Ana Sayfa GÜNCEL “Av Şov İçin Değil, Halk Sağlığı İçin Yapıldı”

“Av Şov İçin Değil, Halk Sağlığı İçin Yapıldı”

9335
0
Paylaş

Kış mevsimi dolayısıyla yüksek kesimlerde yiyecek bulamayan domuzlar, sürü olarak aşağı kesimlere göç etmeye başladı. İlçemizde bazı mahallelerde büyük korku ve paniğe yol açan domuzlar yapılan izinlerle avlanılarak, insan sağlığı ve sayılarının azaltılması için çalışmalar yapılıyordu.

Geçtiğimiz hafta sonu da Fatsa İlçe kaymakamlığı izniyle Dolunay Mahallesinde çoğunlukta olan ve tarıma zarar veren domuzlar avlanmış ve sosyal medyada paylaşılmıştı. Fatsa Avcılar, Atıcılar, Okçular Ve Amatör Balıkçılar Derneği(FAVDER) tarafından 12 adet domuz etkisiz hale getirilirken, mahalle sakinleri başta olmak üzere çoğu vatandaş bu durum karşısında memnuniyetlerini dile getirmişlerdi.

Fakat sosyal medyada olayın duyurulması sonrasında başta Fatsa avcılar, Atıcılar, Okçular ve Amatör Balıkçılar Derneği Başkanı Cemil Pekbüyük olmak üzere çoğu avcı katliam yapmakla suçlandı.

Kamuoyunda büyük tepki çeken olay sonrasında Dolunay Mahallesi Muhtarı Tuncay Demirel ve Fatsa Avcılar, Atıcılar, Okçular ve Amatör Balıkçılar Derneği Başkanı Cemil Pekbüyük ile görüşmeler sağladık.

Dolunay Mahallesi Muhtarı Tuncay Demirel, domuzların artık ormanlık alanlarda değil evlerin önlerine kadar geldikleri ve korku yaşattıklarını dile getirdi.

“Vatandaşın Şikâyetleri Üzerine Av Yapıldı”

Av sonrasında mahalle sakinlerinin rahat nefes aldığını söyleyen Muhtar Tuncay Demirel, Mahallemizde avcılığın yapılmasının nedeni hem can güvenliği hem de çok sayıda tarla ve bahçenin zarar görmesi nedeniyle yapıldı. Bahçesi olan mahalle sakinlerinin bu konuda talepleri vardı ve ayrıca yürüyüş yapan, evine yürüyerek giden vatandaşlarımızın karşısına çıkıyor, tehlike ve korkuya yol açıyordu. Dolunay mahallesinde çok sayıda domuz var. Artık bahçe ve tarlalara gelmelerini geçtim, evlerin önüne kadar geliyorlardı. Vatandaşlar bu durumdan oldukça rahatsız oldular. Biz illegal bir şey yapmadık; vatandaşın taleplerini yerine getirdik. İnsanlarımızın taleplerini değerlendirerek Milli Parklar müdürlüğü ve kaymakamlıktan, emniyetten izin alarak bu işi gerçekleştirdik. Hem can hem mal güvenliği açısından avlanma yapıldı. Öyle ki bu bölgede tarla sahiplerinin bahçesinde mahsul kalmadı Mahalle muhtarı olarak bana olumsuz tepki gösteren kimse olmadı aksine herkesten teşekkür alıyorum. Biz vatandaşın talepleri ve şikayetleri üzerine bunu gerçekleştirdik.” diye konuştu.

Konu ile alakalı görüşlerini aldığımız FAVDER Başkanı Cemil Pekbüyük, sosyal medya üzerinden ağır hakaretlere varan tepkiler aldığını dile getirdi.

“Tehlike Olan Her Mahallede Avlanma Yapılıyor”

Cemil Pekbüyük ” Biz 4915. Sayılı kanuna tabi avcılarız. Avcı olduğumuz kadar hayvan severiz de. Hepimizin evinde ya da kapısında hayvanları var. Evet, domuzlarda bir hayvan ama insana ve doğaya zarar verdikleri için çoğalmalarının önüne geçilmesi gerekiyor. Bizim müdahale etmediğimiz takdirde hızla çoğalmaya devam edeceklerdi. Domuzlar yaşlarına göre doğurganlık gösteriyor. 2 yaşında 2 tane , 10 yaşında 10 tane doğruyor bir de senede iki kez doğum yaptıklarını hesap edersek bu çoğalmanın önüne nasıl geçecekler? Zaten domuz hayvani çoğu bölgede tarımı bitirdi; avlanılan bölgede insan sağlığına tehdit unsuru olarak görüldüğü için izinler alınarak tedbir amaçlı avlanma yapıldı. Sadece dolunay mahallesinde değil, diğer mahallelerimizde de bu nedenle avlanma yapılıyor.” Dedi.

Kamuoyunda oluşan tepkiler karşısında şaşkınlığını dile getiren Başkan Cemil Pekbüyük, domuzların doğurganlık özelliği nedeniyle eğer ki müdahale edilmez ise sayılarının giderek artacağını ve zamanla müdahale edilmeyecek hale geleceğini vurguladı.

Pekbüyük, “Biz 4915. Sayılı kanuna tabi avcılarız. Bizim sezon olarak tabir ettiğimiz bir dönemimiz var. Bu dönem Ağustos 15- Şubat sonu içerisinde oluyor. Bu yıl içerisinde sadece salı günleri domuz avı yapıyor, diğer avları yapamıyoruz; çarşamba, cumartesi ve pazar yani haftada 4 gün av iznimiz var. Bunun dışında zaten bizde ava çıkamıyoruz. Ava çıksak zaten devletin takibi olan mercileri (Doğa Milli Park, Jandarma, Polis Ekipleri, ormancılar) bu süreci takip ediyorlar. Bu süreç içerisinde kotasını almamış, iznini almamış her bir avcı için ciddi uygulamalar ve cezalar var. Biz bunlara maruz kalacak durumda değiliz. Bu esnada bizim var olma sebebimiz avcılıkken, HAYTAP olarak bilinen hayvan sevenler şunu algılamıyorlar. Bizlerde hayvan severiz. Hepimiz evinde, kapısının önünde, köyünde hayvanları var. Biz hayvan sever olmasak her canlıya zarar verirdik. Geçtiğimiz haftalarda Madendüzü, Akıl Tepesi, TOKİ gibi bölgelerde de avlanmalar yaptık. Biz müdahale etmesek, domuzlar üreyecek ve çoğalacaktı. Domuzlar yaşına göre doğum yapar ve 10 yaşına kadar aktif olarak doğurgandır; 2 yaşında 2, 10 yaşında 10 tane doğurur ve senede iki sefer doğum yaparlar. Bunun önünü nasıl alacaklar kimse bu durumu düşünmüyor. Biz hayvan severler olarak mama alıp doğada olan hayvanları da besliyoruz. Ama bir elin aldığını diğer el görmeyecek mantığı ile bunu gösteriş yapmıyoruz.”

“Herkes Rahatça Konuşuyor”

Vatandaşların can ve mal güvenliği için orada buluyorum ve bu canilik oluyor, diyen FAVDER Başkanı Cemil Pekbüyük, “Biz Fatsa Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran’a gittik ve bu bölgede resmi av düzenleyelim ve bu bölgede domuz sayısında artışın önüne geçelim. Resmi izinlerimizi alarak ki 12 gün sürdü bu izinleri alabilmek kolay da olmadı. Biz bu avı cumartesi pazar yapmak için çabaladık. Çünkü meskul mahal av kapsamımız dışında, yaşam alanının 300 metre dışında av yapabiliyoruz. Ve Pandemi süreci olması bizim için bir avantaj oldu. Çünkü herhangi bir vatandaşa zarar verebilecek bir durum yaşanmaması adına avantajdı bu. Biz zaten tüm sorumluluğu üzerimize alıp o bölgeye gittik. Öyle ki  biz o gün kameralarımız ile gitmedik. Bana elimde tüfek olmasına rağmen domuz saldırdı. 200 kilo domuza ne yapabilirsiniz ki o anda. Herkes rahatça konuşuyor. Bana cani diyenler oluyor. Ben iki çocuk babasıyım. Vatandaşların can ve mal güvenliği için orada buluyorum ve bu canilik oluyor.” dedi.

Çoğalmanın Önünü Nasıl Alacaklar?”

Domuzların doğada dengesini sağlayacak başka bir unsurun bulunmadığını söyleyen Pekbüyük, “Bıldırcın, Çulluk, ördek, karatavuk bu türler göç hayvanlarıdır. Bunların doğa içerisinde dengesini sağlayacak olan diğer yırtıcı unsurlar mevcut. Örneğin, alakarga, atmaca, doğan, yılan ve fare bu kuş türlerinin doğada ki dengesini ağlıyor. Zira bu tarafa geldiğinizde domuz popülasyonu bu bölgede o kadar çok arttı ki, bunun önüne geçilmesi gerekiyordu. Dolunay mahallesinde vurduğumuz 12 domuzdan 4ü bu sene doğum yapsaydı hesaplamayla 20 domuz olacaktı, 8’de olağan yavruları eklediğimizde 28 domuz olacak. Dolunay Mahallesini 5 dönüm olarak ele alsak ve elekçi havzasından kumruya kadar kaç dönüm arsa olduğun düşünsek ve her bir dönümde 10 domuz olduğunu varsayarsak Ordu Bölgesinde 5000 domuz, 3 Bin tanesinde doğurganlık özelliğinde 4 domuz hesaplarsak 12 Bin domuz… E bunu nereye sığdıracaklar. Nasıl önünü alacaklar? Üst kesimlerde kar yağışı devam ediyor ve yiyecek bulmak için aşağı inecekler ve domuz göçü bıldırcın, çulluk gibi olmuyor. Domuz göç ettiği yerden gitmez. Her domuzun buraya indiği düşünürken yaz mevsiminde kimse denize giremez duruma gelir. Bizim dolunay mahallemizde avlanan domuzlar yerleşik olan domuzlardı çünkü küçüklerdi. Yukarıdan aşağı bölgelere göç eden domuzlar afaki büyüklükte oluyor. Biz kendimizi savunma amacında değiliz. Biz 4915. Sayılı kanunu, Ben dernek başkanıyım. Bir kişi avcı olabilmek için özel kurslara tabi tutuluyor. Ekibe alınması için birçok şekilde ava çıkar, kendini kanıtlar. Fatsa’da 2000 üzerinde avcı var, fakat seçilmiş insanlar ava katılabilir. “

“Biz Halk İçin Gereğini Yaptık”

Sosyal medyada ağır hakaretler ve tehditler aldıklarını dile getiren FAVDER Başkanı Pekbüyük, “Biz buraya katliam için gelmedik. Kaymakam Bey ile görüşmelerimizde insan sağlığına tehdit, tarımla alakalı zaten başlı başına zarar veren bir unsur olduğunu için işimize baktık. Burada bizlere cani gözüyle bakan insanlara soruyorum diğer bitkileri ya da hayvanları nasıl yiyorsunuz. Domuzdan ne farkı var, onlarında canı vardı ya? Sosyal medyada bizlere edilmeyen hakaretler, tehditler kalmadı. Bizler diğer bölgelerde domuzlar ile yaşanılan sıkıntıların yaşanmaması adına bu avlanmayı yaptık. Şahsım adına herkesin anlayabileceği bir durum ile örnek verirsem, benim bir yakınım çok kötü bir olaya karıştığında ben o kişinin ceza alması adına her şeyi yaparım. Domuz kimsenin yakınlık gösterebileceği bir canlı değil, ama o bölgede yaşayan insanlar bizim halkımız. Biz o halk için gerekli izni aldık ve gerekeni yaptık. Yarın olursa yarın yine yapacağız çünkü bizim işimiz bu. Bizim burada belki tek hatamız görselleri paylaşırken kan olan bölgeleri gizlemememiz yada o hayvanları alıp başka yere götürüp orada da resim çekmemiz olabilir. Bununla alakalı bize kınasınlar ama ağır hareketlerde bir yere kadar. Geçmişte çok fazla dile getirdim, öyle bir gün gelecek ki bizleri kınayanlar yüzünden avlanmaya kısıtlamalar gelecek ve domuz popülasyonu arttığında bizim yaşam alanımız kısıtlanacak.” diyerek avlanmanın hobi amaçlı değil, bir açıdan zorunlu olduğunun altını çizdi.

Haber: Gökçe Demirbaş/ Mir Kuzey

Paylaş
Önceki İçerik
Sonraki İçerik“Fındıkta %94 Oranında Zarar!”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here