Ana Sayfa Slayt Sokak Hayvanlarının Sesi, “Bilge Almak”

Sokak Hayvanlarının Sesi, “Bilge Almak”

9121
0
Paylaş

Fatsa’da Sokak hayvanları için çabalayan ve sesini duyurmaya çalışan Bilge Almak, ricamızı kırmayarak gazetemize röportaj verdi. Sokak hayvanlarının beslenmesi, sağlığı, sahiplendirmesi gibi çoğu konuda tek başına mücadele veren ve farkındalık yaratmaya çalışan Almak, hayvanlara yardımı sadece kendisinden beklenmemesini ve vicdanen herkesin yapması gerektiğini vurguladı.

Esnaflara Engel Olmak İçin Belge Aldım

İlk başlarda Fatsa esnaflarından tepki gördüğünü belirten Bilge Almak “Benim mesleğim tıbbı bitkiler teknikerliği 3 yıldır bu işi yapıyorum ve ek olarak Ordu Büyükşehir Belediyesinin verdiği resmi kimlikli yerel hayvanları koruma görevlisiyim. Burada hayvanları beslememe engel oldukları için bu kimliği almak zorunda kaldım. Burada dükkân önünde hayvan besliyordum fakat esnaflarımızdan bazıları engel olmaya çalıştı; boncuklu tabanca ile vurmak gibi yollara başvurdular. Tabii, gerekli işlemler yapıldı onlarla ilgili.  Borular vs. kurduk ve her akşam 15-30 kg arasında mama dağıtımı yapıyorum” dedi.

Kimse Çığlıkları Duymadı mı?

Vücudunun büyük bir kısmı yanan yavru köpek için ulusal basına kadar herkese sesini duyurmaya çalışan Almak “Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada paylaştığım yanmış köpeğimizi bir arkadaşımız evinin yanında bulmuş. Anında sosyal medyadan bana ulaştı ve bana getirdi. Acı bir durumdu gerçekten çünkü hayvan yanmış ya da yakılmış, kurtlanmış ve kokmaya başlamıştı artık. Ben ilk olarak köpeğimizi bulan arkadaşla veterinere gönderdim ve kurtlarını temizlettik. Ertesi gün Samsun’da özel bir kliniğe gönderdik. Çünkü özel bir klinikte bakılması gerekiyordu burada yeterli tedavi olamazdı. Tedaviye gönderdik ve şuanda durumu stabil, yanıkları düzenli olarak kremleniyor. En az 45-50 gün tedavi süreci devam edecek. Veterinerimiz bize köpeğimizin kaynar su ile yakıldığını söyledi. Bulan arkadaş çığlık çığlığa bulduğunu söyledi. Benim anlamadığım ise bu hayvan çürüyene kadar çığlığını kimse mi duymadı? Ben farkındalık oluşturmak adına ulusal basın mecralarına video ve görselleri gönderdim” diye konuştu.

www.ormanamama.com/fatsa-sokak-hayvanlari” adresinden mama desteği yapabilirsiniz.

Bilge Almak “Ben artık dayanamıyorum, vicdanen de olsa artık mahvoluyorum. Elimden geldiğince uğraşıyorum. “Fatsa Sokak Hayvanları” adıyla sosyal medyada fazlasıyla uğraşıyorum. Sahiplendirme, yaralı hayvanlarımızın tedavisi, kaybolan hayvanlarımızın bulunması çok fazla uğraşıyorum. Sosyal medya sayesinde bir nebze farkındalık oluştu fakat yeterli değil. İsteklerimiz doğrultusunda Fatsa Belediyesi de sokak hayvanları için 50 tane kulübe yaptırdı. Onları yerleştireceğiz. Bir şekilde birilerinin bir şey yapması gerekiyor. Kimsenin bir şey yapmadığını görünce ben daha çok çabalıyorum. Sanki sadece ben uğraşıyormuşum gibi geliyor ama tabi yardım eden arkadaşlarımızda var. Mama yardımları yapılıyor vs. desteklerle yürüyor.Destekleri yapanlar sadece hayvan sahipleri değil, vatandaşlarımızdan da çok fazla yardımcı oluyorlar. ‘Biz yapamıyoruz bari sen yapıyorsun biz sana destek verelim’ diyorlar. Instagram sayfamızda “www.ormanamama.com/fatsa-sokak-hayvanlari” linkimize girerek ya da normal kliniklerden ve petshoplardan bize mama alabiliyorlar. Sosyal medya hesabını ben kendim oluşturdum. Kişisel hesabımdan da bu yönde çok paylaşım yapıyordum fakat sonrasında “Fatsa Sokak Hayvanları” hesabın açtım ve yavaş yavaş yaptığım çalışmaları, mama dağıtımını ve her akşam mama dağıtım saatlerimiz gibi paylaşımlar yapıyorum. Bayağı bir farkındalık oluştu ve geri dönüşlerimiz çok fazla oluyor. Sahiplendirme, mama dağıtımı gibi konularda bizi takip eden insanlar geri dönüş yapıyor ve mamasız kalmıyor hayvanlarımız. Mama dağıtımımız güzel gidiyor ama yeterli gelmiyor. Şuan her şey güzel gidiyor fakat ben arttırmak istiyorum. Diğer bölgelere ve ilçelerde de hayvanlarımıza yardımlar götürmek istiyorum fakat ama yetemiyorum. Ben sadece şehir içine bakıyorum fakat Fatsa’nın çok fazla bölgesi var. Dolunay mevkii, Bolaman mevkii, köy yolları vs çok fazla alana dağılmak gerekebiliyor. Şehir içinde mama bulan hayvanlarımız zaten yiyorlar, içiyorlar ve yatıyorlar zaten kimseye bir zararları yok” dedi.

Hayvan sahiplenecek kişilerin kriterlere uymasını gerektiğini söyleyen Bilge Almak “Sosyal medya platformunda çok fazla hayvan sahiplendirdik. Sahiplendirmelerimizde ücret vs. talep etmiyoruz. Sadece kriterlerimiz var ve ona uygun olmalarını istiyoruz. Ben sahiplenmek isteyen insanları zaten inceliyorum. 18 yaşın altında olmaması, aile ortamı olmaması gibi durumlarda sahiplendirme yapmıyorum. Sahiplendirme yaptıktan sonrada düzenli takip ediliyor. Fotoğraflar, videolar ve sosyal medya hesaplarından vs. sahiplendirdiğimiz hayvanı görüyoruz.”

“Bizim yaptığımız işe saygı göstersinler”

Son olarak vatandaşlara önerilerde bulunan Bilge Almak “Hayvanları sevmiyorlarsa bile zarar vermesinler. Biz mama dağıtıyoruz ama bunu bile istemeyen insanlarımız var. Bizim yaptığımız işe saygı göstersinler. Boş bir kap gördüklerinde belki mama olmayabilir ama su koysunlar. Böyle şeyleri sadece benden beklemesinler; vicdanen yapmalarını istiyorum. Bu şekilde yayalım ve hayvanlara sahip çıkalım. Hayvanlar Allah’ın bize emaneti ve bizim onlara sahip çıkmamız gerekiyor. İnstagram sayfamızda insanlara çağrıda bulunuyoruz. “SEVME ama zararda verme, SU VERME ama kabımı da devirme, DOYURMA ama lokmamı da önümden alma, DOKUNMA! İzin ver hayatta kalayım! Mama için destek” dedi.

 

Fatsa Sokak Hayvanları Instagram sayfasını takip edebilir ve sayfa açıklama kısmında bulunan link yardımıyla mama desteği yapabilirsiniz. “https://www.instagram.com/fatsasokak.hayvanlari/”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here