Ana Sayfa KÜLTÜR SANAT Ahilik Kültürü Haftası Kutlandı

Ahilik Kültürü Haftası Kutlandı

1344
0
Paylaş

Ahilik Kültürü Haftası dolayısıyla, Fatsa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından program düzenlendi. Fatsa Kültür Sarayı’nda gerçekleşen programa Fatsa Madeni Eşya Sanatkârları Odası Başkanı Ayhan Baş, Fatsa İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Halil Bekyürek, okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Fatsa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Harun Bak: “Kardeşim anlamına gelen ahilik, ticari faaliyetlerin ipek yolundan, kervansaraylardan şehirlere indiği bir dönemde ortaya çıkmıştır. Kardeşliğin, cömertliğin esnaf ve sanatkârlar eliyle Türk İslam Kültür ve uygarlığına hediye ettiği en önemli miraslardan biri olmuştur. Ahilik sadece esnaf teşkilatlanması değildir. Bir devlet düşüncesi, bir hayat felsefesi bir medeniyet hareketidir. Müslüman ve meslek sahiplerinin üye olabildiği be kurumun üç ana unsuru vardır. Bu unsurlar ‘heves etme anlamında yiğitlik, olgunlaşma anlamında ahilik, tamam olma anlamında şeyhliktir’. Amaç işlenmiş insan profilini oluşturmaktır. Bir ideal insan modeli olan ahilikte çırak, usta, kalfa ilişkisi sadece kazancı esas alan insanı tahkir ve tezyif eden bir cüceliğe değil, kendi nefsi için istemediğini başkası için istemeyen bir ahlakın yüceliğine inanan, eşyaya asla teslim olmayan bir ruh anlayışının eseridir” diye konuştu.

Fatsa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından sorulan “Ahilik Nedir?” sorusuna yanıt veren Fatsa esnaflarının cevaplarını video halinde sunuldu. Fatsa Madeni Eşya Sanatkârları Odası Başkanı Ayhan Baş, Ahilik Kültürü Haftasını kutlayarak  “Ahilik; ticaretin, sanatın ve mesleğin insan onuru, güzel ahlak ve dürüstlükle pekiştirdiği, geçmişi çok eskilere dayanan bir kültürümüzdür. Fatsa’da bütün esnaflarımızı ziyaret ediyoruz. Fatsa’da hemen hemen 200’ yakın meslek dalımız var. Onları yakından takip ediyor ve sık sık ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Baktık ki işleri kötü gidiyor, hemen kooperatif arayıcılığıyla Hazine destekli kredilerle onlara yardımcı oluyoruz” diye belirtti.

Meslek lisesi mezunlarına iş hayatlarında yardımcı olacaklarını söyleyen Ayhan Baş “Bizim meslek okullarında okuyan öğrencilerimiz var. Özellikle bir ağabeyleri olarak onların yanındayız. Mezun olduktan sonra bir işe başlayıp, iş yeri açacakları zaman bize müracaat etsinler. Eğer ki devlet dairelerinde iş bulamazlarsa bilsinler ki biz Madeni Eşya Sanatkârları Odası Yönetim Kurulu olarak onların yanındayız. Çünkü bu kardeşlerimize meslek hakkında yardım etmek boynumuzun borcudur” dedi.

Programda Ahilik Duasının yapılmasının ardından, okul öğrencileri tarafından Destur adlı tiyatro gösterisi sahnelendi. Büyük beğeni toplayan gösteri sonrası Ordu Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımının gösterisi gerçekleşti. Program sonunda Ahilik şerbeti ve Ahilik pilavı gelen misafirlere ikram edildi.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here