Ana Sayfa GÜNCEL EKOLOJİK BİR YEREL YÖNETİM İÇİN ÇAĞRI

EKOLOJİK BİR YEREL YÖNETİM İÇİN ÇAĞRI

820
0
Paylaş

Ordu Çevre Derneği’nin bileşeni olduğu Ekoloji Birliği yerel seçimlerle ilgili” Bizler, halktan, emekten, doğadan yana, tüm canlıları gözeten, ekolojik bir yerel yöneticilik anlayışından yanayız ve ülkemizin böyle bir anlayışla yönetilmesini istiyoruz.” açıklamasıyla çevre-ekoloji duyarlılığı olan adayları destekleyeceklerini duyurdu.

Ordu Çevre Derneği’nin (ORÇEV) bileşeni olduğu Ekoloji Birliği’nin açıklaması şöyle: “Ülkemizde 31 Mart 2019 tarihinde yerel seçimler yapılacak. Siyasi partiler adaylarının büyük bir bölümünü belirledi. Şimdi adaylar kıyasıya yarışa girecek. Tüm adaylar programlarını açıklayacak. Ülkemizde bugüne kadar sermayeden yana uygulanan politikalar nedeniyle doğal ve kültürel varlıklar talan edildi ve rant aracı haline getirildi. Kentler betonlaştırıldı, kentsel dönüşüm adı altında yağmalandı. Havamız, suyumuz, toprağımız metalaştırıldı, ticarileştirildi.

Çılgın projelerden zarar gördük

Tarım çökertildi ve gıda egemenliği şirketlerin eline geçti. Kır-kent ayrımı iyice körüklendi. Kırlar boşaldı. İstisnalar hariç, yerel yönetimlerin çoğunun verdiği hizmetlerde halkın çıkarları değil, daha fazla rant gözetildi.  Çılgın projelerle, termik santrallarla, altın madenciliği ile, JES’lerle, RES’ler, GES’lerle, Yeşil Yol ile, deniz dolguları ile, sanayi yatırımları ile,  kırlar ve kentler, ovalar, yaylalar, tarım alanları, yeraltı ve yerüstü suları kirlendi ve zehirlendi.

Kuzey Ormanları’ndan Kazdağı’na,  Kozak Yaylası’ndan Aydın’a, Efemçukuru’ndan  Yatağan’a, Alakır’dan Dersim’e, İliç’den, Cerrattepe’ye, Karadeniz yaylaları ve kıyılarından Sinop’a, Gerze’den Amasra’ya, Trakya’ya  kadar ülkenin her yerinde uygulanan talan projeleri ile ülkemizin önemli ekosistem alanları büyük  zarar gördü. Allianoi, Zeugma gibi önemli antik kentler su altında bırakıldı. Hasankeyf hızla yok oluşa sürükleniyor.

Taleplerimiz var

Yerel yönetimlerde taşeronlaşmayla emek sömürüsü daha da arttı.  Oysa, bizler, halktan, emekten, doğadan yana, tüm canlıları gözeten, ekolojik bir yerel yöneticilik anlayışından yanayız ve ülkemizin böyle bir anlayışla yönetilmesini istiyoruz.” denilen açıklamada 21 madde ile talepler vurgulanırken “Tüm yerel yönetimlerde çevre koruma birimi kurulmalı ve bu birimde konusunda uzman elemanlar görevlendirilmelidir. Doğayı yöneten değil, doğanın bir parçası olduğunu kabul eden politikalar geliştirilmelidir.” dendi.

Ekolojik yaşam için oy kullanacağız

ORÇEV, Ekoloji Birliği’nin kullanacakları oyun rengi konusunda da şunları söyledi: “Tüm parti ve adayları doğaya karşı işlenen suçların parçası olmamaya, bu suçlara karşı çıkmaya çağırıyoruz. Bizler, ülkenin dört bir yanında yaşam alanlarımızı koruma mücadelesi veren 60’a yakın yerel ekoloji örgüt ve hareketlerin birliği, Ekoloji Birliği olarak, 31 Mart seçimlerinde ekolojik bir yaşam çabasına oy vereceğimizi ilan ediyoruz. “

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here