Ana Sayfa EĞİTİM Vali Yavuz, Üniversite Sınavına Hazırlanan Öğrencilere Tavsiyelerde Bulundu

Vali Yavuz, Üniversite Sınavına Hazırlanan Öğrencilere Tavsiyelerde Bulundu

698
0
Paylaş

Vali Seddar Yavuz, Ordu Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen “Kariyer Günleri” etkinliğinin konuğu oldu.

Üniversite sınavına hazırlanan 12. sınıf öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen ve TESK Hotel toplantı salonunda gerçekleştirilen “Kariyer Günleri” etkinliğinin konuğu olan Vali Seddar Yavuz, öğrencilerle tecrübe, bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Öğrencilerle sohbet eden Vali Seddar Yavuz, doğru meslek seçimi, güzel ahlak, milli ve manevi değerlere sahip çıkma, medeniyet tasavvuru konularında öğrencilere nasihat, tavsiye ve telkinlerde bulundu.

 

Gençlerden kendilerini iyi tanımalarını isteyen Vali Seddar Yavuz, “Kendinizi iyi tanımalısınız. Kendinize odaklanmanızı, aklınızı, yeteneklerinizi, sevdiklerinizi, sevmediklerinizi, ön yargılarınızı, duvarlarınızı, her şeyi iyi analiz etmenizi özellikle istirham ediyorum. Ben kimim? Benim yeteneğim daha çok hangi alanlardadır? Sorunlarını kendimize doğru sormalıyız. Meslek seçiminde en önemli hususlardan bir tanesi budur. Zaman zaman insanların düştüğü en büyük yanlışlardan bir tanesi, ya kendimizi çok yukarıda, ya da çok aşağıda görürüz.  Kendimizi doğru tanıyamama gibi bir sıkıntı ile karşı karşıya kalırız.  Bazen de kendimizi herkesten çok yetenekli, daha üst seviyede ya da alt seviye olduğunu düşünürüz. Bu tanımlamalar, bizim gerçek potansiyelimizi ortaya koymamıza engel olur. Bunun farkına vardığımızda da birçok şey için geç kalmış oluruz. Sınava çok yakın bir süre kalmış olmasına rağmen lütfen kendinizi bu konuda bir ölçün. Geç kalmış değilsiniz” dedi.

Doğru meslek seçiminin önemine de değinen Vali Yavuz, “Seveceğiniz bir mesleği seçmelisiniz. Hangi mesleği seçersem, hangi alanda çalışırsam, o alanda başarılı olurum? Bu soruyu kendinize mutlaka sormalısınız. Meslek olarak seçeceğiniz alanda öne çıkmış, gerçekten mesleğinde başarılı olmuş, toplumda karşılığı olan insanların hayatına bir bakmanızı, onlarla sohbet etmenizi özellikle tavsiye ederim. Mutlu olacağımız bir işi seçmeliyiz. Sevdiğimiz işi seçmeliyiz. Neden sevdiğimiz işi seçmeliyiz? Çünkü, sevdiğimiz işi yaparken yorulmayacaksınız, tatmin olacaksınız, mutlu olacaksınız, muhataplarınızı mutlu edeceksiniz. Ülkemize, milletimiz ve insanlığa hizmet etmek gibi üst bir gayemiz olmalı. Bu gaye içinde çalışırsanız, her daim kendinizi zinde hissedersiniz. Üst idealler peşinde koşan insanlar, genelde yorulmayan insanlardır. İç huzuru bulan insanlardır. Dolayısıyla hem nafakamızı temin edebileceğimiz, hem de insanların yüzündeki tebessümün sebebi olabileceğimiz, bir dua alabileceğimiz bir meslek seçmeliyiz. Hangi meslekte, hangi konumda olursanız olun, mutlaka bir başkasının sorununu çözme noktasında bir irade gösterin” diye konuştu.

Medeniyet değerlerinden uzaklaşmamaları konusunda gençlere tavsiyelerde bulunan Vali Yavuz, “Bakın! Türkiye’de son 150 sene çağdaşlaşma süreci, batılılaşma olarak uygulanmıştır. Bu Batılılaşma, maalesef değerlerin içini boşalmıştır, bu toplumun içini boşaltmıştır. Evet, daha eğitimliyiz, daha zenginiz ama tartışmasız insanlığımız daha az. Bugün, düne göre daha zengin, teknolojik olarak, bilimsel olarak, daha öndeyiz. Ama bilin ki, eskiye göre insanlığımız daha az. Bu Batı’nın maddeci ve çıkarcı anlayışını bize dikte ettiği bir durumdur. Zihinlerimiz karışık, davranışlarımız karışıktır. Bazen iyi, bazen tanınmayacak ölçüde, tarifi mümkün olmayan başka bir varlık haline dönüyoruz. Çünkü, eğitim sistemimizi millileştiremedik, medeniyet değerleri ile buluşturamadık. Biz zannettik ki, akıldan ve bilimden başka bir şey yok. Oysa, akıl ve bilimin her zaman sınırları vardır. Akıl ve bilim, değerlerden de uzak değildir. Önemli olan başarıyı değerlerle bir araya getirebilmektir. Eğer değerleriniz yoksa, kabulleriniz yanlışsa, davranışlarınız da yanlıştır” şeklinde konuştu.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here