Ana Sayfa EĞİTİM ODÜ, Türkiye’de İlk 40 Üniversite Arasına Girdi

ODÜ, Türkiye’de İlk 40 Üniversite Arasına Girdi

801
0
Paylaş

Kurulduğu günden bugüne gerek akademik gerekse fiziki alanda hızlı bir gelişme gösteren Ordu Üniversitesi, öğrenci memnuniyetinde de yükselişini sürdürmeye devam ediyor. Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2019 raporunun sonuçlarına göre lisans öğrencilerinin Devlet Üniversitelerinin Genel Memnuniyet Sıralaması’nda Ordu Üniversitesi 123 devlet üniversitesi arasında 38’inci sırada yer aldı.

Üniversite Araştırma Laboratuvarı (ÜniAr) kurucuları Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından ilk olarak 2016 yılında gerçekleştirilen araştırma bu yıl da tekrar edildi. Üniversite Araştırma Laboratuvarı (ÜniAr) tarafından Türkiye genelindeki 123 devlet ve 65 vakıf olmak üzere toplamda 188 üniversitenin dahil edildiği araştırmada 35 bin 715 öğrenci yer aldı. Lisans düzeyindeki öğrencilerin memnuniyet düzeylerinin ölçüldüğü Üniversitelerin Genel Memnuniyet Sıralaması’na göre Ordu Üniversitesi geçen yıl 70’nci sırada olan yerini bu yıl 67’nci sıraya, devlet üniversiteleri arasında ise 41’inci sırada olan yerini bu yıl 38’inci sıraya yükseltti.

Üniversite öğrencilerinden geri bildirimler toplayarak Türk Yükseköğretim Sisteminin gelişimine katkı sağlamayı amaçlayan Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA); üniversite öğrencilerinin deneyimlerini ve memnuniyetlerini anlama, öğrenci deneyimini zenginleştirme ve üniversitelerin daha öğrenci merkezli uluslararası bir üniversite olması açısından önem taşıyor. Temel amacı Türkiye’deki öğrencilerin üniversitelerinden tatmin olma düzeylerini belirleyerek bu kapsamda üniversiteleri, öğrencilerin tatminkârlık düzeylerine göre sıralamak olan TÜMA; eğitim ve öğretim, yerleşkedeki yaşam, akademik destek ve ilgi, üniversitenin yönetim ve işleyişi, üniversitelerdeki öğrenme imkânı ve kaynaklarının zenginlik düzeyi, kişisel gelişim ve kariyer desteği gibi pek çok alanda öğrencilerin memnuniyetlerini araştırıyor.

Buna göre Ordu Üniversitesi;

“Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet” sıralamasında geçen yıl 19’uncu sırada olan yerini bu yıl 18’e,

“Akademik Destek ve İlgi” sıralamasında geçen yıl 36’ncı sırada olan yerini bu yıl 28’e,

“Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu” sıralamasında geçen yıl 40’ıncı sırada olan yerini bu yıl 39’a,

Öğrenim Deneyimi Tatminkârlığı” sıralamasında ise geçen yıl 49’uncu sırada olan yerini bu yıl 40’a yükselterek toplamda 449 genel memnuniyet puanı ile 123 devlet üniversitesi arasında 38’inci sırada yerini aldı.

Bu tür araştırmaların, öğrencilerin üniversite deneyimleri ve yükseköğretim kurumlarında yapılan çalışmalarla ilgili olarak bütün paydaşlara geniş bir bakış açısı sunduğunu ifade eden Ordu Üniversite Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Kapsamlı araştırmalar sonucunda elde edilen bütün bu bulgular, öğrencilerin bilimsel ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında üniversitelerin ne kadar tatmin edici olduğu hakkında yükseköğretim kurumlarına ipuçları vermektedir. Öğrencilerin deneyimleri öğrenci memnuniyetinin önemli bir göstergesi olmakla birlikte, memnuniyet eğitim deneyiminin tatminkâr olup olmadığının sadece bir bölümünün fotoğrafını bize sunmaktadır. Bu ve benzeri çalışmaların üniversitelerin, aday öğrencilerin, ailelerin ve politika yapıcıların veri ihtiyacını gidermeye katkıda bulunacağının inancını taşımaktayız. Bu bağlamda üniversitelerle ilgili yapılan birçok değerlendirme araştırmasında olduğu gibi kurumumuzun bu araştırmada da yerini üst sıralara taşıması Ordu Üniversitesi yönetiminin süreç içerisinde isabetli kararlar alarak doğru adımlar attığını göstermektedir. Elde edilen bu başarı, akademik ve idari personelimizin olağanüstü çalışmalarının ve gayretlerinin doğal bir sonucudur. Bu vesileyle Üniversitemizin gelişimine katkı sunan değerli akademik ve idari personelimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here