Ana Sayfa GÜNCEL Ordulular, Sarıkamış Şehitlerine Vefasını Gösterdi

Ordulular, Sarıkamış Şehitlerine Vefasını Gösterdi

721
0
Paylaş

Sarıkamış Şehitleri 104. Yıldönümünde düzenlenen program ve yürüyüş etkinliği ile anıldı.

Ordu Valiliği Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce, ‘Gençlik Şühedanın İzinde’ sloganıyla düzenlenen anma programı, Ordu Lisesi önündeki alanda başladı.

Sarıkamış Şehitlerini anma programı için protokol mensupları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar, Ordu Lisesi önündeki alanda toplandı.

Şehitler için 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Fatsa Komando Taburundan gelen askerler, komando andını seslendirdi.

Ordu Lisesi önündeki alanda toplanan kalabalığa hitaben bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, “Şehadete koşan, Allah’a kavuşan ve ebedi alemde Allah’la buluşan, Allah’la onurlanan tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle, şükranla anıyoruz. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. 1071’de Anadolu’da başlayan diriliş ve kıyamımız; bize bir Anadolu Selçuklu, bir Osmanlı ve bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti bağışlamış, dahası ilahi kelimatullahı Viyana kapılarına kadar ulaştırmış ve İslam’la şereflendikten sonra da bu milletin bileği bükülmez olmuştur. Bizim kutlu davamız ve yürüyüşümüz, her zaman hak, hukuk ve adaletten yana olmuştur. Güçlünün yanında değil, mazlumun yanında yer alan bir anlayışla ayyıldızlı al bayrağımızı, onurumuzu, şerefimizi, namusumuzu korumak için adeta şehadete gül bahçesine girercesine koşmuş bu kutlu millet, asla yolundan dönmemiştir ve dönmeyecektir” şeklinde konuştu.

“Türk Milletini tarif et desek; özgürlüğü için, kutsal değerleri için ölümü her zaman şereflerin en büyüğü olarak bilmiş, bunu da Allah’ın yüce kelamından, yüce kitabından almıştır” diyen Vali Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Allah’u teala Kuran-ı Kerim’de buyuruyor ki, ‘Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz. Bilakis onlar diridirler, fakat siz onu bilemezsiniz.’ İşte şehadet bir seçilmişliktir, Allah’ın lütfudur. Şehit olmak istemekle şehit olunmaz. Rabbim şehitleri seçer, onları ebediyen rızıklandırır. O Yüzden şehitlerimizin şehit olduğu gün, onların düğün günüdür, kavuşma günüdür. Rableri ile buluşma günüdür. İşte 104 yıl önce aynı düşüncelerle, aynı duygularla ordumuz sefere çıkmış, fakaf zafer nasip olmamıştır. Bizim görevimiz sefere çıkmaktır ama zafer mutlak suretle Allah’ındır. O gün başarılı olunsaydı bugün başka şeyleri konuşuyor olurduk. Bizim tarihimizde hain yoktur hamdolsun. O günkü insanlar da bu vatanı kurtarmak için yola çıkmıştır. Biz, Enver paşanın yeteneklerini, aklını, bilgisini tartışabiliriz ama asla vatanperverliğini, Allah’a yönelişini tartışamayız. Bütün ömrünü bu millet için feda etmiş büyüklerimizi hayırla yad etmek, bizim en önemli görevimizdir. Her zaman bize düşmanlık eken batı, yine harekete geçmiştir. Bu ülkede ayrımcılık yapma arzusu olanlar dikkatle beni dinlesin. Sarıkamış Harekâtında görevlendirilen bir Arap taburu aslanlar gibi mücadele etmiş, asla mevzilerini terk etmemiştir. Enver paşa 1912 yılında Suudi Arabistan’a gittiğinde binlerce deve kesilmiş ve Enver Paşa gözyaşları içinde Hz.Peygamberimizin mezarına koşmuştur. Burada ayrımcılığa değil, birliğe, dirliğe, kardeşliğe ihtiyacımız var. Arapların ya da Müslüman milletlerin bize ihanet ettiğini söyleyenler, batılıların bize neler yaptığını unuttular mı? Yunanlıların bu ülkeyi işgal ettiğini, İngilizlerin, Fransızların, Rusların bu ülkeyi işgal ettiğini neden unuttular. Arapları bize düşman, bizi Araplara düşman edenler bilin ki, küresel güçlerdir.”

Vali Seddar Yavuz,  konuşmasının son bölümünde, “Biz, bir ve beraber olmaya, ümmet olmaya, kardeş olmaya ihtiyacımız var. 20 yıl içinde 12 milyon Müslümanı katledenler kimlerdir? Bu soruları doğru sormalı, doğru cevaplamalıyız.  Bu milletin yolu hak yoludur, adalet yoludur. Bu yoldan bizi asla döndüremeyeceksiniz.  Kirli oyunlarınızla bu ülkeyi bölüp, parçalayamayacaksınız. Güneydoğu’yu da alamayacaksınız. Bizim Ortadoğu ve Kafkaslarla olan bağımızı da koparamayacaksınız. 81 milyon vatan evladının ikinci adresi yoktur. Balkanların, Kafkasların, Ortadoğu’nun, hatta Afrika’nın ikinci adresi Türkiye’dir. ‘Ey şehit oğlu şehit isteme benden makber. Sana ağucunu açmış duruyor Peygamber’. Şehitlerimizi rahmetle anıyorum, mekanları cennet olsun, Allah hepinizden razı olsun. Bu soğuk günde şehitlerimize vefa gösterdiniz, sağolun, varolun” diye konuştu.

Vali Seddar Yavuz’un konuşmasının ardından protokol mensupları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar ellerinde Türk Bayrağı ile birlikte Durugöl Spor Kompleksinde yer alan Gençlik Merkezi’ne kadar yürüdüler.

Gençlik Merkezi önünde şehitler için Kur’an-ı Kerim okundu. İl Müftüsü Mürsel Öztürk tarafından dua edildi. Sarıkamış Şehitlerini anma programına katılanlara, çay ve çorba ikramında bulunuldu.

Sarıkamış Şehitlerini anma programına ve yürüyüş etkinliğine, Vali Seddar Yavuz’un yanısıra Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Vali Yardımcıları Ekrem Ballı, Adem Öztürk, Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, İl Emniyet Müdürü Mehmet Erduğan, İl Jandarma Komutanı Albay Tolunay Başer, AK Parti İl Başkanı Halit Tomakin, Ordu Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Ahmet Meydan, bazı daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here