Ana Sayfa YAŞAM Geleceğiniz; Karneniz Değil, Kişiliğinizdir

Geleceğiniz; Karneniz Değil, Kişiliğinizdir

8040
0
Paylaş

Başarı aile ve evde başlar diyoruz. Eğitimde ailede başlar. Çocuklar alfabeyi okullarda öğrenirken, konuşmayı ve cümle kurmayı ise evlerinde öğrenirler. Eğitimin temeli de ev ve ailedir. Bizler çocuklarımızın iyi bir birey olması ve başarılı bir eğitim hayatı olması içinse okulları sorumlu tutarız. Fakat kişiliğin oluşumu da aileden geçmektedir.

Bir çocuk doğar, büyür ve ilk toplumsal yapıyı aile ortamında tanır. Anne, baba, kardeşler ve akrabalar içerisinde aile adı altında toplumsal bir oluşumun içerisindedir. Düşünceleri, fikirleri ve bakış açısı da bu yapı içerisinde oluşmaktadır. Okullar ise çocukların karşılaştıkları farklı bir toplumdur. Temel eğitim- öğretim konularını öğrenmesi ve ailenin katamayacağı bilgileri verebilir.

Nasıl ki aile içerisinde çocuğun davranışları notlanarak bir seviye belirlenmiyorsa, okullarda aldığı sınav ve davranış notları çocuğun aile içerisinde olan seviyesini de belirlememeli. Şimdi diyeceksiniz nerden nereye geçtin. Fakat ortak bir konuyu farklı şekillerde gözünüzün önüne getirmeye çalışıyorum.

Çocuklar evlerinde eğer ki büyük kardeşleri var ise onlar gibi olabilmek adına belli bir yaşa kadar çabalar. Çünkü örnek aldığı insanlar abileri ve ablalarıdır. Okula gittiğinde ise örnek almaktan öte çocuk bir yarış içerisine girer. Bu yarışın seviyesini başta sınav notları daha sonra da karneler belirler. (Şuan ki sistem içerisinde diğer sınavlar, ödevler vs. notları dışında)… Artık Bu seviyenin sonucunda da aile içerisinde de bir statü oluşumu başladığını düşünüyorum.

Son zamanlarda ailelerin çoğu eğitim sisteminden şikayet etse de; eğitim sistemiyle beraber kendi düşünce ve davranışlarını da değiştiriyorlar. Artık çocukları iyi bir birey olması ve doğru karakteri oluşturmak yerine “otur, ders çalış, o okula gireceksin, bu notları bir daha almayacaksın” gibi söylemler ile şikayet ettikleri durumların fazlasını yaşıyor ve yaşatıyorlar.

Ne aile içerisinde ki statünün ne de okulda alınan notların bir çocuğun gelişiminde ki payını büyük oranda tutmuyorum. Çocuk notlarından çok yaşantısından kendisine bir bilinç ve duruş oluşturuyor. Ve aileler de “çocuklarımızı yarış atı yaptılar, çocuklarımız çocukluklarını yaşamıyor” gibi söylenseler de aslında onlar da diğer veliler ve öğrencilerle yarışıyorlar.

Karneleriniz ve notlarınız eğitim sisteminin bir parçasıdır. Sizin geleceğiniz değil. Bir insanın geleceğini iyi bir okul ya da güzel notlar değil; kişinin düşünceleri ve bilinci belirler. Geleceğinizi sadece karnelerinize ve okulunuza bağlamayın. Çocuklarınıza sevgi ve saygıyı öğreterek onlara kendi geleceklerini hazırlamaları yönünde güven verin. Karnesinin notunu yüksek tutup mutsuz olan çocukların olmasından ise, orta düzeyde ya da başarısız notlarla mutlu çocuklar olsun. Kimse az zekaya sahip değildir, zekayı geliştirmek kendinizi geliştirmekle başlar.

Sevgili çocuklar ve gençler; karneleriniz kötü olsun demiyorum fakat notlarınız sırtınıza binen bir yük olmasın. Eğitim ve öğretim hayatınız elbet bitecek. Önemli olan bu eğitim öğretim hayatınızda derslerinden farklı olarak kişiliğinize ne kattığınızdır. Neler yaptığınızdır. Kendinize güvenin. Karneleriniz ve notlarınız sizi öldürmeyeceği gibi mükemmel bir insan yapmayacaktır. Mükemmel bir insan olmak için notlarınızı değil; kişiliğiniz yükseltin.

Geleceğinizi siz hazırlıyorsunuz. Aileleriniz ve yakınlarınız ise geleceğinizi çizen değil, bu gelecekte sizlerle yürüyecek kişilerdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here