Ana Sayfa GÜNCEL ODÜ, Fındık ile İlgili Bilimsel Çalışmalarını Sürdürüyor

ODÜ, Fındık ile İlgili Bilimsel Çalışmalarını Sürdürüyor

679
0
Paylaş

Ordu Üniversitesi  koordinatörlüğünde yürütülen “Ekonomik Ömrünü Tamamlamış Fındık Plantasyonlarının Rehabilitasyon ve Kalitesinin Geliştirilmesi” projesi ile fındık alanında bölgeye hizmet verilmeye devam ediliyor.

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen; Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun’da toplam 21 üretici bahçesi, Ordu Üniversitesinde ise 10 dekar alanda fındık bahçesi tesisi ve rehabilitasyonunu içeren projenin yürütücülüğünü Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam yapmakta olup ayrıca projede Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz da yer almaktadır. Ayrıca Giresun Üniversitesi Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim elemanlarının yer aldığı proje Fındık Araştırma Enstitüsü, Tarım ve Orman Müdürlükleri ve Fiskobirlik paydaşları ile yürütülmektedir.

Söz konusu illerde bulunan yaşlanmış bahçelerin yeniden tesis edildiği projede 21 adet üretici ile sözleşme imzalanarak 105 dekar alanın yenilenmesi ve yeni dikim sistemlerinin uygulanması planlanmaktadır. Mevcut bahçelerde rehabilitasyon uygulamalarının yürütüldüğü projede budama, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlılarla, yabancı otlarla mücadele uygulamaları bütünleştirilmektedir. Bununla birlikte meyveye dönüşüm, meyve tutumu ve meyvenin dalda kalması ve kalitesinin daha iyi olması açısından yaşlanmaya yüz tutmuş bitkilerde gençleştirme budaması ile yeni sürgün oluşumu teşvik edilmektedir.

Ordu Üniversitesinin bölgenin simgesi haline gelmiş olan fındığın, ülkenin gündeminde tutulmasını ve üretiminden ihracatına bütün aşamalarıyla araştırılmasını, her açıdan tartışılmasını kendine temel görevlerinden biri edindiğini belirten Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “ Ülkemiz açısından büyük önem taşıyan fındığa gereken özenin gösterilerek verim ve kalitenin artırılmasına yönelik yeni fikirlerin ortaya çıkarılması ve yapılacak olan çalışmaların desteklenmesi büyük önem taşımaktadır. Fındık yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve mevcut sorunların çözümüne yönelik gerek araştırma gerekse tez projeleri ile araştırıcılara gerekli desteği sağlayan Üniversitemizde tarım ürünlerinin verimini artırmak amacıyla pek çok akademik çalışma yürütülmektedir. Bununla birlikte DOKAP tarafından desteklenen ve Üniversitemiz bünyesine yürütülen bu çalışma da Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarımsal ürünü olan fındığın verimini yükseltmeye yönelik fındık ürünüyle ilgili söz sahibi paydaşları ve fındık üreticilerini yakından ilgilendiren kayda değer bir bilimsel çalışmadır. Bölgemizin önemli bir tarım kaynağı olan fındık ile ilgili Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilen bu ve benzeri uygulamalar kaliteli üretimin yapılabilmesi yönünde üreticilere de rehberlik edecektir. Bu düşüncelerle, ‘Ekonomik Ömrünü Tamamlamış Fındık Plantasyonlarının Rehabilitasyon ve Kalitesinin Geliştirilmesi’ projesinin yürütücülüğünü yapan Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam’a, Prof. Dr. Tahsin Tonkaz’a ve tüm paydaşlara çalışmalarında başarılar dilerim.” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here