bölgesinde tektir. Çocuklarımıza ayakkabı, çanta vs. gibi yardımlar yapıyoruz. Elbette yardımları herkes yapıyor ama geniş çaplı olarak yapan çok fazla yoktur. Biz Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası olarak burada varsak sadece bina olarak değil toplumun her kademesinde var olmak istiyoruz. Yönetim anlayışımızı gibi bir çok konuyu da bu anlayışa göre şekillendiriyoruz. Peygamber Efendimiz diyor ki ‘İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır’, dolayısıyla biz faydalı insanlar olmak için, faydalı işler yapabilmek için faydalı bir yönetim anlayışını ortaya koymamız lazım. Bu bizim düşüncemizde var. Bizim yönetim anlayışımız daha fazla insana ulaşmak, hizmet etmek ve en önemlisi bir karşılık beklememek. Amacımız memleketimize hizmet etmek için uğraşıyoruz.” Dedi.

“Memlekete Sözde Değil, Özde Sahip Çıkmak İstiyoruz”

Biz FATSO olarak sadece istihdamda değil her alanda varız. Eğitimde elimizden geldiğince çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz. Şuanda yaklaşık dört tane ilçemize kütüphane açtık. Fatsa’da Bilim Sanat Merkezine Yazılım Atölyesi yaptık. Bu gibi örneklerle Karadeniz’de tek olarak bu gibi birçok örneğe vesile olmaya devam edeceğiz. Hem insanımıza iş ve aş sahibi olma imkanı tanıyacağız hemde o insanlarımızın çocuklarının da daha iyi eğitim alabileceği ortamların olması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Memlekete sözde değil, özde sahip çıkmak istiyoruz.

Haber: Gökçe YEŞİLLER

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here