Ana Sayfa EKONOMİ “Fındık fiyatlarındaki istikrarsızlık sorgulanmalıdır”

“Fındık fiyatlarındaki istikrarsızlık sorgulanmalıdır”

1654
0
Paylaş

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, fındık fiyatlarındaki istikrarsızlık sorgulanmalıdır dedi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin yapmış olduğu açıklamada; “Fındık Karadeniz Bölgesinde yaklaşık 8 Milyon kişinin ve bu bölgedeki ticari piyasanın gelirinde, istihdam, sosyo ekonomik kültüründe, olağanüstü derecede etkili olan ve her sene 2 – 2,5 Milyar Dolar ihracat geliri, milli ekonomiye çarpan etkisi ile birlikte 3,5 Milyar Dolar seviyelerinde gayri safi brüt getiri sağlayan fındık piyasalarında hasat zamanı yaklaştıkça geçmiş yıllarda olduğu gibi yeni manipülasyon ve projelerin devreye sokulduğunu gözlemlemekteyiz.” dedi.

Fındık fiyatının neden 18.00 TL’ye düştüğünün sorgulanması gerektiğini söyleyen Başkan Şahin; Mayıs ayı başlarında Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığı ile 24,00 TL’den fındık almak için uğraşan tüccar ve sanayicilere, 20 bin ton fındığa karşılık 400 bin ton teklif veren tekelci firmalara sormak gerekiyor. Fındık hasat mevsimi yaklaşırken üreticiden alınan fındık fiyatları neden 18,00 TL’ye düştü? Fındık taban fiyatının açıklanacağı bugünlerde söz konusu düşüşün spekülatif bir fiyat olduğu görülmekle beraber şu anda depoların stoklarında fındık bulunmamaktadır. TMO’ya 400 bin ton fındık bedelinin %25’ini yatıran ve kendi aralarında fındığı almak için kavga eden tüccar ve sanayiciler, üreticinin fındığına gelince fındık fiyatlarının niçin 18,00 TL’ye inmesini sağlıyorlar sorusunun cevabı bulunması gerektiğini söyledi.

Son olarak fındığı sanayi ürünü olarak satmak istediklerini ve fındık fiyatlarındaki istikrarsızlığın sorgulanması gerektiğini söyleyen Başkan Şahin; “Biz fındığımızı sanayi ürünü olarak satmak istiyoruz, sadece Avrupa’da 1 – 2 firmayla çalışmak değil, çok alıcılı bir piyasa oluşturmak istiyoruz. Batıya olduğu kadar, Doğu ve Uzak doğudaki ülkelere, örneğin; Hindistan, Çin, Japonya ve Türki Cumhuriyetlerine dönmek zorundayız. İhracatımızın bundan sonra üçte birini bu ülkelere yaparsak, fındık fiyatları üreticinin beklediği 5,00– 6,00 Dolar seviyelerine çıkacaktır. Zaten dünyada kavrulmuş fındık fiyatları 250,00 TL – 300,00TL arasında satılmaktadır. Bu da kabuklu fındığın 6,00 Dolar seviyelerinde olduğunu göstermektedir. Örnek verecek olursak son ihracat rakamımızın kentalı 810,00 Dolar seviyelerinde iken kabuklu fındık satış fiyatlarımız ise yaklaşık 28,00 TL’ye denk gelmektedir. Buna rağmen, Türkiye piyasasındaki fındık fiyatlarının neden 18,00 TL olduğu sorgulanmalıdır. Bu oyunu bozmak için Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere bütün yetkili kurumlardan destek beklemekteyiz. Çünkü 8 milyon vatandaşımızın geçim kaynağı olan fındığın, ülkemize 2 Milyar Dolar değil, 8 – 10 Milyar Dolar gelir getirmesini istemekteyiz” diye konuştu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here