Ana Sayfa Slayt Bir Organla Hayatlar Değişir

Bir Organla Hayatlar Değişir

8407
0
Paylaş

Fatsa Devlet Hastanesi Sağlık Hizmetleri Bakımı Müdür Yardımcısı Derya Ergül, organ bağışı hakkında gazetemiz muhabirine açıklamalarda bulundu.

Organ bağışı yapılmazsa organ bekleyen hastaların ölüme daha da yaklaştıklarını belirten Derya Ergül, “Ben aslında organ nakil koordinatörüydüm. Şimdi de Sağlık Hizmetleri Bakımı Müdür Yardımcısı olunca yine de bırakmadım ve severek devam ediyorum. Türkiye’de 30 Bin kişi organ bağışı bekliyor. Ama her geçen gün bu sayı –böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği gibi- artıyor. Bizim organ bekleme listemiz var. Ve bu listede 20 Bin böbrek rahatsızlığı, 630 kişi karaciğer hastası gibi nakil bekleyen hastayı oradan görebiliyoruz. Fakat biz bu listeye aslında ölüm listesi diyoruz. Nakil bekleyen hastalara ya kadavradan yâda canlı bir verici ile ancak kurtulabiliyorlar. Eğer sizler ya da ben bağışçı olarak organlarımızı vermezsek bu insanlar ölecekler. Hastalarımızın tek kurtuluş yolu organ bağışı ve bunun içinde ya bir canlı bağışçıya ya da organlarını yaşarken bağışlamış bir kadavraya ihtiyacımız var.” dedi.

“ Yüzde 25’i Organ Bağışına Onay Veriyor”

Türkiye’de ailelerin organ bağışına büyük oranda ret cevabı verdiğini söyleyen Ergül, “Türkiye’de yüzde 80 oranda canlıdan verici var. Yani bu 4. Derece akrabaya kadar –anne, baba, kardeş, kuzen, amca vb.- verebiliyoruz. Ha eğer ki organlarımızı bağışlamıyorsak da bedenimizin toprak olmasına izin veriyoruz. Bizim amacımız eğitimler ile kadavra verici oranımızı arttırmak. Bizler “neden sağlığımda bir yakınıma uyduğu takdirde organlarımı vermek zorunda kalayım?” diyoruz. Evet, tek böbreğimi, karaciğerden bir parçamı organ bekleyen yakınıma verebilirim fakat uyum sağlanmazsa bu sefer nakil bekleme listesine gireceğim. Canlı vericilerden çok, beyin ölümü tanısı koyduğumuz vericilerin organ nakli için uygun görüyoruz. Ama ailelerin sadece yüzde 25’i organ bağışına izin veriyorlar. Bu ne demektir? Yani bir kişiden 7 tane organ alarak hayat kurtarılabilecekken, 2000 kişiden sadece 500 kişi organ bağışına izin veriyor. Çok büyük bir rakam aslında ama geriye kalan 1500 kişinin umut olacağı insanları da düşünmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

“Organ Bağışı Yapmak İstediğinizi Vasiyette Bulunun”

Hayattayken organ bağışında bulunup, organ bağışının vasiyet olarak bildirilmesi ailelerin kararını etkilediğini söyleyen Derya Ergül, “Sağlığımızda organ bağışı yapıp, vasiyette bulunursak aile yoğun bakım kapısında daha kolay karar vermiş oluyor. Evet, aileleri de anlıyoruz, bir hasta öldüğünde aile zaten yıkılıyor ve organ bağışı koordinatörü gelip onlara bu konu hakkında soru sorduklarında cevap vermek zor olabiliyor. Bir yandan hayat kurtarmak istiyorlar diğer yandan yakının canı yanar diye korkuyorlar ve ölen kişinin buna rızası olup olmadığına karar veremiyorlar. Belirttiğim gibi kişi sağlığında vasiyette bulunursa hem aile için atlatılması daha kolay bir süreç oluyor.”

Aile Rızası Organ Bağışında Önemli

FDH Sağlık Hizmetleri Bakımı Müdür Yardımcısı Derya Ergül “Toplumuzda organ bağışının caiz olup olmadığı çok tartışıldı. Diyanet İşleri Bakanlığının açıklamasında “Kişi hayattayken organlarını bağışlamışsa ve rızası varsa caizdir” deniyor. Şuanda da organ bağışı yapılmasının ve form doldurmanın aslında yasal bağlayıcılığı yok, bu sadece diyanet işlerinin fetvası karşılığında Sağlık Bakanlığının hazırladığı bir form. 1. Derece yakınlarınızdan bir kişi dahi organ bağışına hayır derse, aile bütünlüğünü korumak adına ısrarcı olup, organları almıyoruz.”

“Fatsa İlk 25’te”

Derya Ergül “Türkiye’de organ bağışı konusunda 1900 tane kurum var. Biz Fatsa olarak ilk 25’teyiz, iyi miyiz iyiyiz fakat çok daha iyi olmamız gerekiyor. Ordu 9. Sırada… Organ bağışı konusunda eğitimlerin önemi çok büyük oluyor. Her yıl resmi kurumlarda elimizden geldiğince ulaşabildiğimiz küçük topluluklara ulaşıp, eğitimlere çıkıyoruz. Amacımız ise kişilerin organ bağışı ile ilgili bilgilerini yükseltmek. İsteyen veya istemeyen çok kişi olabilir fakat önemli olan kafalarında ki olumsuz düşünceleri yok etmek. Biz Fatsa Devlet Hastanesi olarak ölen hastalardan kornea ’da çıkartıyoruz. İlk başta aileler ile görüştüğümüzde yakınımın gözünün oydurmam diyordu. Aslında korneanın dıştan görünen bir şey olmadığını, gözün içinde ki şeffaf tabaka olduğunu örneklerle, şemalarla anlatarak bu önyargıyı kırmaya ve bilgilendirmelerde bulunduk. Ve şuanda Samsun’a gönderilen korneaların yüzde 50’sini Fatsa gönderiyor. Doktorlarımızın özverili çalışmaları ve hasta yakınlarını bilgilendirmek fazlasıyla önemli ve gerekli oluyor.” dedi.

Fatsa Devlet Hastanesi Sağlık Hizmetleri Bakımı Müdür Yardımcısı Derya Ergül son olarak herkesin organ bağışına dikkat çekmesini ve istiyorlarsa organ bağışı yaparak bir hastaya umut olmalarını istediğini söyledi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here