Ana Sayfa GÜNCEL FATSA DEVLET HASTANESİ SORUNSALI

FATSA DEVLET HASTANESİ SORUNSALI

2521
0
Paylaş

Yaklaşık 4 sene önce yıkılarak, inşasına başlanan ve 2016 yılında 300 yataklı yeni şehir hastanesi olarak hizmet vermeye devam eden Fatsa Devlet Hastanesinde(FDH) yaşanan aksaklıklar ve sorunlar kamuoyunda sık sık gündeme gelmeye başladı. Yeni bir hastane olmasına rağmen daha çok sorunlar ile gündeme gelen Fatsa Devlet Hastanesiyle ilgili, son zamanlarda vatandaşların şikâyetlerinin artması üzerine gazetemiz olarak Fatsa Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Alper Delier ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Başhekim Op. Dr. Alper Delier, vatandaşlarımızın şikayetleri ve sebeplerinin farkındayız. Fatsa Devlet Hastanesi sadece Fatsa ilçe halkına hizmet veren bir hastane değil. Fatsa geniş havzası ve çok göç alan bir ilçe olması sebebi ile adeta bölge halkına hizmet veren bir konumda, bizlerde bu durumun bilincinde olarak hastanemizdeki şikayet ve sorunları mümkün olduğunca gidermek ve minimum seviyeye indirmek için var gücümüzle çalışıyoruz dedi.

Kamuoyunda;

‘’BİR GECEDE SİSTEM DEĞİŞTİ. POLİKLİNİK HASTA KABULÜNDE SIKINTILAR YAŞANDI. HASTA KAYITLARI VE VERİLER YOK OLDU’’ şeklindeki tepkilere karşı
Bilgi sistemi ihalesini alan firmanın ihale süresinin bittiğini ve bu gibi durumlarda yaşanılan aksaklıklar olağan olduğunu aktaran Delier, yeni getirilen sistemin alt yapısının tamamen kurulduğunu ve eksiklerin giderildiğini söyledi.

Başhekim Opr. Dr. Delier “. Eski sistemde olan tüm veriler yeni sisteme aktarıldı. Bu konuyla alakalı Sağlık Bakanlığının bir çalışması var ve eski sistemde olan her bilgi de şu anda yeni sisteme aktarıldı. Peyderpey ve sistemle alakalı ufak tefek problemler olabilir fakat onlarda zaman içerisinde çözüm bulacaktır. Firma değişikliği durumlarında bu gibi sorunlar olabiliyor, aslında doğal bir süreç ama bu sürece alışmak biraz zaman alabiliyor” diye belirtti.

‘’HASTANE VAR AMA DOKTOR YOK, POLİKLİNİKLER BOŞ’’ söylemleri ile ilgili.

Başhekim Delier ‘’Kurum içi atamalarla doktorlarımızın ve sağlık personellerimizin birçoğunun kendi memleketlerine veya istedikleri yerlere tayin hakkı mevcuttur. Kurum içi atamalar bu konuda hekimlerimizin gitmesi hususunda imkân sağlıyor. Gelen arkadaşlarımızda kurum içi atamalarla farklı şehirlere tayin istiyorlar’’ dedi.

Başhekim Delier, “Hekim ve personel sıkıntısıyla alakalı hastanemiz adına talebimizi gerçekleştirdik ve yakın zamanda hastanemize 20 tane yardımcı sağlık personeli geldi. Doktorlarla alakalı da bilindiği üzere ülkemizde Olağan Üstü Hal (OHAL) süreci vardı ve bitti. OHAL bittikten sonra da doktorlara artık istifa etme hakkı doğdu. 2 doktorumuz (Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Çocuk Cerrahi Uzmanı) OHAL sürecinin bitmesini bekliyorlardı ve bu süreç bittiğinde de istifa ettiler; bir doktorumuz özel hastaneye geçti, diğer doktorumuz ise özel klinik açtı.”

’Yönetmelik tayin hakkı tanıyor’’

“Bunların yanı sıra tüm sağlık personellerinin, Sağlık Bakanlığının ‘’Atama ve Nakil Yönetmenliği’’ ne göre yılda 2 defa yer değiştirme hakkı oluyor. Bu haklarından dolayı da kurum içi tayin yaptıran hekimlerimiz oldu.”

“Gelen hekimlerin bir kısmı Fatsa’da kalmak isterken, birçoğunun büyük şehirlerde ya da kendi memleketlerinde görev yapmak istediğini belirten Başhekim Delier; ‘’Gelen doktorlarımızın çoğunun memleketi Fatsa değil, çoğu doktorumuz başka şehirlerden geliyorlar. Bu nedenle de genel anlamda doktorlarımız kendi memleketlerinde görevlerini yerine getirmek istiyorlar. Mesela Genel Cerrahi uzmanımız İstanbulluydu ve İstanbul’da kadro açıldı, tayinini istedi ve oraya gitti. Aynı şekilde kardiyoloji uzmanımızda tayinini başka şehre istedi ve gitti.”

‘’Yeni Hekimlerimiz gelecek’’

“Devlet Hizmet Hükümlüğünce yılda 6 defa hekimler geliyor. Kısa zaman içerisinde de, şuan hastanemizde olmayan uzmanlar hastanemize gelecektir. Bu dönemde de 14 tane pratisyen hekim ve 1 tane psikiyatri uzmanımız atandı. Atanan kişilerden, 8 hekimimiz görevine başladı ve geri kalan hekimlerimizde kısa zamanda görevine başlayacaktır.”

“Olumsuz Geri Dönüş Olmaması için çabalıyoruz”         

FDH Başhekimi Opr. Dr. Alper Delier “Hekim sayımızın azlığından dolayı hasta memnuniyetimizde azaldı. Bu konuda da kısa zamanda çözüm bulunacak ve yeni hekimlerimiz hastanemize gelecektir. Fakat personel olarak hemşirelerimiz, tıbbi sekreterlerimiz açısından memnuniyet oranları arttı. Biz aylık anketler yapıyoruz ve bu anketler sonucuna göre memnuniyet konusunda ciddi düzelmeler söz konusu. Personellerimizde oluşan iyimserlik hali tamamen düzeldikçe bu durum hastalarımıza da yansıyacaktır. Biz, tıbbi sekreterlerimize ‘hizmet içi eğitimler’ veriyoruz, ara ara toplantılar düzenliyoruz ve durumlar hakkında bilgilendiriyoruz. Ayrıca düzenli olarak her sabah 07.30’da bir başhekim yardımcımız ve bir müdür yardımcımız poliklinikleri geziyor ve oluşabilecek sorunları yerinde çözmeye çalışıyorlar. Böyle önlemler alarak zaman içerisinde daha iyi olmasını hedefliyoruz, ne hastalarımız ne de personellerimiz tarafından olumsuz bir geri dönüş olmaması için çabalıyoruz” dedi.

“Asansör Sorunu Kronik Bir Sorun”

Asansör sorununa karşı çözüm önerileri talep ettiklerini söyleyen Başhekim Delier “Biz İl Sağlık Müdürlüğüne asansör sorununu ilettik ve ek asansör yapılması için talepte bulunduk. İl Sağlık Müdürlüğü de bu talebimizi haklı buldu. Asansörlerimizle alakalı Ordu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yeniden asansör yapılması için 2 defa ihale yapıldı. Fakat yapılan ihaleler birkaç sorundan dolayı sonuçlanamadığı için yeniden bir ihale yapılacak. Asansör sıkıntısı artık hastanemizin kronik problemi olduğu için bizler elimizden geleni yapıyoruz, bu nedenle belli bir süre sonra gereği yapılacaktır. Mevcut asansörümüz yeterli değil, projelerimiz hazır sadece ihalelerin sonuçlanmasını bekliyoruz” dedi.

Ordu’da Olmayan Fatsa’da Olacak

Fatsa Devlet Hastanesinin, en iyi ve kaliteli hizmet vermesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Başhekim Opr. Dr. Alper Delier “Biz hep insan odaklı çalışan bir kurumuz. Bir işi yaparken iyi niyetli ve Allah rızası için yapıyoruz. Hastanemiz Ordu İl Sağlık Müdürlüğünün desteği ile 300 yatak kapasitesinden 370 yatak kapasitesine çıkartıldı ve ayrıca Fatsa’ya 8 yataklı bir yoğun bakım ünitesi daha kazandırdık. Şuanda yoğun bakım ünitemizde yatak sayımız 24’ yükseldi. Gelecek dönemler için de yine 8 yataklı bir yoğun bakım ünitesi planlıyoruz. Ayrıca 5 yataklı yanık ünitesi için çalışmalarımız başladı. Ordu bölgesinde yanık ünitesi yok ve ilk defa Fatsa’da açılacak. Biz “vatandaşımıza nasıl hizmet edebiliriz?” sorusuna cevap arayarak ve vatandaşlarımızı başka il ve ilçelere göndermemek adına elimizden ne gelirse onu yapmaya çalışıyoruz. Bizlerin elinden geldiğince Fatsa Devlet Hastanesi 2. Basamak bir hastane olmasına rağmen tüm imkânları barındırması ve sağlaması adına çabalıyoruz ve vatandaşımıza daha iyi sağlım hizmeti vermek için çalışıyoruz. Sorunlar mutlaka var, özellikle hekimlerimizle alakalı sıkıntılarımız var. Fakat bu süreç geçici bir süreç ve en kısa zamanda o sorunlarda ortadan kalkacak. Fatsa, ilçe hastanesi değil genel anlamda bölge hastanesi konumunda ve bu nedenle biz ne kadar fazlasını yaparsak yapalım diğer ilçelerden ve bölgeler çok fazla hasta geldiği için problemler olacaktır. Amacımız bu problemleri çözmek ve minimuma indirmektir. Her duruma rağmen yeni yoğun bakımlarla, yanık odalarıyla, sağlık hizmetleriyle bizler hasta memnuniyetini arttırmak için çabalıyoruz” diyerek tüm vatandaşlara hastanenin sorunlarının çözüme kavuşacağı söyledi.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here