Ana Sayfa GÜNCEL Bir Tepkide Fatsa’dan…

Bir Tepkide Fatsa’dan…

1535
0
Paylaş

“Fiskobirlik Kimliğine ve Fındık Üreticisine Zarar Verir”

Geçtiğimiz günlerde AKP Ordu İl Başkanı Halit Tomakin’in Fiskobirlik için yaptığı açıklamalar üzerine İlimizde ve çevre illerde Fiskobirlik çalışanlarından ve yetkililerinden AKP İl Başkanına tepki gösterilmişti. İlçemizde de çevre ilçelerden Fiskobirlik Başkanlarının da katılımıyla düzenlenen basın toplantısı ile açıklamalar geldi.

Ordu AK Parti İl Başkanı Halit Tomakin Fiskobirlik’i hedef alan açıklamalarda bulunmuştu.  Fiskobirlik’in “TMO’nun fındığına talibiz” şeklindeki açıklamasına yönelik Başkan Tomakin, “Asıl görevi fındığa yeni pazarlar bulmak, fındığı mamul yaparak en iyi şekilde piyasaya sunması gereken, sonra da marketçiliğe başlayan beceriksiz FKB yöneticileri şimdi çıkmış TMO’nun sattığı fındığa talibiz diyorlar. Her sezon döneminde üreticinin fındığına talibiz diye açıklama yapıyorlar, size hangi üretici güvendi de fındık verdi” şeklinde açıklama yapmıştı.

Fatsa’da düzenlenen  Basın toplantısında konuşma yapan Fatsa Fiskobirlik Başkanı Bünyamin Davu, AK Parti Ordu İl Başkanı Halit Tomakin’in yaptığı açıklamayı fındık üreticileri ve kooperatif başkanları ile kınadıklarını vurguladı. Başkan Davu, “Bu talihsiz beyanat, elbette cevapsız kalamazdı. İl başkanın yaptığı bu açıklamaların Fiskobirlik’in kurumsal kimliğine ve fındık üreticisine zarar verdiğini” belirtti.

 Fatsa Fiskobirlik Başkanı Bünyamin Davu’nun açıklamalarının devamı ise şu şekilde;

“Sayın Tomakin’in üreticilerin kuruluşu olan Fiskobirlik’i hedef alan açıklamalarını anlamak mümkün değildir. Sayın Tomakin, bir defa Fiskobirlik’i arayarak veya Ordu ilindeki Kooperatifi ziyaret ederek Fiskobirlik’in faaliyetleri hakkında bilgi almış mıdır.? Sayın bölge Milletvekillerimizin, Tarım Bakanımızın, Ticaret Bakanımızın, Sayın Cumhurbaşkanımızın Türk Fındığına, Kooperatifçiliğe, Fiskobirlik’e ve Tarımsal Politikalara verdiği kıymet ve değeri yok sayan bu talihsiz açıklamaların, Ak Parti seçmeni, Karadenizli çiftçinin kuruluşu olan Fiskobirlik ortaklarını, çalışanlarını ve kamuoyunu rahatsız etmektedir.”

“Fiskobirlik’in Yatırım ve Üretim Faaliyetleri Görmezden Gelindi”

“Ordu ilimiz, en geniş fındık üretim alanına sahip ve en fazla rekolteye ulaşan fındık üretimi yapılan ilimizdir. Fındık üretimi acısından, böylesi öneme sahip bir İl’de iktidar Partisi İl Başkanlığı yapan bir şahsın binlerce ortağı olan Fiskobirlik’i yok sayması, Fiskobirlik hakkında iftira niteliğinde beyanlarda bulunması, kabul edilebilir bir durum değildir. Tomakin’in Fiskobirlik’in kurumsal yapısı, marka değeri, yatırım ve üretim faaliyetleri, istihdama katkısı gibi birçok unsuru görmezden geldiğini üzülerek görmekteyiz. Bu sebeple, Fiskobirlik ve faaliyetleri hakkında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve fındık üreticilerinin hak ve menfaatinin korunması amacıyla birkaç hususu tekraren kamuoyuyla paylaşılması zarureti doğmuştur.”

“Fiskobirlik, 22 Ülkeye İhracat Yapmaktadır”

 “Ülkemizin önemli tarım ürünlerinden biri olan fındığın yıllık ihracatının 2 Milyar dolarları aştığı bu dönemde, Fiskobirlik’in ihracattaki payı düşük olsa da, yaptığı ihracatın %90’ı ileri mamul dediğimiz katma değerli ürün ihracatıdır. Fiskobirlik, iç piyasada 45 bayi aracılığıyla yaklaşık 20bini aşkın noktada ürünlerini piyasaya arz etmektedir. Fiskobirlik’in bugün itibariyle, 80’nin üstünde ürün gamı mevcuttur. Bundan 10 yıl önce ürün çeşitliliğimiz 20’yi geçmemekteydi. Son yıllarda yapılan AR-GE çalışmaları ve tesis yenileme yatırımlarıyla birlikte, bugün bu seviyeye ulaşılmıştır. Fiskobirlik, Ülkemiz ihracat politikasındaki hedef pazarlar açısından değerlendirildiğinde, Çin, Japonya, Irak, Libya, Suudi Arabistan, Cezayir gibi 22 Ülkeye ihracat yapmaktadır.”

“Sayın Cumhurbaşkanımız, Fiskobirlik ortaklarını, çalışanlarını ve Kooperatifçiliği oldukça önemsemektedir.”

“TMO’nun 2 Mart 2020 tarihinde satışa sunacağı kabuklu fındık stokunun, alındığı usul ve şekliyle tamamının kabuklu olarak satılması yerine, katma değerli ürünlere dönüştürülerek ileri mamul halinde yurt içi ve yurt dışı pazarlara sunulması yönünde, FİSKOBİRLİK tarafından görüş bildirilirken, Tomakin’in karşı çıkışındaki maksat ve gayesini anlamak mümkün değildir? Böylesi talihsiz bir beyanat, mensubu olduğu partinin tarımsal politika ve hedeflerine, Ak Partinin fındık üreticisine verdiği desteğe, Sayın bölge Milletvekillerimizin, Tarım Bakanımızın, Ticaret Bakanımızın, Sayın Cumhurbaşkanımızın Karadeniz seçmenine verdiği kıymet ve değere haksızlıktır. Sayın Cumhurbaşkanımız, Fiskobirlik ortaklarını, çalışanlarını ve Kooperatifçiliği oldukça önemsemektedir.”

“Fiskobirlik, TMO’nun kabuklu fındık satmasına karşı değildir”

“Fiskobirlik, TMO’nun kabuklu fındık satmasına karşı değildir. Satış yöntem ve usulüne öneri getirerek, kabuklu fındık satmak yerine katma değerli ürünlere dönüştürülerek ileri mamul halinde yurt içi ve yurt dışı pazarlara sunulmasını teklif etmiştir. Bu anlamda, TMO ile FİSKOBİRLİK’in işbirliği yapmasını önermiştir. Böylelikle, bir üretici kuruluşu olan FİSKOBİRLİK’in kuruluş amacının kendisine yüklediği sosyal sorumlulukları yerine getirme, aynı zamanda da bölge ve Ülke kalkınmasına katkı sunma, Dünya fındık piyasasında çok önemli bir marka değeri olan Kurumsal kimliğini ayakta tutma, yeni yatırımlar yapma, katma değerli ürünlerle ülke ekonomisine katkı sunma ve istihdamı artırma gibi pek çok hedefleri vardır.”

“Ak Parti Ordu İl Başkanının gerçeklerle ilgisi olmayan iftira niteliğindeki beyanlarının iktidar partisi il başkanlığı yapan birine yakıştırmadık. Bu beyanlar Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın bakanımızın, bölge milletvekillerimizin Fiskobirlik ile ilgili yaptığı olumlu faaliyetlerini de gölgelemektedir. Bu beyanların gerçeklerle ilgi olmadığı gibi kurumumuza, çalışanlarımıza, fındık üreticimize Ülkemize ve milletimize hiçbir faydası yoktur. Sayın İl Başkanını İl başkanlığı yaptığı partiye yakışır bir söylem ve eylem de bulunmaya davet ediyoruz.”

Haber: Gökçe YEŞİLLER/ MİR KUZEY GAZETESİ

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here